Θα βρει γκολ στο Λονδίνο ο Ολυμπιακός, αλλά...

Η Άρσεναλ φέτος στο «Emirates» δέχεται γκολ σχεδόν σε κάθε παιχνίδι της, αλλά και ο Ολυμπιακός έχει δει την εστία του να μην παραβιάζεται μακριά από το Φάληρο μόνο στην Λευκωσία. Μεγάλο «στοίχημα» για τον Μαρτίνς να κάνει την υπέρβαση.

Θα βρει γκολ στο Λονδίνο ο Ολυμπιακός, αλλά...

Δεν χρειάζεται να γίνει κάποια ιδιαίτερη ποδοσφαιρική ανάλυση για να μπει η λέξη «υπέρβαση» στην εξαιρετικά δύσκολη αποστολή που έχει ο Ολυμπιακός στο Λονδίνο το βράδυ της Πέμπτης (18/3, 19.55). Το 1-3 δεν είναι και το πιο εύκολο σκορ να ανατραπεί, ασχέτως αν η ομάδα του Πειραιά κόντεψε να το ανατρέψει πριν από μια εικοσαετία κόντρα στην Γιουβέντους (1-3 στο ΟΑΚΑ, νίκη 2-1 στο Παλέρμο τη σεζόν 1999-00).

Προφανώς και οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος των «ερυθρόλευκων». Έχουν πέσει αισθητά κάτω από το 10%. Ωστόσο, αυτό δεν τους απαγορεύει το δικαίωμα να ονειρευτούν. Ο Πέδρο Μαρτίνς για παράδειγμα δεν θέλει να ακούει ότι θα πάει ο Ολυμπιακός στην Αγγλία για να «πουλήσει ακριβά το τομάρι του» ή για «να πέσει με ψηλά το κεφάλι».

Ο Μαρτίνς έχει ξεκαθαρίσει και στους παίκτες του ότι η ομάδα του θα ταξιδέψει σε λίγες ώρες για Λονδίνο με σκοπό να γυρίσει με την πρόκριση! Το πιστεύει και δεν το κρύβει...

Ρεαλιστικά αν προσεγγίσουμε το παιχνίδι του «Emirates», τότε ο Ολυμπιακός θα πρέπει να πετύχει κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ μέσα στη σεζόν, πράγμα που δεν το λες και εύκολο. Να σκοράρει πάνω από ένα γκολ σε εκτός έδρας παιχνίδι του. Στην Λευκωσία, στο Πόρτο και στο Μάντσεστερ δεν σκόραρε. Αντιθέτως, βρήκε από μία φορά δίχτυα σε Μασσαλία και Αϊντχόφεν.

Από την άλλη, έχει απέναντί του μία Άρσεναλ που έπαθε πέρσι και φαίνεται πώς έμαθε. Με αυτά που διαβάζουμε στον αγγλικό Τύπο και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο Αρτέτα τον επαναληπτικό (σ.σ. μετά τη νίκη επί της Τότεναμ έκανε λόγο για λάθη που μπορεί να του κοστίσουν την πρόκριση με τον Ολυμπιακό!), αντιλαμβανόμαστε ότι οι «κανονιέρηδες» θα μπουν με ψυχολογία ότι δεν έχει τελειώσει τίποτα.

Από την άλλη, ρίχνοντας μια ματιά στα πεπραγμένα της Άρσεναλ τη φετινή σεζόν, τότε θα διαπιστώσουμε ότι δέχεται γκολ σχεδόν σε κάθε παιχνίδι της στο «Emirates». Σε συνολικά 20 αγώνες της (συμπεριλαμβανομένου και του αγώνα με την Μπενφίκα στο Καραϊσκάκη), οι Λονδρέζοι έχουν δεχτεί γκολ στα 15 τους. Πρόκειται για ένα ποσοστό της τάξης του 75%. Αντιθέτως, η Άρσεναλ έχει σκοράρει στα 14 από τα 20 που έχει δώσει εντός έδρας.

Οι αριθμοί δεν παίζουν ποδόσφαιρο, αλλά σίγουρα κάτι δείχνουν. Και το συγκεκριμένο ποσοστό δείχνει ότι ο Ολυμπιακός έχει σοβαρές πιθανότητες να βρει γκολ, καθώς η Άρσεναλ δεν δείχνει να είναι «μπετόν» στην άμυνά της, ασχέτως αν διαθέτει μία από τις καλύτερες της Premier League.

Το θέμα είναι πώς θα διαχειριστεί το... κακό προηγούμενο που έχει φέτος στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός. Με εξαίρεση το ματς της Λευκωσίας, έχει δεχτεί γκολ σε όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια του και μάλιστα από δύο και πάνω! Σίγουρα είχε αντιπάλους ομάδες επιπέδου Σίτι, Μαρσέιγ, Πόρτο και Αϊντχόφεν, ομάδες επιπέδου Champions League δηλαδή, αλλά και η Άρσεναλ είναι ένα τοπ ευρωπαϊκό κλαμπ.

Για τους ουδέτερους και με βάση τους αριθμούς, προβλέπεται ένα «ροκ» παιχνίδι με γκολ εκατέρωθεν. Για τον Πέδρο Μαρτίνς στο μυαλό του υπάρχει ένα ματς υπομονής, μεθοδικότητας και πίστης στο τακτικό κομμάτι.

Αν ο Ολυμπιακός έχει υπομονή στο παιχνίδι του, πιέσει με μέτρο την άμυνα των «κανονιέρηδων» και εκνευρίσει τους αντιπάλους του, τότε θα λόγο να πιστεύει ότι μπορεί να κάνει το θαύμα των θαυμάτων. Αν το ματς εξελιχθεί σε «ροκ εν ρολ», όπως δείχνουν οι έως τώρα αριθμοί, τότε δεν θα έχει καμία τύχη.

Στο «Emirates» ο Ολυμπιακός πρέπει να πάει κόντρα στους αριθμούς, να ανατρέψει όλα τα νούμερα από το ξεκίνημα της σεζόν που αφορούν όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και την Άρσεναλ. Κυρίως, όμως, πρέπει να ανατρέψει τα δικά του νούμερα μακριά από το Φάληρο. Ακόμα και γκολ να βρει, ίσως χρειαστεί να βάλει τέσσερα για να περάσει κι αυτό σίγουρα δεν θα λέγεται «υπέρβαση», αλλά κάτι περισσότερο.