Άλλη Άρσεναλ στην Premier League, άλλη στο Europa League

Τι δείχνουν οι αριθμοί για την Άρσεναλ ενόψει του αγώνα με τον Ολυμπιακό (11/3, 22.00). Οι «κανονιέρηδες», παρότι είναι 10οι στην Premier League, έχουν προς έκπληξη όλων ως «όπλο» την άμυνά τους και όχι την επίθεσή τους. Στο Europa League σκοράρουν όμως «κατά ριπάς»!

Άλλη Άρσεναλ στην Premier League, άλλη στο Europa League

Οι αριθμοί πολλές φορές λένε την αλήθεια στο ποδόσφαιρο και στην περίπτωση της Άρσεναλ σε πολύ μεγάλο βαθμό αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

Οι «κανονιέρηδες» που βρίσκουν πλέον «αποκούμπι» στο Europa League για να βρεθούν του χρόνου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, παρουσιάζουν δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα εντός και εκτός συνόρων.

Το τραγικό λάθος του Τζάκα με την Μπέρνλι δεν σημαίνει ότι μπάζει η άμυνα της Άρσεναλ. Επίσης, τα τρία γκολ που σημείωσε εκτός έδρας κόντρα στην Λέστερ, αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα. Ένας κανόνας που λέει ότι οι Λονδρέζοι είναι «δυσκοίλιοι» στο γκολ στην Premier League.

Μια ματιά λοιπόν αν ρίξουμε στους αριθμούςτης στο πρωτάθλημα, θα δούμε ότι το μεγάλο «όπλο» της Άρσεναλ δεν είναι η επίθεση, αλλά η άμυνά της. Ακούγεται περίεργο, μοιάζει παράδοξο, αλλά σε μία συζήτηση που είχαμε με ρεπόρτερ του αγγλικού συλλόγού μάς εξήγησε, ότι ο Αρτέτα έχει βελτιώσει πολύ την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του.

Για ποιο λόγο βρίσκεται στη 10η θέση της Premier League; Εξαιτίας των τραγικών ποσοστών ευστοχίας της στην επίθεση. Έχει Ομπαμεγιάνγκ, Λακαζέτ, Σάκα και... πάει λέγοντας, αλλά δεν βρίσκει φέτος εύκολα το δρόμο προς τα δίχτυα.

Όπως μας εξήγησαν λοιπόν, η Άρσεναλ είναι η ομάδα που έχει δεχτεί τα λιγότερα γκολ από κάθε άλλη στην Premier League σε στατικές φάσεις! Επίσης, είναι στη 10η θέση έχοντας την 4η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος με 28 γκολ παθητικό, πίσω από τις Μάντσεστερ Σίτι (19), Τσέλσι (25) και Άστον Βίλα (27).

Επιθετικά έχει 35 γκολ σε σύνολο 27 αγώνων. Σκοράρει δηλαδή 1,5 γκολ ανά παιχνίδι. Ενώ δημιουργεί ευκαιρίες, ενώ προκαλεί... σαματά στις αντίπαλες περιοχές, τα «μουντζουρώνει» στην τελική προσπάθεια. Αυτά όμως ισχύουν στις υποχρεώσεις της εντός Αγγλίας.

Πάμε τώρα στο Europa League... Εκεί παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, βελτιωμένο θεαματικά προς το καλύτερο στο επιθετικό κομμάτι. Σίγουρα βρήκε ομάδες τύπου Ραπίντ Βιέννης, Ντάνταλκ και Μόλντε που θα ήταν πρώτα φαβορί για υποβιβασμό αν έπαιζαν στην Premier League, αλλά μην ξεχνάμε ότι πέτυχε τρία γκολ απέναντι στην Μπενφίκα.

Στο Europa League έχει πετύχει 24 γκολ σε 8 αγώνες, άρα σκοράρει 3 γκολ ανά ματς! Αυτό θα πρέπει να έχει κατά νου ο Ολυμπιακός και όχι την εικόνα της Άρσεναλ στην Αγγλία.

Όπως επίσης θα πρέπει να έχει στο μυαλό του και ότι η Άρσεναλ παίζει πιο ελεύθερα στην Ευρώπη και όχι τόσο σφιχτά όπως στην Αγγλία. Εξ ου και τα 9 γκολ που έχει δεχτεί στο Europa League σε 8 αγώνες. Ένα γκολ και... κάτι δηλαδή ανά ματς!