Εμβιλά, ο πόθος του Βενγκέρ και τα 17.000.000 λίρες της Άρσεναλ

Τι έχει πει ο σπουδαίος Αρσέν Βενγκέρ για τον Γιαν Εμβιλά και πως χάλασε η κλεισμένη μεταγραφή του στην Άρσεναλ. Τι λένε στην Αγγλία για τον χαφ του Ολυμπιακού.

Εμβιλά, ο πόθος του Βενγκέρ και τα 17.000.000 λίρες της Άρσεναλ

Ο Γιαν Εμβιλά έχει φορέσει τη φανέλα της Εθνικής ομάδας της Γαλλίας και το γεγονός ότι ήρθε στην Ελλάδα να παίξει ποδόσφαιρο είναι μεγάλη επιτυχία. Ο Ολυμπιακός στη θερινή μεταγραφική περίοδο εκμεταλλεύτηκε τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί στη Σεντ Ετιέν και πήραν τον ποδοσφαιριστή, ο οποίος έχει φανεί ότι είναι η κολόνα των πρωταθλητών Ελλάδας.

Με αφορμή τη μονομαχία των δύο ομάδων για τη φάση των «16» του Europa League οι Άγγλοι… ξέθαψαν μία παλιά ιστορία με πρωταγωνιστή τον Γιαν Εμβιλά. Ακόμα και τώρα στο Λονδίνο δεν έχουν ξεχάσει τον Γάλλο χαφ. Ήταν ο διακαής πόθος της Άρσεναλ και συγκεκριμένα του Αρσέν Βενγκέρ. Η Άρσεναλ το 2012 είχε ανάγκη έναν ποδοσφαιριστή για τη μεσαία γραμμή. Ο Εμβιλά είχε όλα τα στοιχεία που χρειαζόταν τότε η ομάδα του Βενγκέρ. Ήταν ένας δυνατός παίκτης και άνετος με την μπάλα. Είχε αρκετά καλή πάσα και βοηθούσε στη δημιουργία φάσεων.

Ο Αλσατός τεχνικός παρακολουθούσε από το 2010 τον Εμβιλά και το 2012 έκανε κίνηση για να τον πάρει στην Άρσεναλ. Τότε οι «κανονιέρηδες» τα βρήκαν με τη Ρεν στα 17 εκατομμύρια λίρες προκειμένου να ολοκληρώσουν τη μεταγραφή του Εμβιλά. Η μεταγραφή θεωρούταν κλεισμένη, αλλά τελικά ο ποδοσφαιριστής έμεινε στη Ρεν και δεν μετακινήθηκε ποτέ στην Άρσεναλ.

Στο Λονδίνο ακόμη και τώρα αναφέρουν ότι πρόκειται για τον διακαή πόθο των «κανονιέρηδων», τον παίκτη που στοιχειώνει την Άρσεναλ και την απειλεί να της κάνει ζημιά στο Europa League. Θεωρούν ότι πρόκειται για τον πιο κομβικό ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού και ότι η ομάδα του Αρτέτα απειλείται από έναν παλιό στόχο.

Είναι χαρακτηριστικό πόσο τον ήθελε ο Βενγκέρ που το 2015, τρία χρόνια μετά, αναφέρθηκε στον Εμβιλά, λέγοντας: «Ήταν ένας πολύ νέος και πολλά υποσχόμενος μέσος και μας ενδιέφερε. Τη χρονιά που θέλαμε να τον φέρουμε δεν ήθελαν να τον πουλήσουν». Στη συνέχεια οι Άγγλοι τονίζουν ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η μονομαχία με τον Γάλλο, ο οποίος ξεχειλίζει από ποιότητα.

Να σημειώσουμε ότι ο Εβιλά έπαιξε στην Premier League αλλά με τη φανέλα της Σάντερλαντ και έχει αντιμετωπίσει την Άρσεναλ. Τον Μάιο του 2015 έχασε με 3-1 εκτός έδρας από τους Λονδρέζους και τον Απρίλιο του 2016 έμεινε στο 0-0 εντός έδρας.