Αποστολή fosonline.gr: Το Αϊντχόφεν εν καιρώ πανδημίας (pics)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ, αλλά και... ανεμελιά κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας στο Αϊντχόφεν, δίχως υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Αποστολή fosonline.gr: Το Αϊντχόφεν εν καιρώ πανδημίας (pics)

Στην εποχή του κορονοϊού οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες προχώρησαν σε απολύσεις εργαζομένων, οι πτήσεις έχουν μειωθεί κατά 60% και πλέον για να ταξιδέψει κάποιος στο εξωτερικό θα πρέπει να το κάνει κυρίως για επαγγελματικούς λόγους, πολύ προσωπικούς λόγους ή για λόγους υγείας.

Τα... παλιά ωραία χρόνια σε μία μέρα είχε καμιά δεκαριά πτήσεις για Ολλανδία είτε απευθείας, είτε με ανταποκρίσεις. Πλέον, υπάρχουν μέρες που για να έρθει κάποιος στη «χώρα της τουλίπας», θα πρέπει να είναι τυχερός για να βρει εισιτήριο στη μία και μοναδική πτήση που υπάρχει! Συνήθως ο μέσος όρος είναι... μιάμισι πτήση την ημέρα! Πότε δηλαδή έχει μόνο μία πτήση και πότε δύο.

Είναι αυστηρά τα μέτρα μέχρι να μπεις στο αεροπλάνο (απαιτούνται δύο τεστ κορονοϊού και το ένα εξ αυτών λίγο πριν από την επιβίβαση), αλλά όταν φτάνει κάποιος στην Ολλανδία αντιλαμβάνεται ότι πάει σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από αυτόν που διαβάζαμε και βλέπαμε στα τηλεοπτικά δελτία. Δεν είναι τόσο αυστηρά τα πράγματα...

«Lockdown» υπάρχει στην Ολλανδία και φυσικά στο Αϊντχόφεν, εκεί όπου απόψε (25/2, 22.00) ο Ολυμπιακός θα κληθεί να «τσεκάρει» το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Europa League.

Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 4.30 το πρωί και μπορεί να κυκλοφορήσει τις συγκεκριμένες ώρες μόνο όποιοι πρέπει να μετακινηθούν για λόγους υγείας ή αν έχουν συμπληρωμένα έγγραφα με βεβαιώσεις εργοδοτών για επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Τη μέθοδο «take away» έχουν τα εστιατόρια, ενώ κάποια καταστήματα λιανεμπορίου παρατηρήσαμε ότι είναι ανοικτά (επίσης με τη μέθοδο «take away») και κάποια άλλα έχουν προτιμήσει να μην δουλέψουν καθόλου.

Σε μία εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα μαγαζιά λιανεμπορίου, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα επιτρέπονται το πολύ δύο καταναλωτές εντός καταστήματος.

Εκείνο που προκαλεί αλγεινή εντύπωση, όμως, είναι η ανεμελιά των Ολλανδών και κυρίως των τοπικών αρχών. Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, τη στιγμή που στην Ελλάδα γίνεται συζήτηση για χρήση διπλής μάσκας. Οπότε, οι περισσότεροι κυκλοφορούν σαν να μην συμβαίνει τίποτα!

Μολονότι η Ολλανδία έχει «πληγεί» άσχημα ακόμη και με κρούσματα μεταλλαγμένου ιού, οι τοπικές υγειονομικές επιτροπές θεώρησαν ότι στο Αϊντχόφεν που βρισκόμαστε, δεν υπάρχει λόγος να αποφασιστεί η απαραίτητη χρήση μάσκας.

Το πρωί προς το μεσημέρι η πόλη είναι έρημη... Το απόγευμα υπάρχει ζωή και το ανησυχητικό είναι αυτό που περιγράφουμε παραπάνω: Ένας στους δέκα να φοράει μάσκα στους εξωτερικούς χώρους.

Φωτογραφίες από το έρημο Αϊντχόφεν το πρωί της Πέμπτης (25/2):