Σαν πύργος από τραπουλόχαρτα...

Το ελληνικό ποδόσφαιρο παραπαίει στην Ευρώπη. Δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά γεγονός και το μέλλον επιφυλάσσει στην Ελλάδα μια νέα ζοφερή πραγματικότητα.

Σαν πύργος από τραπουλόχαρτα...

Οι ήττες της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στο Europa League με Μπράγκα (2-4) και Ομόνοια (2-1) αντίστοιχα και ο αποκλεισμός τους από την συνέχεια της διοργάνωσης επιβεβαιώνουν ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να σταθεί σε υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο πλέον.

Ο Ολυμπιακός, δηλαδή, μόνος του θα επιχειρήσει να βγάλει το φίδι από την τρύπα κόντρα στην Πόρτο, αλλά και πάλι δεν μπορεί χωρίς βοήθεια να προφυλάξει την Ελλάδα από την ζοφερή ποδοσφαιρική της μοίρα που της επιφυλάσσει η σωρεία λαθών και η ελληνική νοοτροπία.

Η 17η θέση που ήθελε πάση θυσία να αποφύγει το καλοκαίρι έφτασε να φαντάζει πλέον το μικρότερο δυνατό κακό για την Ελλάδα, αφού η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την 19η θέση ή την 20η και φυσικά τις ολέθριες συνέπειες που συνεπάγονται με αυτή την πτώση.

Είναι ενδεικτικό ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μικρύνει σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να δικαιολογήσει ούτε την ύπαρξή του στην Ευρώπη. Όταν η ΑΕΚ διασύρεται στην έδρα της από την 8η του Ουκρανικού πρωταθλήματος Ζόρια ή όταν ο ΠΑΟΚ σε ματς-τελικό με την Ομόνοια, αδυνατεί να αμυνθεί απέναντι σε ομάδα που αγωνίζεται από ένα σημείο και μετά με σύστημα... ταμπούρι, καταλαβαίνει ο καθένας ότι υπάρχει πρόβλημα.

Και φυσικά το πρόβλημα δεν αφορά δύο - τρία ματς, αλλά μία χρόνια κατάσταση, στην οποία έχει συμβάλλει η εσωστρέφεια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Επιμένουμε στις ίδιες πεπαλαιωμένες τακτικές, το απαρχαιωμένο σύστημα σκάουτινγκ, τον ετσιθελισμό των παραγόντων, ενώ αρνούμαστε να δεσμευτούμε σε ένα μακροχρόνιο πλάνο για την ευημερία της ομάδας.

Την ώρα που το ποδόσφαιρο αλλάζει σε όλο τον κόσμο και υιοθετούνται από μεγάλες ομάδες πλάνα με βαρύτητα στο μέλλον, εμάς ενδιαφέρει το «εδώ και τώρα», η άρπα-κόλλα, χωρίς σχέδιο, χωρίς σκέψη για το αύριο! Είναι δυνατόν μετά να αναρωτιόμαστε γιατί η δυναμική του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα;

Και θα το ξαναπούμε: Ο Ολυμπιακός θα τα δώσει όλα κόντρα στην Πόρτο και έχει σοβαρές πιθανότητες να περάσει και να συνεχίσει στο Europa League, φτάνοντας, από εκεί και πέρα, όσο πιο μακριά μπορεί. Και μακάρι να το κάνει όχι μόνο για το πρεστίζ του συλλόγου, αλλά και για να περισώσει την κατάσταση για την Ελλάδα. Αλλά δεν μπορεί αυτή η απαίτηση να βαραίνει ουσιαστικά μόνο μία ομάδα κάθε χρόνο...