Ο Ολυμπιακός και οι… θιγμένοι

Η ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού, η κατρακύλα της Ελλάδας στην κατάταξη της UEFA και το υποτιμημένο Europa Conference League.

Ο Ολυμπιακός και οι… θιγμένοι

Από το βράδυ της Πέμπτης όταν και ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε και κλείδωσε η 18η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ έχει ξεκινήσει μία μιζέρια στις τάξεις του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όλο αυτό συμβαίνει, διότι το 2021 τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει στα Κύπελλα Ευρώπης μία ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ, καμία στο Γιουρόπα Λιγκ και τρεις στο Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ.

Οι ελληνικοί σύλλογοι ήδη αντιμετωπίζουν υποτιμητικά τη νεοσύστατη διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ και αισθάνονται και θιγμένοι που θα παίξουν σε αυτήν. Την ίδια λογική έχει και πολύς κόσμος στην Ελλάδα όπως είχε τόσα χρόνια για το Γιουρόπα Λιγκ. Λες και οι ελληνικές ομάδες έχουν βαρεθεί να κατακτούν τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Και επειδή την πήγαμε εκεί την κουβέντα μας, η Σεβίλη που παίρνει συνεχώς το Γιουρόπα Λιγκ «σκύλιασε» την Πέμπτη για να περάσει τη Ρόμα.

Τέλος πάντων, το θέμα μας έχει να κάνει με τη νεοσύστατη διοργάνωση και βασικά με τη νοοτροπία των ελληνικών συλλόγων που έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση το ποδόσφαιρο της χώρας μας. Η ΟΥΕΦΑ εκείνο που θέλησε να κάνει με τη νέα διοργάνωση ήταν να χωρίσει στα δύο το Γιουρόπα Λιγκ. Εκεί δηλαδή που τη φάση των ομίλων γινόταν με 64 ομάδες τώρα θα γίνεται με 32 και με άλλες 32 το Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ.

Έχει επικρατήσει ακόμη η άποψη ότι οι ελληνικοί σύλλογοι θα αντιμετωπίζουν… χωριά της Ευρώπης. Εάν είναι χωριό της Ευρώπης ο έκτος της Πρέμιερ Λιγκ ή ο έκτος της Ιταλίας και πάει λέγοντας τότε ας πάνε να πάρουν το τρόπαιο. Δυστυχώς, αλλά αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο μόνο του έφτασε στη 18η θέση και μόνο του κατρακυλάει όλα αυτά τα χρόνια.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η νοοτροπία που έχουν οι περισσότεροι σύλλογοι μας όταν περνάνε τα σύνορα. Αντιμετωπίζουν τα ματς σαν αγγαρεία και ως ένα αναγκαίο κακό που τους βρήκε, αλλά τώρα… κλαίνε γιατί δεν θα παίζουν στο Γιουρόπα Λιγκ. Όταν στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ ή του Γιουρόπα Λιγκ δεν δίνεις σημασία για να είσαι πιο χαλαρός όλη τη χρονιά και να μπορέσεις να διεκδικήσεις το πρωτάθλημα ή το Κύπελλο τότε αυτά είναι τα αποτελέσματα. Εάν δεν αλλάξει η νοοτροπία των συλλόγων στην Ευρώπη και αν δεν αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τις διοργανώσεις τότε θα συνεχιστεί ο κατήφορος, διότι δεν μπορεί μόνος του ο Ολυμπιακός ή ο κάθε… Ολυμπιακός να κρατήσει όρθια μία χώρα που μιζεριάζει.