Τελικός Copa Africa 2019: Η Σενεγάλη του Μανέ εναντίον της Αλγερίας του Μαχρέζ (vid)

Αλγερία και Σενεγάλη συγκρούονται απόψε (22.00 ώρα Ελλάδας) στο Κάιρο στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής με έπαθλο το βαρύτιμο τρόπαιο της διοργάνωσης

Τελικός Copa Africa 2019: Η Σενεγάλη του Μανέ εναντίον της Αλγερίας του Μαχρέζ (vid)

Η μεγάλη στιγμή για Σενεγάλη και Αλγερία έφτασε! Τα «λιοντάρια της Τεράνγκα» και οι «αλεπούδες της ερήμου» κοντράρονται απόψε (22.00) στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, με έπαθλο το βαρύτιμο τρόπαιο της 32ης έκδοσης του θεσμού.

Το «Διεθνές Στάδιο του Καΐρου» θα αποτελέσει πεδίο «μάχης» για τα δύο συγκροτήματα και αυτό που μένει να φανεί πλέον είναι ποια εθνική ομάδα θα καταφέρει να πετύχει το στόχο της και να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Η σημερινή «μονομαχία» έχει και «ελληνικό» ενδιαφέρον, αφού στην αποστολή της Σενεγάλης βρίσκεται ο κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού, Παπέ Σισέ. Ο διεθνής άσος προέρχεται από τραυματισμό στο χέρι, ωστόσο, όχι μόνο δεν έμεινε εκτός για την σπουδαία αναμέτρηση του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος, αλλά έχει και σοβαρές πιθανότητες να είναι από τους 11 που θα ξεκινήσουν τον κορυφαίο αγώνα του Αφρικανικού ποδοσφαίρου σε διεθνές επίπεδο, καθώς ο Καλιντού Κουλιμπαλί συμπλήρωσε κάρτες και θα είναι απών.

Ολυμπιακός: Καλή τύχη Σισέ στον τελικό

Παράλληλα, η προσοχή θα στραφεί και στα δύο μεγάλα «αστέρια» των δύο ομάδων, τον Σενεγαλέζο Σαντιό Μανέ και τον Αλγερινό Ριγιάντ Μαχρέζ. Αμφότεροι μετά τις μεταξύ τους κόντρες στα βρετανικά γήπεδα και την Πρέμιερ Λιγκ με τα χρώματα των Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι αντίστοιχα, κοντράρονται πλέον και σε διεθνές επίπεδο και το θερμόμετρο χτυπάει… κόκκινο καθώς πλησιάζουμε στην έναρξη του τελικού.

Από την φάση των ομίλων στον τελικό

Τα δύο συγκροτήματα είχαν τεθεί αντιμέτωπα και στην φάση των ομίλων της εφετινής διοργάνωσης, στα τέλη του περασμένου Ιούνη. Η Αλγερία ήταν αυτή που πανηγύρισε τη νίκη με 1-0 χάρη σε γκολ του 27χρονου επιθετικού Γιουσέφ Μπελαϊλί και εν τέλει κατέκτησε και την πρώτη θέση στο τρίτο γκρουπ με τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς, αφήνοντας πίσω της την Σενεγάλη στην δεύτερη θέση.

Στα νοκ άουτ παιχνίδια η Αλγερία πέρασε την Γουινέα στη φάση των «16» κι έφτασε στα προημιτελικά όπου απέκλεισε στα πέναλτι την Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ στα ημιτελικά με γκολ του Μαχρέζ στο 95’ κέρδισε (2-1) την Νιγηρία και πανηγύρισε την είσοδό της στον τελικό.

Η Σενεγάλη με την σειρά της απέκλεισε όποιον αντίπαλο βρέθηκε μπροστά της με το… μίνιμουμ σκορ (1-0)! Πρώτα την Ουγκάντα στους «16», μετά το Μπενίν στους «8» και έπειτα την Τυνησία στην 4άδα χάρη σε αυτογκόλ του Μπρον στο 101’ της παράτασης.

Έτσι, Σενεγάλη και Αλγερία συναντήθηκαν και πάλι στο εφετινό Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Αν η Αλγερία θα καταφέρει να κερδίσει και πάλι την αντίπαλό της ώστε αυτή τη φορά να κατακτήσει και το τρόπαιο ή αν η Σενεγάλη θα πάρει αυτήν την φορά την… εκδίκησή της στον τελικό δεν θα αργήσουμε και πολύ να το μάθουμε.

Οι αναμνήσεις… ξαναγυρίζουν!

Η Σενεγάλη δεν έχει κατακτήσει ποτέ στην ιστορία της το βαρύτιμο τρόπαιο του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Η μοναδική φορά που στο παρελθόν κατάφερε να φτάσει στην τελευταία φάση της διοργάνωσης ήταν το 2002. Τότε, όμως, η τύχη δεν ήταν με το μέρος της…

Έπειτα από το 0-0 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης κόντρα στο Καμερούν, έφτασε στην «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι και εκεί ηττήθηκε με 3-2 από την αντίπαλό της. Στα αξιοσημείωτα, το γεγονός ότι το τελευταίο πέναλτι της Σενεγάλης σε εκείνον τον τελικό το εκτέλεσε (και το έχασε) ο Αλιού Σισέ, ο οποίος πλέον βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας της χώρας!

Από την άλλη, η Αλγερία έχει κατακτήσει τον τίτλο μία φορά στο παρελθόν. Ήταν το 1990, όταν με γκολ του Σερί Ουτζανί κέρδισε 1-0 την Νιγηρία και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Πέραν τούτου, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας είχε βρεθεί και πάλι σε τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής δέκα χρόνια νωρίτερα, το 1980, όταν και πάλι απέναντί της βρέθηκε η Νιγηρία. Τότε, βέβαια, οι «σούπερ αετοί» ήταν αυτοί που κατέκτησαν τον τίτλο επικρατώντας με 3-0 της Αλγερίας.

Η Σενεγάλη λοιπόν επιστρέφει σε τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, ενώ η Αλγερία μετά από... 29! Το «Διεθνές Στάδιο του Καΐρου» έχει ήδη φορέσει τα… γιορτινά του για τον εφετινό τελικό κι αυτό που μένει να δούμε είναι αν τα «λιοντάρια της Τεράνγκα» ή οι «αλεπούδες της ερήμου» θα φορέσουν το «στέμμα» στην εφετινή διοργάνωση ώστε να γράψουν μία ακόμα «χρυσή» σελίδα στην ποδοσφαιρική τους ιστορία.