Copa Africa 2019: Ο απόλυτος οδηγός για το τουρνουά της Αιγύπτου

Η 32η έκδοση της διοργάνωσης ανοίγει από σήμερα (21/6) τις... πύλες της στην Αίγυπτο και πρώτη φορά σε περίοδο καλοκαιριού, με τη συμμετοχή ουκ ολίγων παικτών από συλλόγους της χώρας μας. Διαβάστε στο fosonline.gr όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Copa Africa 2019.

Copa Africa 2019: Ο απόλυτος οδηγός για το τουρνουά της Αιγύπτου

Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής ή Copa Africa όπως το έχουμε συνηθίσει μαγνητίζει από σήμερα τα βλέμματα κάθε λογής ποδοσφαιρόφιλου σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Copa Africa ανοίγει τις πύλες της πρώτη φορά στην ιστορία σε περίοδο καλοκαιριού και υποδέχεται τους 24 «μονομάχους» (και όχι 16 όπως συνήθως) που θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο. Αρχικά, το φετινό Copa Africa είχε ανατεθεί στο Καμερούν, που είχε κατακτήσει και τον προηγούμενο τίτλο (το 2017) στον τελικό κόντρα στην Αίγυπτο.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις όμως στα έργα και στην προετοιμασία οδήγησαν τελικά την αφρικανική ομοσπονδία στην απόφαση να μεταφέρει τη διοργάνωση στην Αίγυπτο κι έτσι οι «Φαραώ» είναι αυτοί που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες σε έξι γήπεδα, σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις. Η αγωνιστική δράση ξεκινά απόψε (23.00 ώρα Ελλάδος) με τον αγώνα της διοργανώτριας Αιγύπτου κόντρα στη Ζιμπάμπουε στο Κάιρο για τον πρώτο όμιλο του θεσμού και τα δύο συγκροτήματα θα επιδιώξουν να πανηγυρίσουν το τρίποντο, ώστε να ξεκινήσουν με τον ιδανικότερο τρόπο την πορεία τους στο τουρνουά.

Η πρωτεύουσα της Αιγύπτου θα φιλοξενήσει και τους περισσότερους αγώνες σε τρία γήπεδα, το Διεθνές Στάδιο Καΐρου, το Στάδιο «30ής Ιουνίου» αλλά και το Στάδιο «Αλ Σαλάμ». Το τέταρτο γήπεδο της διοργάνωσης είναι αυτό της Αλεξάνδρειας στην ομώνυμη πόλη και τα άλλα δύο είναι το Στάδιο «Σουέζ» (στην πόλη του Σουέζ) και το Στάδιο «Ισμαηλία» (στην πόλη της Ισμαηλίας).

Επιπρόσθετα, άξιο αναφοράς είναι πως οι αρχικές ημερομηνίες διεξαγωγής του Copa Africa είχαν προγραμματιστεί από 15 Ιουνίου με 13 Ιουλίου, ωστόσο, λόγω του ότι η μεγάλη θρησκευτική εορτή των μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι, ολοκληρωνόταν στις 4 Ιουνίου και οι ομάδες δεν θα μπορούσαν να προετοιμαστούν σωστά, αποφασίστηκε να μετατεθεί η διοργάνωση μία εβδομάδα αργότερα.

Οι εκπρόσωποι των ελληνικών συλλόγων

Το φετινό Κύπελλο Εθνών Αφρικής έχει φυσικά και χρώμα ελληνικό, αφού δεν είναι λίγοι οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε συλλόγους της χώρας μας και θα πάρουν μέρος με τις εθνικές τους ομάδες στα γήπεδα της Αιγύπτου. Ο Ολυμπιακός έχει τη μερίδα του λέοντος στους εκπροσώπους του θεσμού, καθώς τέσσερις ποδοσφαιριστές του θα συμμετάσχουν στο τουρνουά: ο Αχμέντ Χασάν με την Αίγυπτο, ο Μαντί Καμαρά με τη Γουινέα, ο Παπέ Αμπού Σισέ με τη Σενεγάλη και ο Γιασίν Μεριά με την Τυνησία.

Πέραν αυτών, στο Copa Africa θα αγωνιστούν επίσης ο Αιγύπτιος Αμρ Ουάρντα που έπαιξε δανεικός στον Ατρόμητο από τον ΠΑΟΚ, οι Μίκαελ Ντίρεσταμ και Κάσα Καμαρά της Ξάνθης με Γουινέα και Μαυριτανία αντίστοιχα, οι Καμερουνέζοι Γιάγια Μπανανά και Ολιβιέ Μπουμάλ του Πανιωνίου, ο Μόιζε Αντιλέχου του Λεβαδειακού με το Μπενίν, αλλά και ο Πολ Γουέρ που τη σεζόν που ολοκληρώθηκε αγωνίστηκε με τη φανέλα των Τρικάλων.

Το μεγάλο φαβορί

Μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου είναι η Αίγυπτος, η οποία είναι και η πολυνίκης της διοργάνωσης. Οι «Φαραώ» ήταν αυτοί που σήκωσαν στα χέρια τους το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία του Copa Africa, το 1957 στο Σουδάν, και στα χρόνια που ακολούθησαν επανέλαβαν αυτήν τους την επιτυχία το 1959, το 1986, το 1998, το 2006, το 2008 αλλά και το 2010.

Προπονητής της ομάδας είναι ο Χαβιέρ Αγκίρε, που αντικατέστησε τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ μετά το Μουντιάλ της Ρωσίας πέρσι το καλοκαίρι, ενώ μεγάλο αστέρι των «Φαραώ» είναι ο επιθετικός της Λίβερπουλ, Μοχάμεντ Σαλάχ.

Πέραν τούτου, με ενδιαφέρον αναμένεται η πορεία της Σενεγάλης του Σαντιό Μανέ της Λίβερπουλ, που άφησε θετικές εντυπώσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας αλλά και στην προηγούμενη διοργάνωση του Copa Africa, που είχε φτάσει έως τα προημιτελικά του θεσμού, όπως επίσης και αυτή της Ακτής Ελεφαντοστού.

Οι «ελέφαντες» θα έχουν μάλιστα στην κορυφή της επίθεσής τους τον Νικολά Πεπέ, ο οποίος εντυπωσίασε τη σεζόν που ολοκληρώθηκε με τις εμφανίσεις του στη Γαλλία με τη Λιλ. Το «ΦΩΣ» σάς παρουσιάζει τις 24 ομάδες που μετέχουν στο φετινό Copa Africa, αλλά και τον δρόμο προς τον μεγάλο τελικό του θεσμού, που θα διεξαχθεί στις Copa Africa στο Διεθνές Στάδιο του Καΐρου.

ΤΑ ΡΟΣΤΕΡ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

1ος ΟΜΙΛΟΣ

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Αχμ. Ελ Σενάβι (Πάιραμιντς), Γκένες (Ζάμαλεκ), Μ. Ελ Σενάβι (Αλ Αχλί).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μπ. Ελ Μοχαμαντί (Ισμάιλι), Αχμ. Ελ Μοχαμαντί (Άστον Βίλα), Γκαμπέρ (Πάιραμιντς), Χεγκάζι (Γουέστ Μπρομ), Ασράφ (Αλ Αχλί), Μανσούρ (Πάιραμιντς), Χαμντί (Ζάμαλεκ), Αλάα (Ζάμαλεκ).
ΜΕΣΟΙ: Γκαζάλ (Φεϊρένσε), Τρεζεγκέ (Κασίμπασα), Χαμέντ (Ζάμαλεκ), Σόλιμαν (Αλ Αχλί), Ελ Νενί (Άρσεναλ), Ελ Σάιντ (Πάιραμιντς), Εμάντ (Πάιραμιντς), Ουάρντα (ΠΑΟΚ/Ατρόμητος).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μοχσέν (Αλ Αχλί), Σαλάχ (Λίβερπουλ), Αλί (Αλ Μοκαουλούν), Χασάν (Ολυμπιακός).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Χαβιέρ Αγκίρε.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Τσιπεζέζε (Μπαρόκα), Τσιγκόβα (Πολοκγούειν Σίτι), Σιμπάντα (Γουίτμπανκ Σπερς).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Χαντέμπε (Κάιζερ Τσιφς), Πφουμπιτζάι (Μπλεμφοντέν Σέλτικ), Μουντίμου (Σεφν Ντρούιντς), Λούνγκα (Γκόλντεν Άροους), Νταρίκβα (Νότιγχαμ Φόρεστ), Ντζινγκάι (Πάουερ Ντάιναμος).
ΜΕΣΟΙ: Πίρι (Γκόλντεν Άροους), Μπίλιατ (Κάιζερ Τσιφς), Καρούρου (Αμαζούλου), Τσαουαπίουα (Μπαρόκα), Μαχάτσι (Ορλάντο Πάιρατς), Νακάμπα (Μπριζ), Κουτίνγιου (Αζάμ), Μουνέτσι (Ορλάντο Πάιρατς), Καμουσόκο (Γιανγκ Άφρικανς).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μουσόνα (Άντερλεχτ), Ρουσίκε (Σούπερσπορτ Γιουνάιτεντ), Μουσέκουι (Ντάλιαν), Μουτίζβα (Γκόλντεν Άροους), Καντεβέρε (Χάβρη).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Σάντεϊ Τσιτζάμπουα.

ΟΥΓΚΑΝΤΑ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ονιάνγκο (Μαμελοντί Σαντάουνς), Οντονγκάρα (Αντάμα Σίτι), Σαλίμ (Αλ Χιλάλ).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μουλέμε (Ζιζκόφ), Βαλουσίμπι (Χωρίς ομάδα), Γιούκο (Σίμπα), Μουγκάμπι (Γέοβιλ), Βαντάντα (Αζάμ), Μουκιίμπι (Έστερσουντ), Οκάγια (Μαζέμπε), Αβάνι (Καμπάλα), Βάσβα (Χωρίς ομάδα).
ΜΕΣΟΙ: Λουάνγκα (Βάιπερς), Αούτσο (Τσέρτσιλ Μπράδερς), Κιζίτο (Σαχτιόρ Καραγκάντι), Κατερέγκα (Μάριτσμπουγκ), Μίγια (Γκόριτσα), Αζίρα (Μόντρεαλ Ίμπακτ).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Όκβι (Σίμπα), Αμπντού (Σιριάνσκα), Ενζιμπαμπί (Σμούχα), Καντού (Καμπάλα).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Σεμπαστιέν Ντεσάμπρ.

Λ.Δ. ΚΟΓΚΟ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Μόσι (Κιάσο), Ματαμπί (Αλ Ανσάρ), Μανταντά (Ντιναμό Βουκ.).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μπέκο (Μαζέμπε), Μποπέ (Σταντάρ Λιέγης), Τίσεραντ (Βόλφσμπουργκ), Ουνγκέντα (Πριμέιρο ντε Αγκόστο), Μουζίνγκα (Βίτα), Λουινταμά (Γαλατάσαραϊ), Μοκ (Ανκαραγκουτσού), Μαζουακού (Γουέστ Χαμ), Σαμπανί (Βίτα).
ΜΕΣΟΙ: Μπουτού (Μαζέμπε), Μπεμπά (Πόρτο), Μουλούμπου (Κιλμάρνοκ), Μαγκχόμα (Μπέρμιγχαμ), Εμ Ποκού (Σταντάρ Λιέγης), Ακολό (Στουτγκάρδη).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μπολάσι (Άντερλεχτ), Μπολινγκί (Αντβέρπ), Μπαγκαμπού (Γκουοάν), Μεσάκ (Μαζέμπε), Ασομπαλόνγκα (Μίντλεσμπρο).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Φλοράν Ιμπενγκέ.

2ος ΟΜΙΛΟΣ

ΝΙΓΗΡΙΑ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Εζενούα (Κατσίνα Γιουνάιτεντ), Ουζόχο (Ανόρθωση), Ακπέγι (Κάιζερ Τσιφς).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Ομερούο (Λεγανές), Αμπντουλαχί (Μπούρσασπορ), Τρόοστ- Εκόνγκ (Ουντινέζε), Μπαλόγκουν (Μπράιτον), Αΐνα (Τορίνο), Κόλινς (Πάντερμπορν), Αβαζίεμ (Πόρτο).
ΜΕΣΟΙ: Όμπι Μίκελ (Μίντλεσμπρο), Μούσα (Αλ Νασρ), Ιβόμπι (Άρσεναλ) Εμ Ντίντι (Λέστερ), Ετέμπο (Στόουκ), Σίμον (Λεβάντε), Όγκου (Χάποελ Μπερσεβά), Ονιεκούρου (Γαλατάσαραϊ), Καλού (Μπορντό), Τσουκουέζε (Βιγιαρεάλ).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Ιγκάλο (Σανγκάη Σενχούα), Οσίμχεν (Σαρλερουά), Ονουάτσου (Μίντιλαντ).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Γκέρνοτ Ρορ.

ΓΟΥΙΝΕΑ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Γιαταρά (Εξέλσιορ), Κεϊτά (Έστερσουντ), Κονέ (Πο).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Σιλά (Τουλούζ), Καμαρά (Αζαξιό), Σανκόχ (Καέν), Σεκά (Νανσί), Σιντιμπέ (Μπεζιέρς), Φαλέτ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Ζανβιέρ (Μπρέντφορντ), Ντίρεσταμ (Ξάνθη).
ΜΕΣΟΙ: Κεϊτά (Λίβερπουλ), Φοφανά (Γκαζ Μετάν), Καμαρά (Ολυμπιακός), Ντιαβαρά (Νάπολι), Σισέ (Φούλαμ).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Τραορέ (Γκλάντμπαχ), Γιαταρά (Οσέρ), Καμανό (Μπορντό), Σιλά (ΚΠΡ), Καντέ (Ταραγόνα), Καμπά (Έλτσε), Κοϊτά (Κασίμπασα).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Πολ Ποτ.

ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Νταμπό (Σεντ Πιερουά), Αντριέν (Μαρτίγκ), Ραντριάνασολο (CNaPS Σπορ).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Ραμπέλοσον (Αράς), Ραζακαναντεναϊνά (Σεντ Πιερουά), Φοντέν (Ρεμς), Μομπρίς (Γκρενόμπλ), Μετανίρ (Μινεσότα Γιουνάιτεντ), Μορέλ (Λιόν).
ΜΕΣΟΙ: Αντριαναντεναϊνά (Λουντογκόρετς), Αμαντά (Αλγέρ), Ιλαϊμαχίτρα (Σαρλερουά), Καλόιν (Λε Χερμπιέρ), Ραντριαμπολολόνα (Φλερί 91), Μπάτζο (Φόσα Τζούνιορς).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Αντριαματσινόρο (Αλ Αντάλ), Αντριατσίμα (Κλερμόν), Νομενχαναχάρι (Παρί FC), Βοαβί (Μιρ Λελ Μακάσα), Γκρος (Βιτρ), Ρακοτοχαριμαλαλά (Σαμούτ).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Νικολά Ντουπουί.

ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Αρακάσα (Σοφαπάκα), Ναχιμάνα (Μπάτα), Τζ. Ντικουμάνα (Σοφαπάκα).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Νιζιγκιγιμάνα (Βάιπερς), Ντουβαρουριγκίρα (Μαδέιρα), Νσιμιριμάνα (Μουκούρα), Νσαμπιγιούμβα (Τσίπα Γιουνάιτεντ), Μούσα (Σοφαπάκα), Νγκάντου (Κιγκάλι).
ΜΕΣΟΙ: Κβιζέρα (Αλ Ορούμπα), Ντουχαγιντάβγι (Μουκούρα), Ναχιμάνα (Αλ Μουχαζάλ), Σαμπανί (Εθιόπιαν Κόφι), Μπιγκιριμάνα (Χιμπέρνιαν), Σαμπουκουκάμα (Ζέσκο Γιουνάιτεντ).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Αμίσι (Αλ Τααβούν), Ράζακ (Καμπίλιε), Σ. Ντικουμάνα (Αλ Αντάλχ), Μαβούγκο (ΝΑΠΣΑ Σταρς), Μπεραχίνο (Στόουκ), Καμσόμπα (Μέλμπουρν Βίκτορι), Μ. Αμίσι (Μπρέντα), Μουσταφά (Γκορ Μαχία).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Αλέν Νιγιουνγκέκο.

3ος ΟΜΙΛΟΣ

ΣΕΝΕΓΑΛΗ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ντιαλό (Ρεν), Μεντί (Ρεμς), Γκομίς (Σπαλ).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Σις (Βαλενσιέν), Κουλιμπαλί (Νάπολι), Σισέ (Ολυμπιακός), Σανέ (Σάλκε), Σαμπαλί (Μπορντό), Γκασάμα (Γκιόζτεπε), Βαγκέ (Μπαρτσελόνα Β).
ΜΕΣΟΙ: Γκουεγέ (Έβερτον), Κουγιατέ (Κρίσταλ Πάλας), Α. Εν Ντιαγιέ (Μάλαγα), Σαϊβέ (Μπούρσασπορ), Ντιατά (Μπριζ), Μπ. Εν Ντιαγιέ (Γαλατάσαραϊ)
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μ. Κονατέ (Αμιάν), Νιάνγκ (Ρεν), Μανέ (Λίβερπουλ), Μπαλντέ (Ίντερ), Σαρ (Ρεν), Ντιάγκν (Γαλατάσαραϊ).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Αλιού Σισέ.

ΑΛΓΕΡΙΑ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Εμ Μπολί (Αλ Ετιφάγκ), Ντούκα (Αλ Ράιντ), Ουκίντζα (Μετζ).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μαντί (Μπέτις), Ταχράτ (Λανς), Χαλίς (Μορέιρενσε), Μπενλαμρί (Αλ Σαμπάμπ), Μπενσεμπαϊνί (Ρεν), Ατάλ (Νις), Φαρές (ΣΠΑΛ), Ζεφάν (Ρεν).
ΜΕΣΟΙ: Γκεντιούρα (Νότιγχαμ Φόρεστ), Αμπέιντ (Ντιζόν), Μπενασέρ (Έμπολι), Μπουνταουί (Παραντού), Φεγκουλί (Γαλατάσαραϊ), Μαχρέζ (Μάντσεστερ Σίτι), Μπραχίμι (Πόρτο), Ουνάς (Νάπολι), Μπελάιλι (Εσπεράνς Τουνίς).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μπουνέντζα (Αλ Σαντ), Σλιμανί (Λέστερ), Ντελόρ (Μονπελιέ).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ντζαμέλ Μπελμαντί.

ΚΕΝΥΑ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Σικάλο (Μπαντάρι), Ματάσι (Σεντ Τζορτζ), Ογέμπα (Καριομπάνγκι Σαρκς).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Οκούμου (Ρίαλ Μόναρχς), Ομάρ (Σέπσι), Ονιάνγκο (Γκορ Μάχια), Μαγέκο (Νκάνα), Ότσιενγκ (Βιχίγκα Γιουν.), Ούμα (Βάσαλουντς), Οντχιάμπο (Ζέσκο Γιουν.), Οτιένο (Γκορ Μάχια).
ΜΕΣΟΙ: Μασίκα (Μπεϊγίν Ρένε), Ομολό (Σερκλ Μπριζ), Ομοντί (Μπρομαποϊκάρνα), Νιαμπούρα (Γκορ Μάχια), Γουανιάμα (Τότεναμ), Γουέρ (Τρίκαλα), Ατούμαν (Λας Πάλμας Β), Ότσιενγκ (Βάσαλουντς), Οντιάμπο (Σοφαπάκα).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Αβίρε (Σοφαπάκα), Ολούνγκα (Κασίβα Ρέισολ), Μασούντ Γιούμα (Αλ-Νασρ).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Σεμπαστιάν Μινιέ.

ΤΑΝΖΑΝΙΑ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Μανιούλα (Σίμπα), Μνιάτα (Μπάο), Καλάμπο (Τανζάνια Πρίζονς).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Νιόνι (Σίμπα), Γιοντάνι (Γιανγκ Άφρικαν), Μόρις (Αζάμ), Καμάγκι (Γιανγκ Άφρικανς), Χουσέινι (Σίμπα), Κέσι (Νκάνα), Μτόνι (Λιπούλι), Φιλίπο (Μπάο).
ΜΕΣΟΙ: Μκάμι (Πετροτζέτ), Ντομάγιο (Αζάμ), Μούσα (Τενερίφη Β), Γιάχια (Αζάμ), Ζάιντ (Ισμάιλι), Σάλουμ (Γιανγκ Άφρικανς).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μπόκο (Σίμπα), Μσούβα (Ντιφάα), Σαματά (Γκενκ), Ουλιμουένγκου (Σαούρα), Μαντάουα (BDF), Γιουσούφ (Μπλάκπουλ).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Εμανουέλ Αμουνίκε.

4ος ΟΜΙΛΟΣ

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Τάπε (Σαν Πέδρο), Γκμποούο (Μαζέμπε), Αλί Σανγκαρέ (Φρι Στέιτς Σταρς).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Οριέ (Τότεναμ), Κάνον (Ντεν Χάαγκ), Κομάρα (Καζαμπλάνκα), Μπαγκαγιόκο (Ρεντ Σταρ), Γκμπαμίν (Μάιντς), Τραορέ (Ανζέ), Κουλιμπαλί (Μιμόζας), Ντουμπιά (Ρεν).
ΜΕΣΟΙ: Γκραντέλ (Τουλούζ), Ντιέ (Ξαμάξ), Κεσί (Μίλαν), Ανγκμπάν (Μετς), Σανγκαρέ (Τουλούζ), Σερί (Φούλαμ).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μπονί (Αλ Αραμπί), Κόντζια (Άστον Βίλα), Ασαλέ (Γιουνγκ Μπόις), Πεπέ (Λιλ), Κορνέ (Λιόν), Ζαχά (Κρίσταλ Πάλας).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ιμπραχίμ Καμαρά.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Κιτ (Μπίντβεστ), Γουίλιαμς (Σούπερσπορτ Γιουνάιτεντ), Μπβούμα (Κάιζερ Τσιφς).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Χλατσουάγιο (Μπίντβεστ), Κότζι (Μαμέλτονι Σ.), Μκβανάζι (Μπίντβεστ), Χλάντιλ (Μπίντβεστ), Καρδόσο (Κάιζερ Τσιφς), Μοντίμπα (Σούπερσπορτ Γιουνάιτεντ), Μκχίζε (Κέιπ Τάουν Σίτι), Μαέλα (Ορλάντο Πάιρετς).
ΜΕΣΟΙ: Σερέρο (Φίτεσε), Κεκάνα (Μαμέλοντι Σ.), Ζουέιν (Μαμέλοντι Σ.), Μαμπούντα (Μαμέλοντι Σ.), Μοκότγιο (Μπρέντφορντ), Ζούνγκου (Αμιάν), Φούρμαν (Σούπερσπορτ Γιουνάιτεντ).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Ταού (Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ), Φέλντβαϊκ (Σπάρτα Ρότερνταμ), Μαμπόε (Μαμέλοντι Σ.), Μοτίμπα (Στρασβούργο), Λορχ (Ορλάντο Πάιρετς), Ντόλι (Μονπελιέ).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Στιούαρτ Μπάξτερ.

ΜΑΡΟΚΟ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Μοχαμεντί (Μάλαγα), Μπουνού (Ζιρόνα), Ταγκναουτί (Καζαμπλάνκα).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μπενάτια (Αλ Ντουχάιλ), Ντα Κόστα (Αλ Ιτιχάντ), Ντιράρ (Φενέρμπαχτσε), Σαΐς (Γουλβς), Χακίμι (Ντόρτμουντ), Αμπντελχαμίντ (Ρεμς), Μαζραουί (Άγιαξ), Μπααντί (Χασάνια).
ΜΕΣΟΙ: Μπουσουφά (Αλ Σαμπάμπ), Ελ Αχμαντί (Αλ Ιτιχάντ), Μπελχαντά (Γαλατάσαραϊ), Άμραμπατ (Αλ Νασρ), Φαΐρ (Καέν), Ζιγέχ (Άγιαξ), Αΐτ Μπενασέρ (Σεντ Ετιέν), Μπουφάλ (Θέλτα), Μπουραμπία (Σασουόλο), Ιντρίσι (Άλκμααρ).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μπουντάιμπ (Ζάμαλεκ), Εν Νεσίρι (Λεγανές).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ερβέ Ρενάρ.

ΝΑΜΙΜΠΙΑ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Μπαέβα (Γκόλντεν Άροους), Καζαπούα (Μακάμπι), Μπατζουβάρα (Άφρικαν Σταρς).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Χοάσεμπ (Χάιλαντς Παρκ), Χοράεμπ (Τούρα Μάτζικ), Γκέμπχαρντ (Μπαρόκα), Χαναμούμπ (Γιόμο Κόσμος), Χαμπίρα (Τούρα Μάτζικ), Καμπερίμπα (Άφρικαν Σταρς), Νιάμπε (Μπλάκμπερν).
ΜΕΣΟΙ: Κετγίγερε (Άφρικαν Σταρς), Σιτέμπι (Λουσάκα Ντ.), Καβέντζι (Μπίντβεστ), Στεφάνους (Λουσάκα Ντ.), Λιμπόντι (Τάιγκερς), Φρέντερικς (Μπλακ Άφρικα), Καματούκα (Κέιπ Ουμόγια Γιουν.), Παπάμα (Άφρικαν Σταρς).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Κεϊμουίνε (Ντίρε), Σαλουλίλε (Χάιλαντς Παρκ), Σιλόνγκο (Ισμάιλι), Στάρκε (Γένα), Γκουριράμπ (Λάιφ Φάιτερς).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ρικάρντο Μανέτι.

5ος ΟΜΙΛΟΣ

ΜΑΛΙ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Κεϊτά (Τζολιμπά), Ντιαρά (Μαλιέν), Μουνκορό (Μαζέμπε).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Βαγκέ (Νότιγχαμ Φόρεστ), Χ. Τραορέ (Ρεν), Γ. Κονέ (Λιλ), Φοφανά (Μετς), Σακό (Γκιμαράες), Κουγιατέ (Τρουά), Χαϊνταρά (Λανς).
ΜΕΣΟΙ: Κουλιμπαλί (Ρέιντζερς), Σαμασέκου (Σάλτσμπουργκ), Α. Τραορέ (Σερκλ Μπριζ), Χαϊνταρά (Λειψία), Ντουκουρέ (Λανς).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Α. Τραορέ (Ορλεάν), Μαρεγκά (Πόρτο), Ντιαμπί (Σπόρτινγκ Λισ.), Μ. Ντουμπιά (Ρεμς), Κουλιμπαλί (Ναντ), Νιανέ (Τρουά), Κοϊτά (Βόλφσμπεργκ), Τζενεπό (Σταντάρ Λιέγης).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Μοχάμεντ Μαγκασούμπα.

ΤΥΝΗΣΙΑ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Μπεν Μουσταφά (Αλ Σαμπάμπ), Χασέν (Νις), Μπεν Σεριφιά (Εσπεράνς).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μπρον (Γάνδη), Μεριά (Ολυμπιακός), Χανταντί (Ντιζόν), Εχνίντ (Σφαξιέν), Μπεντουί (Αλ Φαϊχά), Αουαντί (Ετουάλ ντου Σαχέλ), Ντρεγκέρ (Πάντερμπορν), Κεχρίντα (Ετουάλ ντου Σαχέλ).
ΜΕΣΟΙ: Σκίρι (Μονπελιέ), Σάσι (Ζάμαλεκ), Μπεν Μοχάμεντ (Εσπεράνς), Λαμτί (Λεβερκούζεν), Τσααλαλί (Εσπεράνς), Σραρφί (Νις), Μσακνί (Έουπεν), Σλιτί (Ντιζόν), Μπαντρί (Εσπεράνς).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Καζρί (Σεντ Ετιέν), Κενίσι (Εσπεράνς), Σαούα (Σφαξιέν).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Αλέν Ζιρές.

ΑΝΓΚΟΛΑ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Μαβάνγκα (Ιντερκλούμπε), Καμπάτσα (1 ντε Αουγκούστο), Ντούλο (Ντεσπορτίβο ντα Ουίλα).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μασουνγκούνα (1 ντε Αουγκούστο), Κισάνγκα (Λάτσιο), Κορέια (1 ντε Αουγκούστο), Μπουάτου (Ρίο Άβε), Κάρμο (Πέτρο ντε Λουάντα), Αφόνσο (Πέτρο ντε Λουάντα), Πάισο (1 ντε Αουγκούστο), Γκασπάρ (Σπόρτινγκ Λισ.).
ΜΕΣΟΙ: Χερενίλσον (Πέτρο ντε Λουάντα), Στέλβιο (Ντούντελανζ), Σόου (1 ντε Αουγκούστο), Μακάια (1 ντε Αουγκούστο).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Ματέους (Μποαβίστα), Κάμπος (Αλάνιασπορ), Ντάλα (Ρίο Άβε), Κουλέμπε (Αντάλιασπορ), Ζεράλδο (Αλ Αχλί), Μαμπουλούλου (1 ντε Αουγκούστο), Εδουάρδο (Μπράγκα), Μπραντάο (Λεϊσόες).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Σρνταν Βασίλιεβιτς.

ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Σουλεϊμά (Κσαρ), Ν. Ντιό (Κέντια), Ντιόπ (Πολίς)
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μ. Ντιό (Ζέινα), Αμπέιντ (Αλκορκόν), Μπα (Οσέρ), Εν Ντιαγέ (Ντιφάα), Σαρ (Σερβέτ), Σι (Γκρενόμπλ), Ντιαρά (Γκεγκιόν), Τίαμ (Ορλεάν Β).
ΜΕΣΟΙ: Γκαγέ (Νουαντιμπού), Ελ Ίντε (Βαγιαδολίδ), Γιάλι (DRB), K. Καμαρά (Ξάνθη), Γκουιντιλέγε (Κέσλα), Α. Ντιόπ (Χατζέρ), Ι. Κουλιμπαλί (Γκρενόμπλ).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μπεσάμ (Γκάμπες), Ντιακιτέ (Ταταουίνε), Α. Μπα (Γκαζισεχίρ Γκαζιάντεπ), Τανζί (Νουαντιμπού), Αν (Αρπαζόν).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Κορεντίν Μάρτινς.

6ος ΟΜΙΛΟΣ

ΚΑΜΕΡΟΥΝ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ονανά (Άγιαξ), Οντόα (Οστάνδη), Καμενί (Φενέρμπαχτσε).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Φάι (Σταντάρ Λιέγης), Μπονγκ (Μπράιτον), Μπανανά (Πανιώνιος), Νγκαντέου-Νγκατζούι (Σλάβια Πράγας), Ογιόνγκο (Μονπελιέ), Νταβά (Μαριούπολη), Κάνα-Μπιγίκ (Καϊσερίσπορ).
ΜΕΣΟΙ: Ανγκουίσα (Φούλαμ), Ντζουμ (Χαρτς), Μάντζεκ (Μακάμπι Χάιφα), Κουντέ (Μάιντς), Κάπτουμ (Μπέτις).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Εν Τζιέ (Μαρσέιγ), Μπαχόκεν (Ανζέ), Τσούπο-Μοτίνγκ (Παρί Σεν Ζερμέν), Εκαμπί (Βιγιαρεάλ), Ταγκουέου (Μαρίτιμο), Ζουά (Άστρα Γκιουργκίου), Μπουμάλ (Πανιώνιος).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Κλάρενς Ζέεντορφ.

ΓΚΑΝΑ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Οφόρι (Μάριτσμπουργκ), Ατί-Ζιγκί (Σοσό), Ανάν (Ασάντε Κοτόκο).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Αταμά (Μπασακσεχίρ), Μενσά (Κολόμπους Κριου), Λουμόρ (Γκιόζτεπε), Νούχου (Χόφενχαϊμ), Αϊντού (Γκενκ), Ραχμάν (Ρεμς), Μπογέ (Μετζ), Γιάντομ (Ρέντινγκ).
ΜΕΣΟΙ: Παρτέι (Ατλέτικο Μ.), Οβούσου (Τσουκαρίτσκι), Ατσού (Νιούκαστλ), Α. Αγιού (Φενέρμπαχτσε), Γουακάσο (Αλαβές), Ασαμόα (‘Ιντερ), Αγκιεπόνγκ (Χιμπέρνιαν)
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Γκιάν (Καϊσερίσπορ), Κουαμπένα (Σαλαμάνκα), Τζ. Αγιού (Κρίσταλ Πάλας), Εκουμπάν (Τραμπζονσπόρ).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Τζέιμς Κέσι Άπια.

ΜΠΕΝΙΝ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Φαρνόλ (Μαλάτιασπορ), Αλαγκμπέ (Νιόρ), Κακπό (Μπουφλς).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Αντενόν (Αμιάν), Σάλομον (Πλατό Γιουν.), Κίκι (Ρεντ Σταρ), Μπαραζέ (Ιζέρ), Ιμόρου (Καέν), Φασίνου (ASPAC), Βερντόν (Σοσό), Αντιλέχου (Λεβαδειακός).
ΜΕΣΟΙ: Σεσενιόν (Γκεντσλερμπιρλιγκί), Σεϊμπού (Τουλόν), Αντεοτί (Οσέρ), Ντ’ Αλμέιδα (Γέοβιλ), Αναανέ (Μπεν Γκουερδάν), Φιογκμπέ (Κλαμπ Αφρικέν).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Ποτέ (Άδανα Ντεμίρσπορ), Ντοσού (Βαντούζ), Ντζίγκλα (Νιόρ), Μουνιέ (Χάντερσφιλντ), Αζανκπό (Σένιτσα), Σουκού (Χάνσα Ρόστοκ).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Μισέλ Ντουσιέρ.

ΓΟΥΙΝΕΑ-ΜΠΙΣΑΟΥ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Σα (Ουντίμπ), Μέντες (Βισέου), Ρ. Νταμπό (Αρμασενένσες).
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Καντέ (Σάντα Κλάρα), Σοάρες (Μάφρα), Σίλβα (Κουρίγκμπα), Τ. Νταμπό (Ριέτι), Νάντζακ (Ρίο Άβε), Ντζαλό (Φούλαμ), Νάνου (Μαρίτιμο).
ΜΕΣΟΙ: Ζεζίνιο (Σέντιτσα), Μανέ (Κόβα Πεντιάντε), Πελέ (Νότιγχαμ Φόρεστ), Μπούρα (Άβες), Ζακίτε (Τοντέλα), Κασαμά (Ρεμς).
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Τζάσι (Αλ-Σουλά), Σίλβα (Αλ Ιτιχάντ Αλεξάνδρειας), Φ. Μεντί (Σετούμπαλ), Ιντίμα (ΤΣΣΚΑ Σόφιας), Ζ. Μέντες (Αζαξιό), Μ. Μπαλντέ (Άβες), Ρ. Μπαλντέ (Ακαδέμικα).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Μπασίρο Καντέ.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

1ος ΟΜΙΛΟΣ

Αίγυπτος
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Ουγκάντα
Ζιμπάμπουε

Το πρόγραμμα των αναμετρήσεων
ΣΗΜΕΡΑ (23.00): Αίγυπτος – Ζιμπάμπουε.
22/6: Λ. Δ. Κονγκό – Ουγκάντα.
26/6: Ουγκάντα – Ζιμπάμπουε, Αίγυπτος - Λ. Δ. Κονγκό.
30/6: Ουγκάντα – Αίγυπτος, Ζιμπάμπουε - Λ. Δ. Κονγκό.

2ος ΟΜΙΛΟΣ

Νιγηρία
Γουινέα
Μαδαγασκάρη
Μπουρούντι

Το πρόγραμμα των αναμετρήσεων
22/6: Νιγηρία – Μπουρούντι, Γουινέα – Μαδαγασκάρη.
26/6: Νιγηρία – Γουινέα.
27/6: Μαδαγασκάρη – Μπουρούντι.
30/6: Μαδαγασκάρη – Νιγηρία, Μπουρούντι – Γουινέα.

3ος ΟΜΙΛΟΣ

Σενεγάλη
Αλγερία
Κένυα
Τανζανία

Το πρόγραμμα των αναμετρήσεων
23/6: Σενεγάλη – Τανζανία, Αλγερία – Κένυα.
27/6: Σενεγάλη – Αλγερία, Κένυα – Τανζανία.
1/7: Κένυα – Σενεγάλη, Τανζανία – Αλγερία.

4ος ΟΜΙΛΟΣ

Μαρόκο
Ακτή Ελεφαντοστού
Νότιος Αφρική
Ναμίμπια

Το πρόγραμμα των αναμετρήσεων
23/6: Μαρόκο – Ναμίμπια.
24/6: Ακτή Ελεφαντοστού – Νότιος Αφρική.
28/6: Μαρόκο – Ακτή Ελεφαντοστού, Νότιος Αφρική – Ναμίμπια.
1/7: Νότιος Αφρική – Μαρόκο, Ναμίμπια - Ακτή Ελεφαντοστού.

5ος ΟΜΙΛΟΣ

Τυνησία
Μάλι
Μαυριτανία
Ανγκόλα

Το πρόγραμμα των αναμετρήσεων
24/6: Τυνησία – Ανγκόλα, Μάλι – Μαυριτανία.
28/6: Τυνησία – Μάλι.
29/6: Μαυριτανία – Ανγκόλα.
2/7: Μαυριτανία – Τυνησία, Ανγκόλα – Μάλι.

6ος ΟΜΙΛΟΣ

Καμερούν
Γκάνα
Μπενίν
Γουινέα-Μπισάου

Το πρόγραμμα των αναμετρήσεων
25/6: Καμερούν - Γουινέα-Μπισάου, Γκάνα – Μπενίν.
29/6: Καμερούν – Γκάνα, Μπενίν - Γουινέα-Μπισάου.
2/7: Μπενίν – Καμερούν, Γουινέα-Μπισάου – Γκάνα.

* Στην επόμενη φάση προκρίνονται οι ομάδες που θα τερματίσουν στις πρώτες δύο θέσεις κάθε ομίλου και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ
1. Τα αποτελέσματα στα μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων παιχνίδια.
2. Η διαφορά των γκολ μεταξύ των ομάδων που ισοβάθμησαν.
3. Γκολ που σημειώθηκαν στα μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων παιχνίδια.
4. Διαφορά τερμάτων συνολικά στον όμιλο.
5. Περισσότερα γκολ συνολικά στον όμιλο.
6. Κλήρωση.

Η ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
5/7: Δεύτερος 1ου Ομίλου – Δεύτερος 3ου Ομίλου (1)
5/7: Νικητής 4ου Ομίλου – Τρίτος 2ου/5ου/6ου Ομίλου. (2)
6/7: Δεύτερος 2ου Ομίλου – Δεύτερος 6ου Ομίλου. (3)
6/7: Νικητής 1ου Ομίλου - Τρίτος 3ου/4ου/5ου Ομίλου. (4)
7/7: Νικητής 3ου Ομίλου - Τρίτος 1ου/2ου/6ου Ομίλου. (5)
7/7: Νικητής 2ου Ομίλου - Τρίτος 1ου/3ου/4ου Ομίλου. (6)
8/7: Νικητής 6ου Ομίλου – Δεύτερος 5ου Ομίλου. (7)
8/7: Νικητής 5ου Ομίλου – Δεύτερος 4ου Ομίλου. (8)

ΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
10/7: Νικητής (1) – Νικητής (2) (Α)
11/7: Νικητής (6) – Νικητής (7) (Β)
11/7: Νικητής (8) – Νικητής (5) (Γ)
10/7: Νικητής (3) – Νικητής (4) (Δ)

ΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
14/7 (Στάδιο «30ής Ιουνίου»): Νικητής (Α) - Νικητής (Β)
14/7 (Διεθνές Στάδιο Καΐρου): Νικητής (Γ) - Νικητής (Δ)

ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ
17/7 (Στάδιο «Αλ Σαλάμ»): Ηττημένος πρώτου ημιτελικού - Ηττημένος δεύτερου ημιτελικού.

ΤΕΛΙΚΟΣ
19/7 (Διεθνές Στάδιο Καΐρου): Νικητής πρώτου ημιτελικού – Νικητής δεύτερου ημιτελικού.

ΟΙ ΤΡΟΠΑΙΟΥΧΟΙ

7: Αίγυπτος (1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008, 2010)
5: Καμερούν (1984, 1988, 2000, 2002, 2017)
4: Γκάνα (1963, 1965, 1978, 1982)
3: Νιγηρία (1980, 1994, 2013)
2: Ακτή Ελεφαντοστού (1992, 2015), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (1968, 1974).
1: Ζάμπια (2012), Τυνησία (2004), Σουδάν (1970), Αλγερία (1990), Αιθιοπία (1962), Μαρόκο (1976), Νότιος Αφρική (1996), Κονγκό (1972)