Δεν είναι κάθε μέρα του... Άη Γιαννιού Άγγελε!

Ο εκλέκτορας της Εθνικής Ελλάδος, δεν έμαθε από το πάθημα της Ζένιτσα, ξαναπαρουσίασε πειραματική σύνθεση και κόντρα στην Ιταλία, αλλά το ματς, αυτή τη φορά, δεν “γύριζε”...

Δεν είναι κάθε μέρα του... Άη Γιαννιού Άγγελε!

Υπάρχει μια φράση που άλλοι αποδίδουν στον Αλβέρτο Αϊνστάιν κι άλλοι υποστηρίζουν ότι απλά του την έβαλαν στο στόμα, για ν’ αποκτήσει κύρος, χωρίς να την έχει ξεστομίσει ποτέ εκείνος: «Ο ορισμός της παράνοιας είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, περιμένοντας διαφορετικό αποτελέσμα».

Ανεξάρτητα του αν ανήκει στο φωτεινότερο ανθρώπινο μυαλό των προηγούμενων δύο αιώνων (κι όχι μόνο) περιγράφει επακριβώς το τι συνέβη στα δύο τελευταία επίσημα ματς της Εθνικής Ελλάδας στον 10ο προκριματικό όμιλο του Γιούρο 2020.

Εκεί όπου ο Άγγελος Αναστασιάδης είχε λάθος, προσέγγιση (αρχική τουλάχιστον) τόσο στην Ζένιτσα, κόντρα στην Βοσνία/Ερζεγοβίνη, όσο και το βράδυ του Σαββάτου κόντρα στην Ιταλία.

Στην πρώτη περίπτωση η επιλογή του να χρησιμοποιήσει 3αδα στην άμυνα (Κουρμπέλης, Παπασταθόπουλος, Σιόβας) και σχηματισμό 3-5-2 είχε ως αποτέλεσμα στο τέταρτο να χάνουμε 2-0 από γκολ των Βίσκα (10’) και Πιάνιτς (15’).

Η “ανορθογραφία” διορθώθηκε, με τον ομοσπονδιακό τεχνικό να γυρνάει το σύστημα μετά το 20λεπτο. διαβλέποντας τον επικείμενο διασυρμό, αλλά το τελικό 2-2, που ήρθε με γκολ των Φορτούνη (65’) και Κολοβού (86’), δεν “μεταφράστηκε” σωστά. Ειδικά από μια σειρά μέσων που άχουν αναλωθεί σε μια προσπάθεια να δικαιώσουν την επιλογή του συγκεκριμένου εκλέκτορα από την ηγεσία της ΕΠΟ κι ότι αυτή δεν έχει να κάνει με το ποδοσφαιρικό παρελθόν του και τα εκπεφρασμένα φίλαθλα αισθήματα του…

Έτσι ενώ με μεγάλη ευκολία προσπέρασαν την αποτυχία να «διαβάσει» σε πρώτη φάση το ματς, του πίστωθηκε η ταχύτητα αντίδρασης. Μόνο που αυτή ήταν διορθωτική του λάθους του…

Παραμονή του αγώνα, στο Ο.Α.Κ.Α, με τους Ιταλούς, στα χείλη όλων των Ελλήνων δημοσιογράφων που βρεθήκαμε στην προπόνηση και στην συνεντεύξη Τύπου ενόψει του αγώνα με την «σκουάντρα ατζούρα» ήταν αν θα επιμείνει στην 3αδα στην άμυνα ή θα πάει με 4αδα.

Η αλήθεια είναι ότι η φαντασία κανενός συναδέλφου δεν ήταν τόσο οργιώδης ώστε ν’ αποκρυπτογραφήσει αυτό που είχε στο μυαλό του ο Άγγελος Αναστασιάδης.

Τετράδα μεν, αλλά με τον Ζέκα να θυμάται τα νιάτα του και να επιστρέφει στο δεξί άκρο της οπισθοφυλακής (στα 31 του) κι αντ’ αυτού σε ρόλο εξαριού τον …Δημήτρη Σιόβα! Ο σέντερ μπακ της Λεγκανές είχε σύνθετο ρόλο να κάνει τον «σύρτη» μεταξύ χαφ κι αμυντικών, αποτελώντας τον 3ο στόπερ σε φάση άμυνας, στο 4-1-4-1 (επί χάρτου…) που είχε μοναδικό προωθημένο τον Φορτούνη.

Αυτά στη θεωρία, γιατί, στην πράξη, αυτή ακριβώς η κίνηση είχε αποτέλεσμα λιγότερα τρεξίματα στα χαφ.

Από δεξιά και τον άξονα ήταν οι «Κερκόπορτες» που διέγνωσαν εύκολα οι (εξ ορισμού ανώτεροι τακτικά) παίκτες του Μαντσίνι και χτύπησαν αλύπητα βρίσκοντας 3 γκολ στα πρώτα 33 λεπτά.

Κι επειδή η 4 φορές Παγκόσμια Πρωταθλητρία δεν είναι… Βοσνία, αλλά κι επειδή δεν είναι κάθε μέρα του Αη-Γιαννιού (σ. «Ανακομιδή λειψάνων Θεοδώρου Στρατηλάτου και Καλλιόπης μάρτυρος» έγραφε το εορτολόγιο…) επιστροφή σ’ αυτό το ματς δεν θα μπορούσε ΠΟΤΕ να υπάρξει!

«Εθνική όλων των Ελληνών»;

Ο Άγγελος Αναστασιάδης, ως όφειλε, ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Αλλά το θέμα είναι άλλο. Όχι αν θα καταφέρουμε να νικήσουμε την Αρμενία την Τρίτη το βράδυ, ή αν προκριθούμε στα τελικά του Euro2020, αλλά το πότε θα γίνει η Εθνική αυτό που είπε ο 66χρονος τεχνικός την περασμένη Παρασκευή: «όλων των Ελλήνων».

Γιατί η εκδοχή της κόντρα στους Ιταλούς δεν απηχεί παρά μόνο την ποδοσφαιρική θεώρηση του εκλέκτορα της, δίνοντας «πολεμοφόδια» στους αμφισβητίες του, που επιμένουν ότι είναι παρωχημένος προπονητικά.

Ταυτόχρονα, η Σαββατιάτικη εικόνα (περισσότερο κι από το αποτέλεσμα) μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ του Έλληνα φιλάθλου και της «γαλανόλευκης». Οι αποδοκιμασίες, που ακούστηκαν, προμηνύουν ότι το προσεχές ματς δεν αποκλείεται να διεξαχθεί μεταξύ συγγενών και φίλων των διεθνών...