Το γήπεδο... μινιατούρα, στο οποίο θα παίξει η Εθνική και η σχέση του Ολυμπιακού με αυτό (vid-pics)

Η πόλη των 5.000 κατοίκων, το κάστρο ορόσημο και το γήπεδο δίπλα στον ποταμό Ρήνο

Το γήπεδο... μινιατούρα, στο οποίο θα παίξει η Εθνική και η σχέση του Ολυμπιακού με αυτό (vid-pics)

Η Εθνική ομάδα αντιμετωπίζει απόψε το Λιχτενστάιν στο πρώτο προκριματικό αγώνα της για το Euro 2020. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο Ράινπαρκ Στάντιον, ένα γήπεδο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μινιατούρα καθώς είναι μικρής χωρητικότητας. Είναι όμως και το μοναδικό στο Πριγκιπάτο, στο οποίο είναι εφικτό να γίνουν διεθνείς αγώνες.

Το Ράινπαρκ Στάντιον βρίσκεται στην πόλη Βαντούζ (ορθή προφορά στα Γερμανικά Φαντούτς) που είναι η πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν. Έχει πληθυσμό περίπου 5.000 κατοίκους. Βρίσκεται κοντά στον Ρήνο στα σύνορα του πριγκιπάτου με την Ελβετία. Ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα γύρω από το κάστρο της (1322), το οποίο, όμως, καταστράφηκε το 1469 από τους Ελβετούς. Το κάστρο ανοικοδομήθηκε τον 16ο αιώνα και αποτελεί το ορόσημο της πόλης. Είναι η έδρα του βασιλεύοντος Πρίγκιπα και είναι ορατό από οποιοδήποτε σημείο της πόλης.

Στην πόλη υπάρχουν το Μουσείο Τέχνης του Λιχτενστάιν (Kunstmuseum Liechtenstein), κτισμένο το 2000 από τους Ελβετούς αρχιτέκτονες Μόργκερ, Ντεγκέλο και Κερέτς καθώς, επίσης, το Εθνικό Μουσείο του Λιχτενστάιν, ένα μουσείο γραμματοσήμων και ένα μουσείο σκι. Εκτός από όλα αυτά, πλέον στην πόλη υπάρχει και το μοναδικό γήπεδο που μπορεί να φιλοξενήσει διεθνείς αγώνες ποδοσφαίρου.

Το Ράινπαρκ Στάντιον είναι η έδρα της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας Βαντούζ και της Εθνικής Λιχτενστάιν. Το γήπεδο άρχισε να κατασκευάζεται από την 1 Ιουλίου 1997 και εγκαινιάστηκε περίπου ένα χρόνο μετά, στις 31 Ιουλίου 1998, με την αναμέτρηση: Βαντούζ-Καϊζερσλάουτερν, την τότε πρωταθλήτρια Γερμανίας. Η Καϊζερσλάουτερν νίκησε με το εμφατικό 8-0. Βρίσκεται κοντά στον ποταμό Ρήνο, λίγα μέτρα μακριά από τα σύνορα με την Ελβετία.

Η χωρητικότητα του γηπέδου είναι 7.789 άτομα συνολικά, αλλά οι θέσεις καθήμενων είναι 6.127.

Ολόκληρο το πάρκο έχει ακόμα ένα γήπεδο με τεχνητό τάπητα, δύο γήπεδα φυσικού χλοοτάπητα, μια παιδική χαρά και ένα γήπεδο βόλεϊ.

Ο Τζόλε, ο Ρίμπο και τ' άλλα παιδιά

Το 2005 πραγματοποιήθηκε στο Ράινπαρκ Στάντιον ένας φιλικός αγώνας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στη Λίβερπουλ. Τότε η Λίβερπουλ είχε νικήσει με 4-3 χάρις σε γκολ των Λούις Γκαρσία (32'), Μοριέντες (49'), Μπάρος (53' και 60'), ενώ για τους ερυθρόλευκους του Τρόντ Σόλιντ σκόραραν ο Ριβάλντο (40'), ο Τζόρτζεβιτς με πέναλτι (78') και πλασέ (84').


Η ανακατασκευή του Ρέινπαρκ αποφασίστηκε όταν η ΟΥΕΦΑ απείλησε το Λιχτενστάιν με αποβολή από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις αν δεν αποκτήσει ένα γήπεδο που να πληροί τις προδιαγραφές για διεθνείς αγώνες.