Τα σχέδια του Τζιάνι Ινφαντίνο για την αύξηση των ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αποκαλύπτει τις κινήσεις του προέδρου της FIFA,Τζιάνι Ινφαντίνο σχετικά με τη νέα του ιδέα να πραγματοποιηθεί η αύξηση του αριθμού των ομάδων από 32 σε 48,  όχι από το 2026,  αλλά από το 2022 στο Κατάρ και πως  οι διάφορες αντιδράσεις μπορεί να μειωθούν ή να εξαλειφθούν…

Τα σχέδια του Τζιάνι Ινφαντίνο για την αύξηση των ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Από δω το πάει από κει το πάει, είναι πλέον φανερό ότι ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο έχει αρχίσει και σκέφτεται ή καλύτερα έχει αρχίσει και δρομολογεί την πιθανότητα , η αύξηση των εθνικών ομάδων στο Παγκόσμιο κύπελλο, να μην τεθεί σε εφαρμογή από το 2026 στις Ηνωμένες Πολιτείες (σε συνδιοργάνωση με Μεξικό και Καναδά) όπως έχει ήδη αποφασισθεί, αλλά 4 χρόνια νωρίτερα, στο Κατάρ!

Η μικρή σε πληθυσμό ( 2.643.728 κατοίκους – 142η στον κόσμο) και έκταση 11.627 τ.χλμ αυτή χώρα της Μέσης Ανατολής που ωστόσο έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα στον κόσμο (60.786 δολάρια) έχει κερδίσει το δικαίωμα να φιλοξενήσει το προσεχές κορυφαίο αθλητικό γεγονός του 2022. Είχε υπερισχύσει τον Δεκέμβριο του 2010 στην διπλή ψηφοφορία που είχε πραγματοποιηθεί (για Μουντιάλ 2018 και 2022) των ΗΠΑ, Νοτίου Κορέας, Ιαπωνίας και Αυστραλίας…

Έτσι κι ενώ η Παγκόσμια αρχή του ποδοσφαίρου τον Ιανουάριο του 2017 δια στόματος του «ισχυρού άνδρα της» , Τζιάνι Ινφαντίνο είχε παρουσιάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μελών του Συμβουλίου της FIFA, που έλεγε ότι «η τελική φάση του 2026 θα έχει επιπλέον άλλες 16 ομάδες, τώρα όπως τουλάχιστον δήλωσε για μία ακόμη φορά –όπως και πριν δύο μήνες στην Μπογκοτά της Κολομβίας- επιχειρεί να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή και να προχωρήσει σε νέα, η οποία να ισχύσει από το 2022.

Ο κ. Ινφαντίνο – πανέξυπνος νομικός άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε- δήλωσε την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου στο Παγκόσμιο φόρουμ που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Ντουμπάι με την ονομασία Global Soccer πως:

«Η τελική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου στο Κατάρ θα διεξαχθεί με 32 ομάδες. Προφανώς, αν μπορέσουμε να το αυξήσουμε σε 48 ομάδες και να κάνουμε τον κόσμο ευτυχισμένο, θα πρέπει να το δοκιμάσουμε…Άλλωστε στο πρόσφατο της Ρωσίας δεν πρέπει να ξεχνάμε δεν έδωσαν το παρόν τους, δύο μεγάλες δυνάμεις η Ιταλία και η Ολλανδία» τόνισε και συνέχισε χαρακτηριστικά:

«Αν μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε σε κάποιες από τις γειτονικές χώρες στην περιοχή του Κόλπου που είναι πολύ κοντά, μερικά παιχνίδια του Παγκοσμίου κυπέλλου αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ επωφελές για την περιοχή και ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν εντάσεις στην συγκεκριμένη περιοχή και εξαρτάται από τους αντίστοιχους ηγέτες τους να το αντιμετωπίσουν, αλλά ίσως είναι ευκολότερο να μιλήσουμε για ένα κοινό σχέδιο ποδοσφαίρου παρά για πιο περίπλοκα πράγματα….»

Εδώ όμως είναι που περιπλέκονται, τουλάχιστον έως τώρα τα πράγματα: Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος έχουν κηρύξει ήδη από τον Ιούνιο του 2017 διπλωματικό και εμπορικό μποϋκοτάζ κατά του Κατάρ , γεγονός που περιπλέκει την προοπτική συμμετοχής τους στο τουρνουά. Οι χώρες αυτές κατηγορούν το Κατάρ ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, την οποία αρνείται από την πλευρά του το τελευταίο.

Το Κατάρ, εν τω μεταξύ, ένα μικροσκοπικό αλλά πλούσιο αραβικό έθνος, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αύξηση της υποδομής ενόψει του 2022 το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και κατασκευή 8 νέων γηπέδων ύψους 6 -8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έως τώρα οι αρμόδιες επιτροπές της FIFA δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένες με την σχετική πρόοδο των εργασιών.

Το ποδόσφαιρο λοιπόν είναι ένα μεγάλο μέρος της διπλωματικής αντιπαλότητας στη Μέση Ανατολή και το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το πιο διάσημο και πιο «ισχυρό όπλο» που μπορεί να έχει μια χώρα σε ειρηνικό πάντα επίπεδο. Το Κατάρ μάλιστα έχει διπλασιάσει τις επενδύσεις του μέσω του ποδοσφαίρου και πρόσφατα η Qatar Airways υπέγραψε συμφωνία χορηγίας με την CONMEBOL, τη ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής. Η συμφωνία θα διαρκέσει έως το 2022 και η αεροπορική εταιρεία θα γίνει χορηγός των διοργανώσεων Copa Sudamericana και Copa Libertadores.

Παρεμπιπτόντως, η CONMEBOL ήταν η Συνομοσπονδία που πρότεινε για πρώτη φορά ένα Παγκόσμιο Κύπελλο 48 ομάδων.

Οι επαφές του Ινφαντίνο…

Ο Πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο σίγουρα έχει πραγματοποιήσει και θα συνεχίσει να έχει επαφές με τους κορυφαίους ηγέτες όχι μόνο του Κατάρ (άλλωστε το επισκέπτεται αρκετά συχνά για να έχει και ιδίαν αντίληψη των έργων) αλλά και των άλλων χωρών της περιοχής. Πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μία φόρμουλα ώστε να λειτουργήσουν όλα καλά και τον Μάρτιο στην συνεδρίαση του Συμβουλίου (η άλλοτε Εκτελεστική επιτροπή) να το φέρει προς ψήφιση το θέμα της επέκτασης των ομάδων από …τώρα κιόλας. Δηλαδή από το Παγκόσμιο κύπελλο του 2022.

Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως λόγο και μάλιστα ισχυρό έχει και το Κατάρ για το θέμα αυτό. Και η ηγεσία της πρώτης αραβικής χώρας που θα φιλοξενήσει τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου δεν έχει εκφρασθεί ανοιχτά για τις 48 ομάδες. Αναμένει να δει με κάθε λεπτομέρεια τη σχετική μελέτη της FIFA και ανάλογα θα αποφασίσει.

Η μελέτη αναμένεται να εξετάσει:

1) Τις πτυχές του προγραμματισμού

2) Τον αριθμό των απαιτούμενων χώρων

3) Τους τόπους κατάρτισης και

4) Τον αριθμό των παιχνιδιών ανά ημέρα που πραγματοποιηθούν σε μια εκτεταμένη μορφή.

Όλα αυτά θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Εμίρη, Σείχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Τανί και ακολούθως θα έχουμε την τελική πράξη από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας ποδοσφαιρικής αρχής, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Γεγονός είναι όμως ότι κανείς πλέον δεν αποκλείει την αύξηση του αριθμού των ομάδων στην τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου του Κατάρ το 2022 σε 48 από 32 που ήταν στην Ρωσία. Τα πάρα πολλά χρήματα, οι μεγάλες πιέσεις από διάφορες πολυεθνικές αλλά και από τις εθνικές ομοσπονδίες είναι θέματα που χρειάζονται μεγάλη προσοχή και σκέψη…

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo.