Ψυχροπολεμικό Μουντιάλ!

Ο Άγγλος υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, αποδέχθηκε παραλληλισμό του επικείμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου, στην Ρωσία, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, που προπαγάνδισαν το Χιτλερικό καθεστώς!

Ψυχροπολεμικό Μουντιάλ!

Οι Αγγλορωσικές σχέσεις βαίνουν επί τα χείρω, εσχάτως, με την απέλαση 23 Άγγλων διπλωματών, από την Μόσχα και σαν να μην έφτανε αυτό, στο κλίμα, που θυμίζει το ψυχροπολεμικό, το οποίο κυριάρχησε στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως τα τέλη της δεκαετίας του ’80, ενεπλάκη και το...ποδόσφαιρο και πιο συγκεκριμένα το Παγκόσμιο Κύπελλο!

Βλέπετε ο Μπόρις Τζόνσον, υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, θεώρησε φρόνιμο να συμφωνήσει με τον παραλληλισμό της διοργάνωσης, της μεγαλύτερης, ανα τετραετία, ποδοσφαιρικής γιορτής της υφηλίου, από την Ρωσία του Πούτιν, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, από το Χίτλερ και το ναζιστικό καθεστώς!

Αυτή ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Ίαν Όστιν που δήλωσε ότι η Αγγλία πρέπει να μποϊκοτάρει το Μουντιάλ στα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας, του 1980 (από τους Δυτικούς) και του 1984 στο Λος Άντζελες (από τις χώρες του «Συμφώνου της Βαρσοβίας»)! «Δεν πρέπει να στηρίξουμε τον Πούτιν που θα χρησιμοποιήσει τη διοργάνωση για δημόσιες σχέσεις καλύπτοντας τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τις οποίες ευθύνεται».
Όστιν και Τζόνσον υποστηρίζουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει την...τζάμπα διαφήμιση που του προσφέρει το Μουντιάλ για λόγους προπαγάνδας! Ενώ οι σχέσεις των δύο χωρών ακροβατούν σε λεπτό σχοινί, μετά τις κατηγορίες του Λονδίνου προς την Μόσχα για δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου Σεργκέϊ Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια (παραμένουν κλινήρης σε κρίσιμη κατάσταση) δηλώσεις σαν κι αυτές, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, ελάχιστα βοηθούν στην αποκλιμάκωση.

Μάλιστα, ο πολιτικός, που μαζί με τον Νάϊτζελ Φάρατζ πρωταγωνίστησαν στο «άλμα στο κενό» των Άγγλων, προπαγανδίζοντας υπέρ της καμπάνιας του «Βrexit» (το οποίο θα κοστίσει δισεκατομμύρια στους Άγγλους φορολογούμενους) προσέθεσε πως θεωρεί «εμετική πιθανότητα» ο Πούτιν «και το διεφθαρμένο καθεστώς του να καλυφθούν με δόξα» από την φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τουλάχιστον διαφώνησε ως προς το αθλητικό μποϊκοτάζ. Κάτι είναι κι αυτό...
Εξάλλου, το πρωθυπουργικό γραφείο κάλυψε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι μιλά εκ μέρους της κυβέρνησης. Άλλωστε, τις προάλλες η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέϊ είχε ανακοινώσει πως κανένα μέλος της Βασιλικής οικογένειας δεν θα μεταβεί στην Ρωσία, στο πλαίσιο των αντιμέτρων για την υπόθεση Σκρίπαλ.

Με τους Άγγλους εκδρομείς τι γίνεται;

Όταν ο Όστιν αναρωτήθηκε ποιος θα εγγυηθεί την ασφάλεια των 24.000 Άγγλων φιλάθλων, που έχουν αιτηθεί εισιτήριο για τους αγώνες των «λιονταριών» στα ρώσικα γήπεδα, μετά την απέλαση των Βρετανών διπλωματών (μεταξύ των οποίων κι ο υπεύθυνος για τους φιλάθλους) ο Τζόνσον προανήγγειλε «επείγουσες επαφές» με τους Ρώσους ιθύνοντες, αλλά μάλλον οι «γέφυρες» έχουν κοπεί, αφού εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι τα λεγόμενα των Άγγλων είναι «δηλητηριασμένα από μίσος».
Όπως κι οι προειδοποιήσεις των Ρώσων χούλιγκαν, από το Euro 2016, μετά τα καταδρομικού τύπου επεισόδια (με 44 τραυματίες), που οργάνωσαν στην Μασσαλία, εναντίον Άγγλων, οι τελευταίοι να μην έρθουν στο Μουντιάλ γιατί τους περιμένει «θερμή» υποδοχή...