Σκληρή μάχη περιμένει την Εθνική

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει τον 10ο όμιλο που βρίσκεται η εθνική Ελλάδος στην προκριματική φάση του Euro 2020 και επισημαίνει πως με εξαίρεση την ανανεωμένη Ιταλία, η μάχη θα είναι σκληρή απέναντι στους Βόσνιους, Φινλανδούς και Αρμένιους δίχως να υποτιμηθεί το Λιχτενστάιν.

Σκληρή μάχη περιμένει την Εθνική
Eurokinissi

Ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός, Άγγελος Αναστασιάδης στις πρώτες του δηλώσεις μετά την κλήρωση της προκριματικής φάσης του Ευρω 2020, που φέρνει την Ελλάδα, αντίπαλο των Ιταλίας, Βοσνίας, Φινλανδίας (ξανά) , Αρμενίας και Λιχτενστάιν έχει απόλυτο δίκηο:

«Οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Το οφείλουμε στους Έλληνες φιλάθλους, να σταθούμε αντάξιοι των επιτυχιών που είχε η εθνική τα προηγούμενα χρόνια. Δεν υπάρχουν εύκολοι και δύσκολοι αντίπαλοι. Όλα εξαρτώνται από την κατάσταση στην οποία θα βρεθούμε εμείς. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων για να παρουσιαστούμε όσο πιο δυνατοί γίνεται..» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης.

Κι έχει δίκηο. Πρώτα απ όλα πρέπει "εμείς" , δηλαδή τα παιδιά της εθνικής Ελλάδος να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης και να δείξουν πόσο μετράνε. Μόνο με δουλειά, σοβαρότητα και δυνατές μάχες μπορεί η «γαλάζια ομάδα» να διεκδικήσει την δεύτερη θέση που κι αυτή οδηγεί απευθείας στα τελικά του Ευρωπαικού πρωταθλήματος του 2020.

Σίγουρα τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, καθόλου μάλιστα. Πρώτα-πρώτα θα έχουμε απέναντί μας την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1968 (είχε νικήσει επαναληπτικό τελικό 2-0 στην Ρώμη την τότε Γιουγκοσλαβία με πρωταγωνιστές τους Ρίβα, Φακέτι, Ματσόλα και Ριβέρα ) και 4 φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια εθνική Ιταλίας. Ομάδα που κι αυτή δεν κατάφερε να δώσει το παρόν της πριν λίγο καιρό στα γήπεδα της Ρωσίας στο Μουντιάλ του 2018. Κι αυτό για τους γείτονες Ιταλούς είναι κάτι που ίσως δεν το είχαν δει ούτε στα χειρότερα όνειρά τους.

Όμως συνέβη! Και τώρα με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι- παλιό διεθνή επιθετικό- στο «τιμόνι τους» είναι αποφασισμένοι να κυνηγήσουν όχι μόνο την πρόκριση τους αλλά και την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον 10ο όμιλο . Έως τώρα έχουν συμμετάσχει 9 φορές σε τελική φάση. Οι «ατζούρι» μετά την αποτυχία της πρόκρισης στο πρόσφατο παγκόσμιο κύπελλο, βρίσκονται σε διαδικασία ανανέωσης.

Αποχώρησαν οι Μπουφόν, Πίρλο κ.ά και ο Μαντσίνι αναμένεται να στηριχθεί στους έμπειρους Βεράτι, Μπονούτσι, Κιελίνι, Μπελότι, και τους ταλαντούχους Ντοναρούμα, Ρουγκάνι , Μπαρέλα, Ρομανιόλι, Τζανιόλο και Τονάλι. Ο ομοσπονδιακός της προπονητής, Ρομπέρτο Μαντσίνι αν και έχει εργασθεί σε αρκετές ομάδες δεν θεωρείται από τους τοπ στην κατηγορία του. Αλλά βέβαια αυτό είναι άλλο θέμα, καθώς οι ποδοσφαιριστές κρίνουν τα αποτελέσματα στους αγωνιστικούς χώρους… Η εθνική Ιταλίας λογικά είναι το φαβορί του ομίλου…

Ο Μαντσίνι μιλώντας λίγο μετά την κλήρωση στο Δουβλίνο , τόνισε χαρακτηριστικά:


«Με αντιπάλους τη Βοσνία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Αρμενία και το Λιχτενστάιν, συνολικά , δεν μπορούμε να παραπονεθούμε. Θα «υποφέρουμε» λίγο , αλλά τουλάχιστον αποφύγαμε τη Γερμανία, τη Δανία και τη Σουηδία που θα ήταν λίγο περίπλοκα τα πράγματα…»


Οι διεκδικητές της 2ης θέσης

Η εθνική Ελλάδος θα πρέπει να αναμετρηθεί για την κατάληψη της 2ης θέσης τόσο με την Βοσνία όσο με την Φινλανδία που έπαιξε πρόσφατα και δεν τα πήγε και τόσο καλά (έχασε 2-0 στο Ελσίνκι, νίκησε 1-0 στην Αθήνα) όσο και με την Αρεμνία. . Η Βοσνία Νο 34 στην Παγκόσμια κατάταξη κυνηγά την παρθενική της εμφάνιση σε τελική φάση Ευρωπαικού πρωταθλήματος. Έχει υπερ της ότι τερμάτισε επικεφαλής στον 3ο όμιλο του Nations League, οπότε πέραν της ανόδου της θα διεκδικήσει και πρόκριση δια μέσω των πλέι-οφ.

Πρόκειται για ομάδα με κλάσεως ποδοσφαιριστές, πειθαρχημένη και με σκληρή άμυνα. Από τον Ιανουάριο του 2018 την τεχνική της ηγεσία κατέχει πλέον ο Κροάτης, παλιός σπουδαίος μεσοεπιθετικός, Ρόμπερτ Προσινέτσκι. Από τους ποδοσφαιριστές της σίγουρα ξεχωρίζουν ο γκολτζής, Τζέκο της Ρόμα. Ο μέσος, Πιάνιτς της Γιουβέντους και ο τερματοφύλακας, Μπέγκοβιτς της Μπόρνεμουθ…

Η Φινλανδία

Σχεδόν δίπλα ή καλύτερα λίγο πιο πίσω από την Βοσνία θα τοποθετήσουμε την Φινλανδία. Ομάδα που είναι ξανά απέναντι στην Ελλάδα. Σκληροτράχηλη, πειθαρχημένη με ποδοσφαιριστές όχι διεθνούς κλάσης, αλλά σίγουρα που παλεύουν από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό. Πρέπει να ιδρώσουν για τα καλά οι Έλληνες διεθνείς για να τους ξεπεράσουν. Κι αυτή τη φορά χρειάζεται να πάρουν θετικό αποτέλεσμα και στο Ελσίνκι ή όποια άλλη έδρα δηλώσουν οι αντίπαλοί της.

Η εθνική Ελλάδος πάντως έχει πολύ καλό ρεκόρ απέναντί τους: Σε 16 αναμετρήσεις έχει 8 με σημαντικότερη αυτή του 1978 όπου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας την είχε συντρίψει με 8-1 (!!). Σε ένα παιχνίδι αποθέωση του επιθετικού ποδοσφαίρου. Από την άλλη 3 παιχνίδια τέλειωσαν δίχως νικητή, ενώ 5 επικράτησε η Φινλανδία.

Σημειωτέον ότι η Φινλανδία ποτέ έως τώρα δεν έχει καταφέρει να δώσει το παρόν της σε τελική φάση Ευρωπαικού πρωταθλήματος. Βεβαίως έχουν και μία άλλη πιθανότητα (πέραν της προκριματικής φάσης) δια μέσω των πλέι-οφ καθώς στο Νations League κατέλαβαν την 1η θέση στο όμιλο και εξασφάλισαν την άνοδό τους στην 2η κατηγορία.

Μεγάλα ονόματα δεν διαθέτουν: Απλά ξεχωρίζουν ο έμπειρος φορ της Νόριτς, Τέεμο Πούκι, ο πολύ καλός μέσος, Ρόμπιν Λουντ (πρώην χαφ του Παναθηναικού) και ο τερματοφύλακας, Λούκας Χραντέτσκι. Προπονητής της είναι ο 54χρονος, Μάρκου Κανέβρα που είναι στο πόστο του από το 2016.

Η Αρμενία

Η ομάδα του Αρμέν Γκιουλμπουνταγκιάντς (ανέλαβε τον Οκτώβριο το «τιμόνι της») και στο πρόσφατο Nations League, με αντιπάλους τις ΦΥΡΟΜ, Λιχτενστάιν και Γιβραλτάρ πέτυχε 3 νίκες ( η μία με 4-0 επί των Σκοπίων) , 1 ισοπαλία και 2 ήττες καταλαμβάνοντας την 2η θέση στον όμιλό της. Δεν έχει προκριθεί ποτέ σε τελική φάση Ευρωπαικού πρωταθλήματος, ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Δεν είναι καμία αμελητέα ομάδα και θα πρέπει να το καταλάβουν άπαντες. Από τους ποδοσφαιριστές της ξεχωρίζει ο άσος της Άρσεναλ, μεσοεπιθετικός, Μιχταριάν και οι επιθετικοί Αλεξάντερ Καραπετιάν (της Πρόγκρες Νίντερκορν- Λουξεμβούργου ) και Γκεβόργκ Γκαζαριάν (Σάβες- Πορτογαλία).

Το Λιχτενστάιν

Τέλος η ομάδα του Λιχτενστάιν μπορεί να βρίσκεται στην 181η θέση της γενικής κατάταξης της ΦΙΦΑ, ωστόσο όπως δείχνει τελευταία και πρόσφατα και στο Nations League ( 1 νίκη, 1 ισοπαλία, 4 ήττες) μπορεί πλέον και «πουλά ακριβά το τομάρι της». Έτσι θέλει κι αυτή ξεχωριστή προσοχή. Προπονητής της παραμένει ο 54χρονος, Αυστριακός, Ρενέ Πάουριτς και από τους παίκτες της, αξίζει να αναφέρουμε τον μέσο, Μικέλε Πολβερίνο (παίζει στις ΗΠΑ- Σικάγο Φάιαρ), τον μέσο, Μάρτιν Μπούχελ (αγωνίζεται στην Ζυρίχη ΙΙ) καθώς και τον τερματοφύλακα της Βαντούζ, Τόμας Μπούχελ.Κι αυτή φυσικά ποτέ δεν έχει προκριθεί σε τελική φάση Ευρωπαικού πρωταθλήματος…


Καταλήγοντας θα λέγαμε ότι η εθνική Ελλάδος θα πρέπει να δώσει μάχη με τις Βοσνία, Φινλανδία και Αρμενία για την κατάκτηση της 2ης θέσης, δίχως φυσικά να υποτιμήσει το Λιχτενστάιν…


Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo