Τα προφίλ των αντιπάλων μας στα προκριματικά του Euro2020

Στο δρόμο για το Ευρωπαϊκό του 2020 η Εθνική μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με παλιούς αλλά και νέους γνώριμους.

Τα προφίλ των αντιπάλων μας στα προκριματικά του Euro2020

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι της Εθνικής μας:

Βοσνία Ερζεγοβίνη

Το Νο 34 της παγκόσμιας κατάταξης, η Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι γνώριμη στην εθνική μας από τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου της Ρωσίας.

Σε δύο επεισοδιακές αναμετρήσεις καμία ομάδα δεν πήρε τη νίκη, με τα δύο παιχνίδια να τελειώνουν ισόπαλα. Οι Βόσνιοι κυνηγάνε την πρώτη τους πρόκριση σε τελική φάση EURO, ενώ το 2014 σημείωσαν την παρθενική τους εμφάνιση σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τα δύο μεγάλα αστέρια της ομάδας είναι ο επιθετικός της Ρόμα, Έντιν Τζέκο και ο χαφ της Γιουβέντους, Μιραλέμ Πιάνιτς. Από τον Ιανουάριο του 2018, στον πάγκο της ομάδας κάθεται ο Ρομπέρτ Προσινέτσκι, πρώην βοηθός του Σλάβεν Μπίλιτς στην εθνική Κροατίας.

Ιταλία

Χωρίς αμφιβολία, οι Ιταλοί αποτελούν τον ισχυρότερο μας αντίπαλο στην προκριματική φάση του EURO 2020. Μετά την αποτυχία των Ιταλών στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θέλουν να επιστρέψουν στις μεγάλες διοργανώσεις και αποτελούν το ακλόνητο φαβορί για την πρώτη θέση στο γκρουπ της εθνικής Ελλάδας.

Οι Μπονούτσι, Κιελίνι και Βεράτι είναι τα βαριά ονόματα της «σκουάντρα ατζούρα», ενώ και η νέα γενιά των Ιταλών είναι έτοιμη να ενταχθεί στο σύνολο της εθνικής με τους Κιέζα, Μπαρέλα και Ντοναρούμα να δηλώνουν παρόν.

Στον πάγκο της ομάδας κάθεται ο πολύπειρος Ρομπέρτο Μαντσίνι.

Λίχτενσταϊν

Το Λιχτενστάιν είναι μία από τις πιο αδύναμες Εθνικές ομάδες της Ευρώπης και αναμένεται να παίξει τον ρόλο του «σάκου του μποξ» στον όμιλο.

Βρίσκεται στην 181η θέση στην κατάταξη της ΦΙΦΑ και φυσικά ποτέ δεν έχει προκριθεί στα τελικά μεγάλης διοργάνωσης.

Στο Νations League, τερμάτισε τελευταίο στον 4ο Όμιλο της League D, με 1 νίκη, 1 ισοπαλία και 4 ήττες κόντρα σε ΠΓΔΜ, Αρμενία και Γιβραλτάρ.

«Αστέρι» της ομάδας και πιο έμπειρος παίκτης της θεωρείται ο μέσος Μάρτιν Μπούχελ, που αγωνίζεται στην β' ομάδα της Ζυρίχης. Πρώτος σκόρερ της τρέχουσας ομάδας και αρχηγός της είναι ο μέσος Μικέλε Πολβερίνο της αμερικανικής Σικάγο Φάιαρ.

Στον πάγκο της ομάδας κάθεται ο Ρενέ Πάουριτς. Ο 54χρονος Αυστριακός βρίσκεται στον πάγκο του Λιχτενστάιν από το τέλος του 2012, έχοντας πόστο στις «μικρές» ομοσπονδιακές ομάδες από το 2008.

Αρμενία

«Άρωμα» 2004 φέρνει η κλήρωση με την Αρμενία, η οποία ήταν αντίπαλος της Εθνικής στα προκριματικά της διοργάνωσης της Πορτογαλίας.

H ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ τότε, είχε κερδίσει με 1-0 μέσα στην Αρμενία και 2-0 εντός έδρας.

Με αρκετά χρόνια να έχουν περάσει από τότε, οι Αρμένιοι παραμένουν μία μικρή δύναμη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και δεν έχουν προκριθεί ποτέ σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης.

Βρίσκονται στην 101η θέση της κατάταξης της ΦΙΦΑ και τερμάτισαν δεύτεροι στον όμιλό τους στο Nations League, με 3 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες με αντιπάλους ΠΓΔΜ, Γιβραλτάρ και Λιχτενστάιν.

Μεγάλο αστέρι και αρχηγός της Αρμενίας, δεν είναι άλλο από τον μέσο της Άρσεναλ Χένριχ Μχιταριάν.
Στον πάγκο της ομάδας ο Αρμέν Γκιουλμπουνταγκιάντς. Ο 51χρονος τεχνικός αντικατέστησε τον βαρντάν Μινασιάν τον περασμένο Οκτώβριο.

Φινλανδία

Η Φινλανδία θα βρεθεί για άλλη μία φορά στον δρόμο της Εθνικής Ελλάδας, μετά τις αναμετρήσεις με την «γαλανόλευκη» στον όμιλο του Nations League.

Οι Φινλανδοί,58οι στην κατάταξη της ΦΙΦΑ, δεν έχουν αγωνιστεί ποτέ σε τελική φάση Euro ή Μουντιάλ και θα προσπαθήσουν να τα καταφέρουν για πρώτη φορά, ενώ αν δεν μπορέσουν από τον όμιλο, θα έχουν και μία δεύτερη ευκαιρία μέσω των πλέι - οφ, λόγω της ανόδου τους στην δεύτερη κατηγορία του Νations League.

Κεντρικό πρόσωπο στις αναμετρήσεις αναμένεται να είναι και πάλι από πλευράς Φινλανδών ο πρώην μέσος του Παναθηναϊκού, Ρόμπιν Λουντ. Πρώτος σε συμμετοχές αλλά και κορυφαίος σκόρερ της τρέχουσας γενιάς της Φινλανδίας, είναι ο επιθετικός της Νόριτς Τεέμου Πούκι (69 συμμετοχές, 15 γκολ).

Ο 54χρονος Μάρκου Κάνεβρα, βρίσκεται στον πάγκο της Φινλανδίας από το 2016, έχοντας περάσει από τα πόσα του ομοσπονδιακού βοηθού αλλά και του υπηρεσιακού από το 2011.

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί συνολικά 16 φορές, με τις δύο πιο πρόσφατες στο Nations League, με τους Φινλανδούς να επικρατούν 2-0 στο Ελσίνκι και να χάνουν 1-0 στο ΟΑΚΑ.

Συνολικά, η Ελλάδα έχει 8 νίκες σε αυτές τις αναμετρήσεις, η Φινλανδία 5, ενώ 3 ματς έληξαν ισόπαλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Φινλανδοί έχουν υποστεί την βαρύτερη ήττα της ιστορίας τους σε προκριματικά από την Ελλάδα, με 8-1 στις 11/10/1978, αλλά και ότι η Εθνική δεν έχει κερδίσει ποτέ επί φινλανδικού εδάφους.