Euro 2020: Η αυριανή κλήρωση στο... πιάτο σας - Η Εθνική, οι 12 πόλεις και όλες οι αλλαγές

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει το πώς θα διεξαχθεί η κλήρωση της προκριματικής φάσης του Ευρωπαικού πρωταθλήματος 2020, τη Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου στο Δουβλίνο, με την Ελλάδα να είναι στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας και την Ελβετία στο 1ο!

Euro 2020: Η αυριανή κλήρωση στο... πιάτο σας - Η Εθνική, οι 12 πόλεις και όλες οι αλλαγές

Και τώρα πάμε Δουβλίνο. Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, στο καταπράσινο Δουβλίνο την πρωτεύουσα του Έιρε ή Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των φιλάθλων της Ευρώπης. Κι αυτό γιατί εκεί θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2020, το οποίο για πρώτη και μοναδική φορά θα διεξαχθεί σε 12 πόλεις, θέλοντας με αυτό τον τρόπο η UEFA να γιορτάσει τα 60 χρόνια ιστορίας του θεσμού.

Αρχικά είχε υπολογισθεί να διεξαχθεί η τελική φάση σε 13 πόλεις, αλλά η πρωτεύουσα του Βελγίου, οι Βρυξέλλες αποχώρησαν καθώς δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στην κατασκευή ενός νέου σύγχρονου σταδίου.

Η εθνική Ελλάδος, πρωταθλήτρια Ευρώπης δεν πρέπει να ξεχνάμε το 2004, εδώ και καιρό τώρα έχει χάσει αρκετή από την λάμψη της, καθώς έχουν γίνει απανωτά λάθη, με συνέπεια να έχει μόλις 24. 931 βαθμούς…

Το παρόν φυσικά θα δώσουν και οι 55 χώρες – μέλη της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας ανάμεσά τους και η Ελλάδα η οποία δεν τα κατάφερε στη νεοσύστατη διοργάνωση του Nations League και τώρα είναι υποχρεωμένη να δώσει τον καλύτερο εαυτό της, ώστε να εξασφαλίσει δια μέσω της προκριματικής αυτής φάσης, το «εισιτήριο» για τα τελικά.

Φυσικά την πρόκριση θα εξασφαλίσουν 20 ομάδες, καθώς 4 θέσεις θα τις πάρουν οι νικήτριες του Nations League δια μέσω του φάιναλ φορ.

Κύριο χαρακτηριστικό του Euro 2020 είναι ότι υπάρχουν 12 χώρες φιλοξενίας - από την Ιρλανδία στα δυτικά έως το Αζερμπαϊτζάν στα ανατολικά - και κανείς δεν έχει αυτόματη πρόκριση στην τελική φάση.

Η εθνική Γερμανίας, μία από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου και παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας, για πρώτη φορά δεν θα είναι στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας εξαιτίας των ανεπαρκών της αποτελεσμάτων από τον Σεπτέμβριο. Τώρα η ομάδα του Λεβ βρίσκεται στο 2ο γκρουπ.

Στην κλήρωση της Κυριακής οι 55 εθνικές ομάδες τοποθετούνται σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους στο Nations League.

Θα έχουμε λοιπόν 5 ομίλους των 5 εθνικών ομάδων και 5 ομίλους των 6 ομάδων. Τα παιχνίδια θα διεξαχθούν από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2019.

Τώρα, οι πρώτοι των ομίλων του Nations League, δηλαδή οι Ελβετία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Αγγλία πρέπει να είναι στους ομίλους των 5 ομάδων. Άλλωστε θα δώσουν το τουρνουά Final Four τον Ιούνιο του 2019 στην Πορτογαλία, όταν άλλοι θα παίζουν για τα προκριματικά του Euro 2020.

Διάφοροι παράμετροι

1) Σε κάθε όμιλο θα τοποθετηθούν έως και 2 ομάδες οικοδεσπότες (της τελικής φάσης) από τις χώρες: Αζερμπαϊτζάν, Δανία, Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ρωσία, Σκωτία.

2) Για πολιτικούς λόγους, θα υπάρξει κλειδάριθμος, ώστε να μην βρεθούν στους ίδιους ομίλους, εθνικές ομάδες από τις ακόλουθες χώρες : Ισπανία+Γιβραλτάρ, Βοσνία+Κόσσοβο, Σερβία+Κόσσοβο.

3) Για να μειωθούν οι αγώνες σε χώρες που οι χειμερινές συνθήκες δημιουργούν προβλήματα, σε κάθε όμιλο θα τοποθετηθούν το πολύ 2 ομάδες από τα ακόλουθα κράτη: Λευκορωσία, Εσθονία, Φινλανδία, Φερόες, Ισλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Νορβηγία, Ρωσία και Ουκρανία.

4) Για να μειωθούν οι αποστάσεις ταξιδιού, το μέγιστο για ένα ζευγάρι που μπορεί να βρεθεί στον ίδιο όμιλο είναι: Αζερμπαϊτζάν με Ισλανδία ή Πορτογαλία. Ισλανδία με Αρμενία, Αζερμπαιτζάν, Κύπρος, Γεωργία ή Ισραήλ. Καζακστάν με Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Μάλτα, Β.Ιρλανδία, Πορτογαλία, Σκωτία ή Ουαλλία.

Τα γκρουπ δυναμικότητας

Οι δύο πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου εξασφαλίζουν αυτομάτως την πρόκρισή τους στο Euro 2020.

1ο ΓΚΡΟΥΠ: Ελβετία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Αγγλία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Πολωνία.

2ο ΓΚΡΟΥΠ: Γερμανία, Ισλανδία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ουκρανία, Δανία, Σουηδία, Ρωσία, Αυστρία, Ουαλία, Τσεχία.

3ο ΓΚΡΟΥΠ: Σλοβακία, Τουρκία, Ιρλανδία, Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία, Νορβηγία, Σερβία, Φινλανδία, Βουλγαρία,

4ο ΓΚΡΟΥΠ: Ουγγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κύπρος, Εσθονία, Σλοβενία, Λιθουανία, Γεωργία.

5ο ΓΚΡΟΥΠ: ΦΥΡΟΜ , Κόσοβο , Λευκορωσία, Λουξεμβούργο, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Μολδαβία, Γιβραλτάρ, Νήσοι Φερόες.

6ο ΓΚΡΟΥΠ: Λετονία, Λιχτενστάιν, Ανδόρα, Μάλτα, Σαν Μαρίνο.

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ 2020

Όπως προαναφέραμε οι 4 τελευταίες θέσεις στο τουρνουά θα κριθούν δια μέσω ενός πλέι-οφ 16 ομάδων, το σχήμα του οποίου είναι εντελώς νέο.

Τέσσερις ομάδες από το καθένα από τα τέσσερα επίπεδα των Εθνικών Λιγκών θα παίξουν σε ένα μίνι τουρνουά με ημιτελικά και ένα τελικό από τις 26 -31 Μαρτίου. Οι τέσσερις νικητές θα προχωρήσουν για να ολοκληρώσουν τη σύνθεση των 24 ομάδων του Euro 2020.

Εάν ένας από τους νικητές των ομάδων του Nations League, έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση, τότε η επόμενη καλύτερη ομάδα σε αυτό το επίπεδο θα πάει στα πλέι-οφ.

Είναι μια χρυσή ευκαιρία για ομάδες της 4ης κατηγορίας του Nations league να δώσουν το παρόν τους στην τελική φάση του 2020.

Έτσι, μια από τις χώρες της Γεωργίας, της πΓΔΜ, του Κόσοβου ή της Λευκορωσίας θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στο Euro 2020. Για το Κόσοβο μάλιστα θα είναι και μία πρώτης τάξεως επιτυχία, καθώς μπήκε στην 4η κατηγορία και έπαιξε σε Ευρωπαική διοργάνωση, μετά την προσχώρηση σε UEFA και FIFA μόλις το 2016.

Άλλες πιθανές παραλλαγές πλέι-οφ:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ: Σκωτία, Νορβηγία, Σερβία, Φινλανδία.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β: Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ουκρανία, Δανία, Σουηδία.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α: Ελβετία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Αγγλία.


Δώδεκα χώρες υποδοχής

Το Euro 2020 θα φιλοξενηθεί σε 12 πόλεις σε 12 διαφορετικές χώρες, ξεκινώντας από τη Ρώμη στις 12 Ιουνίου.

Υπολογιζόταν να είναι 13 πόλεις -κάθε μία από τις οποίες θα φιλοξενούσε 3 παιχνίδια της πρώτης φάσης, συν ένα παιχνίδι νοκ-άουτ από τον 16ο γύρο ή έναν προημιτελικό. Ωστόσο οι Βρυξέλλες αποχώρησαν όταν απέτυχαν να προχωρήσουν στην κατασκευή νέου σταδίου.

Οι ημιτελικοί και ο τελικός δόθηκαν στο Λονδίνο και πιο συγκεκριμένα στο στάδιο Γουέμπλεϊ, το οποίο επίσης για να πάρει τα τέσσερα παιχνίδια των Βρυξελλών, αλλά δεν το κατάφερε…

Οι ομάδες φιλοξενούμενων χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις θα έχουν τουλάχιστον δύο εντός έδρας παιχνίδια στην πρώτη φάση.

Τα ζευγάρια πόλεων υποδοχής είναι:

ΟΜΙΛΟΣ Α: Ρώμη ( Ιταλία) . Μπακού ( Αζερμπαϊτζάν).

ΟΜΙΛΟΣ Β: Αγία Πετρούπολη ( Ρωσία), Κοπεγχάγη ( Δανία).

ΟΜΙΛΟΣ Γ: Άμστερνταμ ( Ολλανδία), Βουκουρέστι ( Ρουμανία)

ΟΜΙΛΟΣ Δ: Λονδίνο (Αγγλία) , Γλασκώβη ( Σκωτία).

ΟΜΙΛΟΣ Ε: Μπιλμπάο ( Ισπανία), Δουβλίνο ( Ιρλανδία).

ΟΜΙΛΟΣ ΣΤ: Μόναχο ( Γερμανία). Βουδαπέστη ( Ουγγαρία).

Ο γύρος των 16 αγώνων (27-30 Ιουνίου) θα διεξαχθεί στις πόλεις : Λονδίνο, Άμστερνταμ, Μπιλμπάο, Βουδαπέστη, Κοπεγχάγη, Βουκουρέστι, Γλασκώβη, Δουβλίνο.

Οι προημιτελικοί (3-4 Ιουλίου) θα είναι σε Αγία Πετρούπολη, Μόναχο, Μπακού και Ρώμη.

Οι ημιτελικοί θα είναι 7-8 Ιουλίου στο Λονδίνο, και ο τελικός στις 12 Ιουλίου.

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo