Ελένη Μάρκου στο fosonline.gr: «Νιώθω ότι ζω για το γκολ - Πλέον έχουμε νοοτροπία νικητή»

Η «στυλοβάτης» του άξονα της Εθνικής Γυναικών, Ελένη Μάρκου μίλησε αποκλειστικά στο fosonline.gr για την αυτοπεποίθηση που έχουν πλέον οι Ελληνίδες διεθνείς, την ευχέρειά της στο σκοράρισμα και τα νέα κορίτσια που έφεραν άλλο αέρα στην Ομάδα. 

Ελένη Μάρκου στο fosonline.gr: «Νιώθω ότι ζω για το γκολ - Πλέον έχουμε νοοτροπία νικητή»

Η Εθνική Γυναικών ξεκινά σήμερα (05/04, 20.00) την προσπάθειά της στην προκριματική φάση (3ος όμιλος) του EURO 2025 απέναντι στα Νησιά Φερόε και μια από τις βασικότερες αλλά και πιο έμπειρες διεθνείς, η Ελένη Μάρκου μίλησε αποκλειστικά στο fosonline.gr για αυτή τη νέα σελίδα.

Η 28χρονη μέση της Βασιλείας αναφέρθηκε στα στοιχεία που έχουν αλλάξει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, το οποίο απέκτησε νοοτροπία νικητή, τα επικείμενα παιχνίδια και τον στόχο της Εθνικής Ομάδας στα Women's Europeans Qualifiers αλλά και την ταπεινότητα η οποία χαρακτηρίζει τις νεότερες σε ηλικία διεθνείς.

Συνέντευξη στον ΣΤΑΥΡΟ ΛΙΩΣΗ

-Πώς νιώθετε στην ομάδα ενόψει των αγώνων με τα Νησιά Φερόε και την Ανδόρρα;

-Ξεκινάει ένας καινούριος κύκλος αγώνων για εμάς. Θα τον αντιμετωπίσουμε με μεγάλη σοβαρότητα άσχετα αν είμαστε στην League C. Νομίζω ότι το πιο δύσκολο τεστ το έχουμε περάσει, με την League B όπου αποδείξαμε τί μπορούμε να κάνουμε απέναντι σε μεγάλες ομάδες. Από εδώ και πέρα όλα θα κριθούν από το mindset, είναι θέμα νοοτροπίας πώς θα διαχειριστούμε τους αγώνες.

Γενικά υπάρχει θετικότητα. Το βλέπουμε ακόμα πιο σοβαρά και από τους αγώνες που παίζαμε με τη Σερβία και την Πολωνία γιατί σε τέτοιους αγώνες δείχνεις την νοοτροπία σου και από τί είσαι φτιαγμένος. Βλέπουμε ότι οι ομάδες όταν θεωρητικά αντιμετωπίζουν μικρότερο αντίπαλο στο ranking μπαίνουν αλλιώς στον αγωνιστικό χώρο οπότε εμείς δεν θέλουμε να πέσουμε σε αυτή την παγίδα.

Το κλίμα στην Εθνική πλέον, και με νέες προσθήκες και με τον προπονητή, έχει αλλάξει προς το θετικό και κοιτάμε μπροστά, αναμένουμε τον αγώνα και είμαστε έτοιμες.

-Η στόχευση της Ομάδας στον Όμιλο είναι, φαντάζομαι, η πρώτη θέση και η είσοδος στα Play-Offs;

-Εννοείται η πρώτη θέση και ασυζητητί με καλά αποτελέσματα δείχνοντας υπεροχή απέναντι στους αντιπάλους μας. Κάθε νίκη είναι ο στόχος της Ομάδας, όπως και να έρθει αυτή. Πλέον έχουμε την ταυτότητά μας, ξέρουμε τί ποδόσφαιρο παίζουμε. Οπότε θα είμαστε προετοιμασμένες 100% να δώσουμε αυτό που πρέπει να δώσουμε και να πάρουμε τη νίκη.

-Είστε μια παίκτρια με πολλά χρόνια εμπειρίας στην Εθνική. Ποια είναι τα βήματα προόδου που έχετε παρατηρήσει σε αυτήν σας την πορεία;

-Πάνω κάτω είμαστε οι ίδιες παίκτριες, ο ίδιος κορμός με λίγες προσθήκες που βάζει συνέχεια ο κόουτς και είναι πολύ θετικές, έχουν δείξει πολύ θετικά δείγματα. Έχει αλλάξει το mindset πια: έχει μπει ένα mindset νικητή, ότι δεν μας νοιάζει ποιος βρίσκεται απέναντί μας, εμείς θα παίξουμε αυτό που μπορούμε να παίξουμε και είμαστε αυτές που είμαστε. Δεν έχει σημασία εάν έχουμε βαθμολογική σημασία ή το στάτους του αντιπάλου. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ταυτότητα που έχουμε δημιουργήσει ως ομάδα και νομίζω ότι αυτό έχει αλλάξει. Έχει αλλάξει η αυτοπεποίθηση που έχουμε γιατί γενικά ο κορμός είναι πάνω κάτω ο ίδιος συν τις προσθήκες που θεωρεί ο κόουτς ότι μπορεί να μας βοηθήσουν.

-Στο Nations League σας είδαμε να πρωτοστατείτε στο σκοράρισμα. Να περιμένουμε περισσότερα γκολ στη συνέχεια;

-Γενικά με θεωρώ επιθετικογενή παίκτρια. Τώρα μη με ρωτάς γιατί παίζω εξάρι (γέλια). Για πολλούς εκεί είναι η θέση μου. Εμένα η ιδανική μου θέση είναι δεκάρι, πιο μπροστά. Νιώθω ότι έχω το γκολ, ότι ζω για αυτό να σου πω την αλήθεια. Οπότε σε οποιαδήποτε ευκαιρία βρεθώ μπροστά θέλω να σκοράρω, μου αρέσει αυτό το πράγμα. Εύχομαι και στα επόμενα γκολ να βοηθήσω την Ομάδα μου όσο περισσότερο γίνεται γιατί νομίζω ότι μου δίνει πάρα πολύ μεγάλη ψυχολογική ώθηση και εμένα. Μου δίνει άλλου είδους αυτοπεποίθηση να σκοράρω εκτός από το να προφυλάσσω την ομάδα από τον αντίπαλο παίζοντας εξάρι.

-Τις μικρότερες σε ηλικία παίκτριες πώς τις βλέπετε;

-Αυτές οι παίκτριες που έχουν έρθει τώρα στην Εθνική και μας βοηθάνε φέρνουν άλλο αέρα, πάντα φέρνει η νεανικότητα άλλο αέρα. Τις έχουμε εμπιστοσύνη, βλέπουμε δείγματα ότι μπορούν να μας βοηθήσουν και στο μέλλον.

Εμένα αυτό που μου αρέσει, τουλάχιστον από τα κορίτσια που είναι εδώ, είναι η ενέργειά τους και το ότι θέλουν να μάθουν. Δεν είναι εγωίστριες, δεν το παίζουν ότι τα ξέρουν όλα. Θέλουν να μάθουν, είναι σαν σφουγγάρια, παίρνουν τις εμπειρίες της Εθνικής, μαθαίνουν από εμάς, μας ρωτάνε. Οπότε για εμένα αυτό είναι το μεγαλύτερο δείγμα εξέλιξης. Ότι θέλουν να μάθουν και να ανέβουν σε άλλο επίπεδο.

Η ταπεινότητα κάνει τη διαφορά και νομίζω ότι αυτό μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση, τουλάχιστον σε όσα κορίτσια βρίσκονται αυτή τη στιγμή εδώ. Προσπαθώ από τη μεριά μου να τις βοηθήσω όπως περνάει από το χέρι μου ώστε αύριο-μεθαύριο να κάνουν αυτά που κάνω εγώ σε πού πιο μικρή ηλικία και πολύ πιο γρήγορα.