Εθνική: Σκληρός αποκλεισμός αλλά θα πρέπει να τον ξεπεράσει

Η Εθνική έκανε πολλά καλά στην Γεωργία αλλά της έλειψε η δημιουργία. Η αποτυχία αυτή όμως δεν αναιρεί την πρόοδο που έχει σημειώσει η «γαλανόλευκη» τα τελευταία δύο χρόνια. 

Εθνική: Σκληρός αποκλεισμός αλλά θα πρέπει να τον ξεπεράσει

Με σκληρό τρόπο έκλεισε για την Εθνική Ομάδα η προσπάθεια να πάρει την πρόκριση στο Euro 2024 και η αναμονή για την επιστροφή σε μια μεγάλη διοργάνωση θα πρέπει να πάρει παράταση τουλάχιστον για άλλα δύο χρόνια.

Στο «Μπόρις Παϊχάτζε», η Ελλάδα έκανε πολλά πράγματα καλά. Έπαιξε με υποδειγματικό τρόπο άμυνα, εξουδετέρωσε πλήρως τα ατού των γηπεδούχων και προπαντός τον Κβίτσα Κβαρατσκέλια. Οι Έλληνες διεθνείς περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό τον αστέρα της Νάπολι μην επιτρέποντάς του να βρει χώρους και να απειλήσει με αξιώσεις.

Η «γαλανόλευκη» κυκλοφόρησε την μπάλα, ήλεγξε σε μεγάλα διαστήματα του παιχνιδιού τον ρυθμό, δεν κατάφερε όμως να βρει καλές τελικές. Αυτό ήταν που τελικά στοίχισε στο συγκρότημα του Γκουστάβο Πογέτ. Ενώ στα προηγούμενα παιχνίδια είδαμε την Εθνική να παίζει γρήγορο ποδόσφαιρο με εναλλαγές της μπάλας και αυτοματισμούς στην επίθεση, στην Γεωργία η Ελλάδα δεν είχε ταχύτητα, δεν είχε ιδέες και δεν έβγαλε συνεργασίες.

Οι πλάγιοι μπακ προσέφεραν λίγα πράγματα επιθετικά ενώ σε πολύ κακή βραδιά βρέθηκε ο αρχηγός Τάσος Μπακασέτας. Ο Ιωαννίδης πάλεψε, έδωσε μάχες, κέρδισε φάουλ όμως οι συμπαίκτες του δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν τους χώρους που ελευθέρωνε.

Η είσοδος του Γιάννη Κωνσταντέλια έδωσε «αέρα» στην Ομάδα, ο μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ προσπάθησε να ψάξει το «ένας με έναν», να πάει κατά μέτωπο όμως η Εθνική στο τέλος της ημέρας θα έχει να θυμάται μόνο την κεφαλιά του Μαυροπάνου στο δοκάρι από το κόρνερ του Τσιμίκα. Είναι σαφές πως εάν θέλεις να πας στο Euro θα πρέπει να μπορείς να δημιουργήσεις κάποια τελική μέσα από την περιοχή σε κανονική ροή παιχνιδιού.

Αναφορικά με την διαδικασία των πέναλτι, δεν θα πρέπει να ασκήσουμε μεγάλη κριτική στους Έλληνες διεθνείς. Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την τύχη. Το να κατακεραυνώσει κανείς τον Μπακασέτα επειδή αστόχησε συνιστά αδικία από την στιγμή που τα έξι πέναλτι που είχε ευστοχήσει μέχρι το ματς αυτό έφεραν την Ελλάδα σε αυτόν τον τελικό.

Σε γενικότερο πλαίσιο, η αποτυχία αυτή δεν αναιρεί τίποτα από τα όσα έχει χτίσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τα τελευταία δύο χρόνια. Η Ομάδα μέσα από τους αγώνες του UEFA Nations League και των European Qualifiers πέτυχε τον στόχο της, που ήταν να βρεθεί στον τελικό των play-offs. Η τύχη της γύρισε την πλάτη στέλνοντάς την να παίξει σε εκτός έδρας παιχνίδι μπροστά σε 53 χιλιάδες κόσμο την πρόκρισή της. Επομένως το δέντρο δεν επισκιάζει το δάσος.

Ναι, η Ελλάδα δεν δημιούργησε όσες ευκαιρίες θα έπρεπε, ναι γνώρισε άλλον έναν αποκλεισμό. Όμως και η αποτυχία είναι μέσα στο ποδόσφαιρο. Η Εθνική δουλεύει με μεθοδικότητα και έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά. Δεν θα πρέπει η βραδιά αυτή να σταθεί εμπόδιο και να χύσει η Ελλάδα την καρδάρα με το γάλα που έχει μαζέψει μέχρι τώρα.