Κύπελλο Εθνών Αφρικής: Στον τελικό η Νιγηρία, 4-2 στα πέναλτι τη Νότια Αφρική

Την παρουσία της στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής εξασφάλισε η Νιγηρία, που νίκησε 4-2 στα πέναλτι τη Νότια Αφρική (σ. 1-1 η κανονική διάρκεια) για τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Κύπελλο Εθνών Αφρικής: Στον τελικό η Νιγηρία, 4-2 στα πέναλτι τη Νότια Αφρική

Η Νιγηρία είναι η πρώτη φιναλίστ του φετινού τελικού του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας νίκησε 4-2 στα πέναλτι τη Νότια Αφρική (σ. 1-1 η κανονική διάρκεια και η παράταση) για τα ημιτελικά της διοργάνωσης και εξασφάλισε το «εισιτήριο» για την τελευταία φάση του θεσμού, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την Κυριακή το νικητή του έτερου ημιτελικού ανάμεσα στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η Νιγηρία παρατάχθηκε κόντρα στη Νότια Αφρική με τον Ουίλιαμ Τροστ-Εκόνγκ του ΠΑΟΚ στο βασικό της σχήμα, που φορούσε μάλιστα και περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ο άσος της ομάδας της Θεσσαλονίκης ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ στον ημιτελικό με το πέναλτι που εκτέλεσε στο 67’, το οποίο κέρδισε ο Οσιμέν. Τα χαμόγελα όμως των «σούπερ αετών» έσβησαν λίγο πριν το φινάλε του ματς, όταν η Νότια Αφρική έφτασε στην ισοφάριση στο 90' με το πέναλτι του Τεμπόχο Μοκοένα και έστειλε το ματς στην παράταση.

Στον επιπλέον χρόνο όσο κι αν προσπάθησαν οι δύο ομάδες να βρουν δίχτυα δεν τα κατάφεραν, με τη Νότια Αφρική μάλιστα να μένει και με δέκα παίκτες στο 115’ λόγω αποβολής του Γκραντ Κεκάνα.

Έτσι, κλήθηκαν τελικά να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση πρόκριση στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι, με τη Νιγηρία να παίρνει τελικά τη νίκη με 4-2 και την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό, κρατώντας έτσι ζωντανές τις ελπίδες της για την κατάκτηση του τροπαίου.

Όσο για το Νότια Αφρική; Η εθνική θα πάρει πλέον μέρος στον μικρό τελικό που θα γίνει το Σάββατο, με έπαθλο την τρίτη θέση στο τουρνουά.


Τα αποτελέσματα των ημιτελικών
ΤΕΤΑΡΤΗ (7/2)

Νιγηρία – Νότια Αφρική 1-1 κ.δ., 4-2 στα πέναλτι

22.00: Ακτή Ελεφαντοστού - Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ (10/2)
22.00: Νότια Αφρική - Ακτή Ελεφαντοστού ή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

ΤΕΛΙΚΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ (11/2)
22.00: Νιγηρία - Ακτή Ελεφαντοστού ή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό