Κώστας Κωνσταντινίδης: «Πετυχημένη χρονιά, τα καλύτερα έρχονται»

Οι υποχρεώσεις των Εθνικών Ομάδων για το 2023 ολοκληρώθηκαν και ο τεχνικός διευθυντής, Κώστας Κωνσταντινίδης, έκανε έναν απολογισμό της χρονιάς.

Κώστας Κωνσταντινίδης: «Πετυχημένη χρονιά, τα καλύτερα έρχονται»

H Εθνική Ανδρών ολοκλήρωσε την καλή πορεία της στα European Qualifiers και θα συμμετάσχει στα play off του Νations League, τον προσεχή Μάρτιο με ελπίδες πρόκρισης στο EURO 2024. Για την πορεία της εθνικής ανδρών ο Κωνσταντινίδης δήλωσε τα ακόλουθα:

«H Εθνική Ανδρών κοίταξε στα μάτια αντιπάλους όπως η φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Γαλλία και η Ολλανδία. Η επιτυχημένη πορεία στο περσινό Nations League μάς έδωσε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε την πρόκριση στην τελική φάση του EURO 2024 μέσω των Play Offs. Φυσικά δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος μέχρι τη Γερμανία, γιατί οι ομάδες που θα αντιμετωπίσουμε είχαν αξιόλογες πορείες στα προκριματικά και θα παλέψουν για την πρόκριση. Έχουμε τον ημιτελικό απέναντι στο Καζακστάν στην έδρα μας, αλλά όλα κρίνονται στο γήπεδο. Υπάρχει πάθος και πίστη σε όλα τα μέλη της αποστολής για την επίτευξη του στόχου αυτού. Συνολικά, θεωρώ ότι είναι μια επιτυχημένη χρονιά και είμαι πεπεισμένος ότι τα καλύτερα για αυτό το σύνολο, έρχονται».

Το περασμένο καλοκαίρι, η Εθνική Νέων προκρίθηκε σε τελική φάση EURO μετά από 11 χρόνια, όταν -το 2012- έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης (το 2015 συμμετείχε ως διοργανώτρια) και θα διεκδικήσει εκ νέου την πρόκρισή της στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όπως και η Εθνική Παίδων, αφού αμφότερες πέρασαν στην elite round των κατηγοριών τους.

«Είναι μεγάλη επιτυχία ότι και οι 2 Εθνικές Ομάδες προκρίθηκαν και θα συμμετάσχουν στις αντίστοιχες elite round και μας χαροποιεί ιδιαίτερα η νοοτροπία νικητών που έχουν οι παίκτες. Το αποδεικνύει η πρόκριση της Εθνικής Παίδων με 3 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια σε έναν ανταγωνιστικό όμιλο. Επίσης η Εθνική Νέων προοδεύει ολοένα και περισσότερο. Η σπουδαία επιτυχία της παρουσίας σε τελική φάση EURO U19 μετά από 11 χρόνια, καταδεικνύει τη σωστή και οργανωμένη δουλειά που γίνεται από όλα τα στελέχη της ομάδας».

Με δύο εξαιρετικές εμφανίσεις, η Εθνική Ελπίδων έκλεισε άκρως επιτυχημένα το διεθνές «παράθυρο» του Νοεμβρίου, καθώς κατέγραψε 2 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις που έδωσε στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» (3-0 απέναντι στα Νησιά Φερόε, 2-1 απέναντι στην ισχυρότατη Πορτογαλία). Σε συνδυασμό με τους 4 βαθμούς στους 2 αγώνες του Οκτωβρίου (νίκη 1-0 στην Ανδόρρα και ισοπαλία 2-2 με την Κροατία) άλλαξε τα δεδομένα για την πρόκριση στον 7ο όμιλο των προκριματικών του EURO 2025 και πλέον στοχεύει με αξιώσεις, είτε στην 1η θέση του ομίλου της που δίνει απευθείας πρόκριση στην τελική φάση, είτε στη 2η που οδηγεί στα μπαράζ.

«Η πορεία της U21 είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, όχι μόνο γιατί διατηρείται σε τροχιά πρόκρισης απέναντι σε μεγαθήρια όπως η Πορτογαλία, την οποία κέρδισε, και η Κροατία με την οποία ήρθε ισόπαλη, αλλά γιατί δείχνει ότι υπάρχει μέλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Συνολικά, η πορεία των αναπτυξιακών Εθνικών Ομάδων δείχνει ότι γίνεται σωστή δουλειά από τους προπονητές και τους ανθρώπους που στελεχώνουν τα επιτελεία μας, και μας χαροποιεί ότι υπάρχουν παιδιά που έχουν τις δυνατότητες να στελεχώσουν την Εθνική Ανδρών στο μέλλον».

Στον 3ο όμιλο της League B του νεοσύστατου Women's Nations league, η Εθνική Γυναικών πραγματοποίησε καλές εμφανίσεις απέναντι σε 3 ισχυρές ομάδες, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ υψηλότερες θέσεις ranking από αυτήν, πέτυχε μια σπουδαία νίκη απέναντι σε έναν ποιοτικό αντίπαλο, την Ουκρανία και έδειξε αισθητή βελτίωση.

«Η Εθνική Γυναικών είχε την ατυχία να συμμετάσχει σε έναν όμιλο με 3 πολύ ισχυρές ομάδες που κατέχουν υψηλότερες θέσεις στο ranking. Είμαι σίγουρος ότι με τον τρόπο που δουλεύουν οι διεθνείς μας με τον προπονητή τους, τα καλύτερα έρχονται γιατί είναι μια ομάδα με ταλέντο και πίστη στις δυνατότητες τους. Η ψυχολογία όλων των παικτριών έχει αλλάξει, έχουν πλέον νοοτροπία νικητή και απέδειξαν ότι μπορούν να κοιτάζουν κατάματα ομάδες-μεγαθήρια του ποδοσφαίρου γυναικών».

Η Εθνική Νεανίδων ανανέωσε τη συμμετοχή της στην ποδοσφαιρική ελίτ της κατηγορίας, καθώς παρέμεινε στη League A του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το επιθυμητό αποτέλεσμα ήρθε και για την Εθνική Κορασίδων, η οποία εξασφάλισε την παραμονή, καταλαμβάνοντας την 3η θέση στον όμιλό της. Αυτό σημαίνει πως και οι 2 Εθνικές Ομάδες πέτυχαν απόλυτα τον στόχο τους: παραμένουν στη League A και θα συμμετάσχουν την άνοιξη του 2024 στη δεύτερη προκριματική φάση της κορυφαίας λίγκας των κατηγοριών τους, απ’ όπου θα προκύψουν οι ομάδες που θα προκριθούν στην τελικές φάσεις.

«Η Ομοσπονδία δίνει τα τελευταία χρόνια μεγάλη σημασία στα γυναικεία αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα και βλέπουμε με χαρά ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά από όλους τους συντελεστές. Οι Εθνικές Ομάδες Νεανίδων και Κορασίδων έχουν καθιερωθεί στη league A αντιμετωπίζοντας ισάξια παραδοσιακές δυνάμεις. Το απέδειξαν με την παρουσία τους στην 1η προκριματική φάση πριν λίγους μήνες, όταν κατάφεραν να μείνουν στην κορυφαία κατηγορία παρά το γεγονός ότι συμμετείχαν σε δύσκολους ομίλους. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα έρθουν μεγαλύτερες επιτυχίες μέσω της σοβαρής δουλειάς που γίνεται από τις παίκτριες και τα προπονητικά επιτελεία».