Προηγείται η πρόκριση

Τις τελευταίες ημέρες κινούμαστε σε ρυθμούς εθνικής ομάδας ενόψει και της αυριανής αναμέτρησης κόντρα στους Γάλλους. Το φιλικό που προηγήθηκε με τη Νέα Ζηλανδία δεν χρήζει μεγάλης κριτικής, αφού ο Πογέτ προχώρησε σε ορισμένες αλλαγές όπως αυτή του Κωνσταντέλια, ο οποίος έδειξε πως μπορεί να βρει πρωταγωνιστική θέση στο ρόστερ της «γαλανόλευκης».

Προηγείται η πρόκριση

Εκτός της αγωνιστικής δράσης, αυτό που μας απασχόλησε περισσότερο ήταν το θέμα που προέκυψε με την παραμονή του Ουρουγουανού προπονητή στο πόστο του ομοσπονδιακού.

Σε μια στιγμή που η εθνική ομάδα μπαίνει στην τελική ευθεία των προκριματικών, ήρθε στην επιφάνεια το θέμα της τεχνικής ηγεσίας. Ο ίδιος ο Πογέτ άφησε τις πρώτες αιχμές κατά της Ομοσπονδίας, τονίζοντας πως ο βοηθός του δεν έχει πληρωθεί εδώ και οκτώ μήνες. Από την άλλη, η ΕΠΟ προχώρησε στις δικές της εξηγήσεις και έτσι το θέμα προσπεράστηκε.

Μάλιστα, ο ίδιος ο 56χρονος κόουτς θέλησε να διαψεύσει όσους υποστήριζαν πως σκέφτεται να αποχωρήσει από τον πάγκο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, λέγοντας πως του αρέσει η ζωή στη χώρα μας και η δουλειά του στην άλλοτε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Διαφωνίες ανάμεσα σε συλλόγους και προπονητές υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν στο μέλλον, όμως καλό θα ήταν να μην έρχονται στο φως της δημοσιότητας αυτήν τη χρονική περίοδο.

Η Ελλάδα πάλεψε να μπει στην πρώτη δυάδα του ομίλου της, όμως δεν τα κατάφερε και πλέον θα κυνηγήσει την πρόκριση στο Γιούρο μέσω των πλέι οφ. Για να έρθει το πολυπόθητο εισιτήριο και η «γαλανόλευκη» να επιστρέψει επιτέλους σε μία μεγάλη διοργάνωση, θα πρέπει να κυριαρχήσει ενωτικό κλίμα και τίποτα λιγότερο. Η όποια διαφορά μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στην Ομοσπονδία και τον Πογέτ δεν θα πρέπει να επηρεάζει την Εθνική.

Μπορεί η φάση των πλέι οφ να αργεί ακόμα, αφού θα γίνει τον Μάρτιο, όμως από τώρα θα πρέπει στην ομάδα να υπάρχει η δέουσα σοβαρότητα για να εμφανιστεί έτοιμη στο τουρνουά και να φέρει εις πέρας την αποστολή της πολυπόθητης πρόκρισης. Μετά θα μπορεί τόσο η ΕΠΟ όσο και ο Ουρουγουανός τεχνικός να τα βάλουν κάτω και να λύσουν τα όποια κενά τούς χωρίζουν.

Μέχρι τότε θα πρέπει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να έχει στο μυαλό του μόνο την πρόκριση και πουθενά αλλού. Το ίδιο ισχύει και στο κομμάτι της ανανέωσης του κυρίου Γκουστάβο. Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το 2024 και όπως ο ίδιος δήλωσε μπορεί να είναι ο μοναδικός ομοσπονδιακός προπονητής που θα παραστεί στο Γιούρο χωρίς να έχει συμβόλαιο. Αυτό ίσως είναι ένας μοχλός πίεσης προς την πλευρά της Ελληνικής Ομοσπονδίας, αλλά και πάλι τέτοια δημοσιότητα δεν βοηθά σε κάτι, το αντίθετο θα λέγαμε.

Θα ήταν προτιμότερο να συνεχίσει η Εθνική ως έχει μέχρι να έρθει η πρόκριση στο Γιούρο του ερχόμενου καλοκαιριού. Το ενδεχόμενο διαζυγίου πριν ολοκληρωθεί η προσπάθειά της να βρεθεί στα γήπεδα της Γερμανίας κάθε άλλο παρά βολικό θα ήταν. Οι Έλληνες διεθνείς ξεκίνησαν αυτήν την πορεία μαζί με τον Πογέτ και πρέπει να την ολοκληρώσουν υπό την καθοδήγησή του, ασχέτως τελικού αποτελέσματος. Βέβαια, στα πλέι οφ οι ενδεχόμενοι αντίπαλοί μας παίζει να μην είναι μεγαθήρια, ωστόσο αυτό δεν μειώνει την προσπάθεια της «γαλανόλευκης» για να πάρει αυτό που θέλει.

Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος της από τώρα μέχρι και τον Μάρτιο. Μετά ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του, αλλά ο δρόμος είναι ένας και μοναδικός…