Σάουθγκεϊτ: «Σημαντικό να αμείβονται ισότιμα οι άνδρες με τις γυναίκες»

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ μίλησε για την σημασία των ισότιμων αμοιβών στο ποδόσφαιρο, αναγνωρίζοντας τις οικονομικές πολυπλοκότητες.

Σάουθγκεϊτ: «Σημαντικό να αμείβονται ισότιμα οι άνδρες με τις γυναίκες»

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ δήλωσε ότι οι ισότιμες αμοιβές στο ποδόσφαιρο ανδρών και γυναικών «είναι σημαντικές», αλλά επεσήμανε τις οικονομικές περιπλοκές γύρω από το θέμα ενόψει του προκριματικού αγώνα της Αγγλίας για το Euro 2024 με την Μάλτα.

Έρχεται μετά την ανακοίνωση της εθνικής ομάδας γυναικών των ΗΠΑ ότι η νέα προπονήτρια, Έμα Χέιζ, θα είναι η πιο ακριβοπληρωμένη προπονήτρια στο γυναικείο ποδόσφαιρο.

Το 2022, η ομοσπονδία δεσμεύτηκε για ίσες αμοιβές τόσο για τους παίκτες της ανδρικής όσο και της γυναικείας ανώτερης εθνικής ομάδας μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο μισθός της Χέιζ θα ευθυγραμμιστεί με αυτόν του προπονητή της Εθνικής Ανδρών των ΗΠΑ, Γκρεγκ Μπερχάλτερ. Η ετήσια αμοιβή του, όπως αναφέρεται στα οικονομικά αρχεία της USSF για το 2022, ανερχόταν σε 1,6 εκατ. δολάρια (1,3 εκατ. λίρες) και αναμένεται ότι έλαβε αύξηση του μισθού του μετά την οριστικοποίηση του νέου συμβολαίου του νωρίτερα φέτος.

Ο Σάουθγκεϊτ έχει προηγουμένως εκφράσει την υποστήριξή του για ίσες αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών στο ποδόσφαιρο. Έχει, ωστόσο, αναγνωρίσει τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στον καθορισμό της δίκαιης αποζημίωσης.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Η ίση αμοιβή ή οι ίδιοι ρόλοι είναι σημαντικοί. Υπάρχουν πολλά οικονομικά στοιχεία πίσω από αυτό. Για παράδειγμα, αν είστε διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας και είστε άνδρας και γυναίκα θα πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο. Στο ποδόσφαιρο τα κριτήρια εξαρτώνται από το ποιο είναι το εισόδημα της ομάδας. Ένας προπονητής της League One δεν θα έπαιρνε το ίδιο με έναν προπονητή της Premier League. Ένας ποδοσφαιριστής της Premier League θα έπαιρνε περισσότερα από έναν ποδοσφαιριστή της Championship.

Νομίζω ότι με την ομάδα γυναικών των ΗΠΑ έχουν τεράστια οικονομική δύναμη και επιτυχία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιθανόν να υπάρχει μια πιο στενή ευθυγράμμιση μεταξύ αυτών που παράγουν οι γυναικείες και οι ανδρικές ομάδες. Το αν αυτό είναι μεταφράσιμο για τους συλλόγους ή άλλες εθνικές ομοσπονδίες είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που πρέπει να γίνει».