Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος στο «ΦΩΣ»: «Κάθε παιχνίδι σαν τελικός»

Ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος του Ολυμπιακού μιλά αποκλειστικά στο «ΦΩΣ» για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Εθνική Ελλάδας, για την σύνδεση με την ομάδα του 2004 αλλά και για την θέση που προτιμά να αγωνίζεται. 

Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος στο «ΦΩΣ»: «Κάθε παιχνίδι σαν τελικός»

Συνέντευξη στον ΣΤΑΥΡΟ ΛΙΩΣΗ

Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Γκουστάβο Πογέτ, αφού τον είχε στις προπονήσεις της Εθνικής Ελλάδας ακόμη και όταν δεν έπαιρνε χρόνο συμμετοχής με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ο λόγος για τον Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο, ο οποίος αφού μπήκε στις πρώτες επιλογές του Ντιέγκο Μαρτίνεθ στον Ολυμπιακό, σχεδιάζει να κάνει το ίδιο και στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Ο 21χρονος μέσος μίλησε αποκλειστικά στο «ΦΩΣ» για τα δύο τελευταία ματς της Εθνικής μέσα στο 2023 και την πορεία της στα European Qualifiers, κάνοντας και μια ανασκόπηση της χρονιάς σε προσωπικό επίπεδο ενώ δεν παρέλειψε να αποκαλύψει τις… χορευτικές ικανότητες του Μανώλη Σιώπη.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο «ΦΩΣ» στις 15/11/2023

Πώς είναι το κλίμα στην Εθνική ομάδα ενόψει των δύο τελευταίων αγώνων για φέτος;

Το κλίμα είναι καλό, είμαστε αισιόδοξοι. Κάναμε μια καλή εμφάνιση απέναντι στην Ολλανδία, δείξαμε ότι μπορούμε να σταθούμε απέναντι σε τέτοιου βεληνεκούς ομάδες. Είμαστε χαρούμενοι τώρα που επιστρέψαμε όλοι μαζί, να προπονηθούμε μαζί και να βελτιωθούμε έτσι ώστε να παρουσιαστούμε καλοί στα ερχόμενα παιχνίδια.

Πώς αξιολογείτε αυτήν την πορεία στα προκριματικά του Γιούρο; Υπάρχει μόνο ικανοποίηση για την εικόνα ή και πικρία για το αποτέλεσμα;

Σίγουρα ο στόχος ήταν εξαρχής να καταλάβουμε μια από τις δύο πρώτες θέσεις αλλά είχαμε να αντιμετωπίσουμε και ομάδες πολύ υψηλού επιπέδου. Η εικόνα ήταν όμως καλή στα παιχνίδια και αυτό μας δημιουργεί αισιοδοξία και πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε αυτόν τον δρόμο ώστε να βελτιωνόμαστε και να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε και να κερδίζουμε τέτοιες ομάδες στο μέλλον.

Έχει περάσει η σκέψη σας στα μπαράζ ή είστε ακόμη απόλυτα επικεντρωμένοι στον αγώνα με τη Γαλλία και πιο πριν στο φιλικό με τη Νέα Ζηλανδία;

Όχι τώρα είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτήν την προπόνηση σήμερα, μετά στην προπόνηση αύριο μετέπειτα στο φιλικό και έπειτα στα επόμενα παιχνίδια. Γιατί κάθε παιχνίδι μετράει ώστε να μεγαλώνουμε ως ομάδα. Στόχος μας όπως είπα είναι να συνεχίσουμε αυτές τις καλές εμφανίσεις και να συνδυαστούν και με το αποτέλεσμα.

Ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος με τον συντάκτη του ΦΩΤΟΣ, Σταύρο Λιώση στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης.

Στο φιλικό με τη Νέα Ζηλανδία να περιμένουμε κάποιες δοκιμές ή θα εστιάσετε στο αποτέλεσμα; Το έχετε συζητήσει;

Όχι δεν έχει γίνει κάποια κουβέντα. Αλλά σίγουρα κάθε παιχνίδι είναι σαν «τελικός» για εμάς γιατί πρέπει να βελτιωνόμαστε, είμαστε στην Εθνική ομάδα και δυστυχώς δεν έχουμε πολύ συχνή επαφή. Επομένως πρέπει να εκμεταλλευόμαστε κάθε προπόνηση, κάθε αγώνα ώστε να δενόμαστε ακόμα καλύτερα και να παρουσιάσουμε μια ακόμη καλύτερη εικόνα.

Από πού αντλείτε κίνητρο για το ματς με την Γαλλία; Είναι η παρουσία του Εμπαπέ, είναι το δέλεαρ μιας νίκης κόντρα στην φιναλίστ του Μουντιάλ;

Όχι ανεξαρτήτως αντιπάλων, αυτά είναι παιχνίδια που κάθε ποδοσφαιριστής θέλει να παίζει λόγω επιπέδου και λόγω διοργάνωσης. Ελπίζουμε να είναι και γεμάτο το γήπεδο αλλά όταν παίζεις αντίπαλος με αυτές τις ομάδες είτε εντός είτε εκτός έδρας αντιμετωπίζεις μια πάρα πολύ ωραία ατμόσφαιρα και όπως είπα είναι παιχνίδια που κάθε ποδοσφαιριστής θέλει να παίζει. Άρα το κίνητρο υπάρχει σίγουρα μέσα μας.

Στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, αλλά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο κ. Πογέτ έχει επισημάνει ότι στόχος είναι να έρθει ο κόσμος πιο κοντά στην Εθνική. Έχετε νιώσει τους φιλάθλους να «ζεσταίνονται» προς την ομάδα, έχουν έρθει πιο κοντά σας;

Σίγουρα ο κόσμος αναγνωρίζει τις καλές μας εμφανίσεις και μας στηρίζει. Ευελπιστούμε να δώσουμε συνέχεια σε αυτήν την εικόνα και όπως εμείς γινόμαστε καλύτεροι έτσι και η ατμόσφαιρα να γίνεται καλύτερη.

Στη Γαλλία κάνατε μια αδιαμφισβήτητα εξαιρετική εμφάνιση, «πληγωθήκατε» από ατομικά λάθη. Υπάρχουν πράγματα που κρατάτε, που σας έχει επισημάνει ο προπονητής ή το δεύτερο ματς με τους «τρικολόρ» θα είναι ένα καινούριο παιχνίδι;

Σίγουρα, παίζουμε εντός έδρας. Όταν παίζεις απέναντι στη Γαλλία υπάρχει ένα πλάνο. Τώρα θα ανασυγκροτηθούμε, θα μελετήσουμε τον αντίπαλο και σίγουρα ο προπονητής ξέρει καλύτερα από όλους το τι πρέπει να κάνουμε έτσι ώστε να είμαστε όσο πιο έτοιμοι γίνεται.

Προσωπικά πού προτιμάς να αγωνίζεσαι, στο «6» ή στο «8»;

Όχι, ως ποδοσφαιριστής δεν έχω θέμα, προσαρμόζομαι στις απαιτήσεις του προπονητή. Στο «8» σίγουρα είναι μια θέση που μπορείς να βοηθήσεις λίγο πιο πολύ επιθετικά, στο «6» είναι ένα πιο σετ παιχνίδι. Εγώ οφείλω να βελτιώνομαι και στις δύο θέσεις και να ακολουθώ τις οδηγίες κάθε προπονητή.

5966030.jpg
Ο Αλεξανδρόπουλος μετρά 8 συμμετοχές με την Εθνική Ανδρών.

Σε προσωπικό επίπεδο τι κρατάς από την χρονιά που φεύγει;

Για μένα ήταν η πρώτη χρονιά στο εξωτερικό, ήταν μια πολύ μεγάλη εμπειρία. Τώρα αγωνίζομαι ξανά στη χώρα μας, με τον Ολυμπιακό. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τις αγωνιστικές υποχρεώσεις φουλ, παίζουμε Ευρώπη, είμαστε στην εθνική ομάδα. Ότι ήταν στο παρελθόν ανήκει στο παρελθόν, τώρα κοιτάμε να βελτιωθούμε και στο παρόν και στο μέλλον.

Περνώντας από το χθες στο αύριο, την νέα χρονιά συμπληρώνονται 20 χρόνια από την κατάκτηση του Γιούρο από την Εθνική Ελλάδας. Με την παρουσία παλιών παικτών γύρω από την Εθνική, όπως ο Τάκης Φύσσας, έχετε εισπράξει το εάν βλέπουν κοινά στοιχεία σε εκείνη την ομάδα και την τωρινή;

Σίγουρα πολλές φορές και εμείς οι ποδοσφαιριστές μιλάμε με τους παλαίμαχους και ειδικά του 2004 αλλά και όλους τους ανθρώπους που ήταν στην αποστολή. Αντλούμε και εμείς εμπειρίες και θετικό συναίσθημα να το πω έτσι. Τώρα το εάν έχουμε κοινά στοιχεία το ξέρουν καλύτερα εκείνοι οι άνθρωποι αλλά σίγουρα ξέρουμε όλοι ότι ανέκαθεν για να πετύχει η κάθε ομάδα πρέπει να είναι σαν οικογένεια. Εγώ το βλέπω το οικογενειακό κλίμα, είμαστε καλά, είμαστε χαρούμενοι όταν παίζουμε για την χώρα μας και μακάρι στο μέλλον να καταγράψουμε σημαντικές νίκες και προκρίσεις.

Πιάνομαι από το τελευταίο που είπες για το οικογενειακό κλίμα και θέλω να μου πεις κάποιο παρασκήνιο από την ομάδα που αξίζει να διαβάσει ο κόσμος.

Να σου πω την αλήθεια δεν δίνω πολλή σημασία σε αυτά αλλά έχει πολύ γέλιο. Θα σου πω όταν μπαίνουμε στα αποδυτήρια μέσα βάζουμε ένα τραγούδι και χορεύει ο Σιώπης, κάθε φορά. Από εκεί και πέρα κάθε φορά έχουμε διαφορετικά πράγματα, από το πούλμαν μέχρι το φαγητό και από το φαγητό μέχρι τα δωμάτια!

Και στο αεροπλάνο είχα ακούσει ότι προτιμάτε λαϊκά τραγούδια, Νότη Σφακιανάκη, Μητροπάνο…

Πέτυχες άνθρωπο τώρα (γέλια)! Εγώ στο αεροπλάνο πριν απογειωθούμε έχω κοιμηθεί και ξυπνάω με το πού προσγειωθούμε, άρα δεν καταλαβαίνω τίποτα!

Θέλεις να στείλεις κάποιο μήνυμα στον κόσμο;

Ευχαριστούμε πολύ, ήταν κοντά μας στο ματς με την Ολλανδία, τον νιώσαμε. Μακάρι και στα επόμενα παιχνίδια να είναι με τον ίδιο τρόπο μαζί μας.

6020161.jpg
«Εγώ στο αεροπλάνο πριν απογειωθούμε έχω κοιμηθεί και ξυπνάω με το πού προσγειωθούμε»