Όταν το ρητό του Λίνεκερ ξεφτίζει...
Ο Κώστας Μαστοράκης γράφει για την εθνική Γερμανίας, η οποία έχοντας κερδίσει μόλις 3 από τα τελευταία 13 ματς της «τρέχει» το χειρότερο σερί της από το 1979...
Το περασμένο Σάββατο, στη “Γιόχαν Κρόϊφ Αρένα” του Άμστερνταμ, το σκορ ήταν 1-0, υπέρ των Ολλανδών, ως το 87ο λεπτό κι οι Γερμανοί του Γιόακιμ Λεβ επιδίδονταν στις τελευταίες αγωνιώδεις προσπάθειες να γλιτώσουν την ήττα. Την παρθενική σε αγώνα του Nations League.
Έχοντας κατά νου το διασημότερο απόφθεγμα του Γκάρι Λίνεκερ (“Το ποδόσφαιρο είναι ένα απλό παιχνίδι: 22 παίκτες κυνηγούν μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν οι…Γερμανοί!”) οι περισσότεροι, ενδόμυχα, ίσως πίστευαν ότι θα καταφέρουν για ακόμη μια φορά –όπως τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν– να βγουν από τη δύσκολη κατάσταση, “αβροχίς ποσί”.
Φευ… Το ρητό του θρυλικού Άγγλου παλαίμαχου και νυν, άκρως επιτυχημένου, τηλεσχολιαστή όχι μόνο δεν βρήκε εφαρμογή, αλλά οι Τεύτονες δέχθηκαν άλλα δύο γκολ από τους Ντεπάϊ (87’) και Βαϊνάλντουμ (93’) αφήνοντας, διάχυτη, μια αίσθηση διάλυσης. Ειδικά κατά το τρίτο γκολ, όπου ο σκόρερ έκανε “φύλλο και φτερό” την οπισθοφυλακή τους. Καθόλου συνηθισμένη εικόνα, βάσει του ποδοσφαιρικού τους DNA…
Το βράδυ της Τρίτης, στο Παρίσι -στο πρώτο ματς των Γερμανών επί γαλλικού εδάφους, μετά την αποφράδα βραδιά της 13ης Νοεμβρίου 2015, με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γαλλική πρωτεύουσα, που στοίχησαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους (μεταξύ των οποίων κι άνδρας ασφαλείας στο «Σταντ ντε Φρανς», όπου φιλοξενείτο το φιλικό)- δεν κατάφεραν να σηκώσουν κεφάλι... Παρότι στο πρώτο μέρος ήταν καλύτεροι, παρότι προηγήθηκαν (με το πρώτο τους γκολ μετά από τρία «στείρα» ματς), παρότι έπαιξαν το καλύτερο τους ποδόσφαιρο μέσα στην χρονιά, το αποτέλεσμα δεν άλλαξε.
Ήττα, 2-1, μ’ ανατροπή, από τους “τρικολόρ”, που βρήκαν δίχτυα, δις, με τον Γκριεζμάν, στο Σεν Ντενί και με το νικητήριο γκολ να έρχεται στο τελευταίο δεκάλεπτο. Αμφισβητώντας, ακόμη μια φορά, έμπρακτα, την ορθότητα του θεσφάτου του Λίνεκερ!
Ωστόσο, απείρως σημαντικότερο απ’ αυτό, είναι ότι οι κάτοχοι του Παγκόσμιου τίτλου, όχι μόνο προσέγγισαν, περαιτέρω, τον στόχο της παρουσίας τους στην τελική φάση του Nations League, για τη διεκδίκηση του τροπαίου του νεοσύστατου θεσμού της UEFA, αλλά, ταυτόχρονα, απέκλεισαν, μαθηματικά, καθέ Γερμανική πιθανότητα παρουσίας σ’ αυτή.
Συνάμα, έφεραν στα πρόθυρα του επωνείδιστου …υποβιβασμού, στην 2η κατηγορία της διοργάνωσης, τους αντιπάλους τους, ξανανοίγοντας την κουβέντα για το μέλλον του, εκλέκτορα τους, Γιόακιμ Λεβ.
Ο τελευταίος, παρότι πήρε, ανέλπιστα, ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερμανική Π.Ο., το περασμένο καλοκαίρι μετά το καταστροφικό Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας -το παρθενικό, στα χρονικά, στο οποίο συμμετείχαν τα «πάντσερ» και δεν μπόρεσαν να προκριθούν από φάση ομίλων– παραμένει στο επίκεντρο της συζητήσεως.
Τα νούμερα «Κάιζερ» και το «κυνήγι μαγισσών»
Πως αλλιώς, αφού τα αποτελέσματα είναι αμείλικτα. Το 2018, μοιάζει... δίσεκτο για τους Γερμανούς. Ένας «Γολγοθάς». Έχουν χάσει 6 από τα 11 ματς που έχουν δώσει στη χρονιά. Νούμερα που έχουν ν’ απαντηθούν από το 1985! Ήτοι 33 χρόνια... Όταν εκλέκτορας ήταν ο θρυλικός Φραντζ Μπεκενμπάουερ.
Βέβαια, την επόμενη χρονιά, οι Γερμανοί, κόντρα στα προγνωστικά, χάρη στο ιδιαίτερα ανεπτυγμένο (και ποδοσφαιρικά) ένστικτο αυτοσυντήρησης τους, έφτασαν έως τον τελικό του Μουντιάλ του Μεξικού για να χάσουν, στο φινάλε, μόνο λόγω του οίστρου του Μαραντόνα (πριν τον νικήσουν, 4 χρόνια αργότερα, στο «Ολίμπικο», με εκείνο το πέναλτι του Μπρέμε, που καταλόγισε ο ανεκδιήγητος, Μεξικανός, Κοντεσάλ).
Ωστόσο, για ν’ αναστραφεί η κατάσταση και να ξαναζήσουν στιγμές μεγαλείου, όπως εκείνες, προ 4ετίας, στα Βραζιλιάνικα γήπεδα, όπου κατέκτησαν τον 4ο Παγκόσμιο τίτλο τους, έχουν να διαχειριστούν μια πρωτοφανή κρίση η οποία τους φέρνει στους τελευταίους 13 αγώνες να έχουν κερδίσει μόλις τους τρεις εξ αυτών! Η χειρότερη τους επίδοση από το 1979 κι εντεύθεν…
Όμως δεν είναι μόνο κρίση αποτελεσμάτων, όσο αγωνιστική.
Στη Ρωσία δεν ήταν μόνο η ήττα από το Μεξικό (0-1) αλλά κι ότι τα «σομπρέρος» ήταν καλύτερα από εκείνους. Κόντρα στη Νότιο Κορέα, την τελευταία αγωνιστική του 6ου ομίλου, χρειάζονταν νίκη κόντρα στους αποκλεισμένους, ουσιαστικά, Ασιάτες, αλλά όχι μόνο δεν κατάφεραν να διασπάσουν την άμυνα τους, αλλά δέχθηκαν δύο γκολ στο 92’ και το 96’!
Είδαν, δηλαδή, την «άλλη όψη του νομίσματος» του ρητού του Λίνεκερ, το οποίο, όλοι, είχαν θυμηθεί λίγες μέρες νωρίτερα όταν νίκαγαν στις καθυστερήσεις (2-1) με φάουλ του Κρόος την (καλύτερη για τα 2/3 του αγώνα κι αδικημένη διαιτητικά) Σουηδία.
Μετά το Μουντιάλ, τα όσα έγιναν με την «στοχοποίηση» των Οζίλ και Γκουντογκάν -όταν όλοι θυμήθηκαν την Τουρκική καταγωγή τους, μ’ αφορμή την φωτογραφία τους με τον Ερντογάν, κατά την προεκλογική εκστρατεία του για την ανάδειξη προέδρου στη γείτονα– θύμιζαν «κυνήγι μαγισσών», αντί για κατάματη αντιμετώπιση των αγωνιστικών προβλημάτων. Όπως η απουσία εύκολου γκολ και χαρισματικού σκόρερ...
Η πρώτη αγωνιστική υποχρέωση ήταν, στο Μόναχο, με την Γαλλία. Το 0-0, που ήρθε με μπόλικη δουλειά από τους Γερμανούς διεθνείς, αλλά κι η φιλική νίκη επί του Περού, με 2-1, στο Χόφενχαϊμ, έκαναν περισσότερο κακό από καλό, αφού οι περισσότεροι, στρουθοκαμηλίζοντας, πίστεψαν ότι η γνωστή Γερμανία είχε επανέλθει.
Ενισχυμένος από την… ήττα ο Λεβ!
Τα τελευταία δύο αποτελέσματα σε Άμστερνταμ και Παρίσι αποτέλεσαν ανώμαλη προσγείωση κι επαναφορά στην σκληρή πραγματικότητα. Ωστόσο αντιμετωπίστηκαν εντελώς διαφορετικά από τον άκρως δηκτικό Γερμανικό Τύπο.
Ενώ θα περίμενε κανείς κατάρες κι αναθέματα, μετά και τον αγώνα στην Γαλλική πρωτεύουσα, ή να στήνονται… αγχόνες κι ικριώματα για τον Λεβ, οι Γερμανοί συνάδελφοι συμμερίστηκαν την εκτίμηση του εκλέκτορα για βελτιωμένη εικόνα. Για παράδειγμα, το “Κicker” τιτλοφορείτο: «Επιτέλους ξεκίνησε η ανανέωση». Από κοντά κι η “Bild” που, περιέργως, δεν λαΐκισε: «Η ωραιότερη ήττα της χρονιάς!». Πιο γλαφυρή η “Süddeutsche Zeitung”: «Μια μικρή ματιά προς ένα καλύτερο μέλλον».
Στο πλευρό του Λεβ κι ο, συνήθως τραχύς, στην κριτική του Λόταρ Ματέους: «Είναι μεγάλος προπονητής και το έχει αποδείξει 12 χρόνια τώρα. Το επανέλαβε στην Γαλλία λαμβάνοντας τολμηρές αποφάσεις για το καλό της ομάδας αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να γυρίσει σελίδα...», είπε αναφερόμενος στην απόφαση περιθωριοποίησης «ιερών αγελάδων», όπως ο Τόμας Μίλερ (μπήκε στο 88’) και τη χρησιμοποίηση του Γκναμπρί στην θέση του, ή το ντεμπούτο (ως βασικού) του Κέχρερ στην άμυνα και του Νίκο Σουλτζ (σ’ επίσημο ματς) στα χαφ.
Για να καταλήξει: «Η απόδοση της ομάδας ήταν θεαματικά βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο ματς». Στήριξη ήρθε κι από τους παίκτες («Ήταν μια ήττα...ευχάριστη, εξαιτίας του τρόπου που παίξαμε» είπε ο Κρόος), αλλά κι από τον...εργοδότη του Λεβ. Τον πρόεδρο της Γερμανικής Π.Ο Ράινχαρντ Γκρίντελ: «Νομίζω ήταν εμφανης η αλλαγή. Αυτό δίνει αξία στη δουλειά του προπονητή». Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο αθλητικός διευθυντής της «Νάτσιοναλμανσαφτ», Όλιβερ Μπίρχοφ («Η ομάδα έδειξε κουράγιο. Είναι θετικό σημάδι»).
Παρότι η θέση του Λεβ δεν κινδυνεύει, επί της παρούσης, το γεγονός δεν αλλάζει πως αν οι Ολλανδοί κερδίσουν τους Γάλλους (16/11) οι Γερμανοί τερματίζουν, τελεσίδικα, ουραγοί του γκρουπ. Και η ρήση «Η Γερμανία υπεράνω όλων» που ισχύει και στο ποδοσφαιρικό θυμικό τους θα έχει δεχθεί νέο πλήγμα μετά απο εκείνο του Μουντιάλ...