Η τελευταία ευκαιρία...

Η Εθνική μας φιλοξενείται απόψε από την Ιρλανδία στο Δουβλίνο και είναι υποχρεωμένη να πάρει τη νίκη, αν θέλει να παραμείνει στο κόλπο της κατάκτησης της δεύτερης θέσης στον όμιλο.

Η τελευταία ευκαιρία...

Η βαριά ήττα «με κάτω τα χέρια» από την Ολλανδία στο Αϊντχόφεν κλόνισε δικαιολογημένα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Τον Ιούνιο στο Παρίσι με τη Γαλλία έπαιξε με ψυχή. Στο «Φίλιπς Στάντιον» έβλεπες... τρομαγμένους ποδοσφαιριστές, λες και απέναντί τους είχαν τον Κρόιφ, τον Νέεσκενς και την υπόλοιπη παρέα της ομαδάρας των «οράνιε» της δεκαετίας του 1970. Η Εθνική μας έχει ως «τελευταίο χαρτί» το Νέισονς Λιγκ και το πιθανότερο σενάριο είναι να διεκδικήσει την πρόκρισή της στα τελικά του Γιούρο μέσω της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Ωστόσο, αφού της παρουσιάζεται η ευκαιρία, έστω και η τελευταία, να διεκδικήσει τη 2η θέση στα παιχνίδια με Ιρλανδία έξω και Ολλανδία μέσα, τότε είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει με το τρίποντο από το Δουβλίνο και από εκεί και πέρα, να κυνηγήσει τις όποιες πιθανότητες έχει τη Δευτέρα με τους «οράνιε».

Δεν έχει νόημα να ξαναμπούμε σε διαδικασία συζήτησης για το αν χώραγε ή όχι ο Κώστας Φορτούνης. Είναι ανούσια μία τέτοια συζήτηση, γιατί θα επαναλάβουμε τα αυτονόητα. Ο Φορτούνης πήρε μία απόφαση που ήταν απολύτως κατανοητή με την απόσυρσή του από την Εθνική εξαιτίας της αντιμετώπισης που έτυχε από τον Πογέτ και πλέον όσοι είναι στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα οφείλουν να αποδείξουν σήμερα ότι είναι ικανοί για το παραπάνω βήμα. Άλλωστε, στο τέλος της ημέρας, είτε έρθουν τα θετικά αποτελέσματα είτε τα αρνητικά, ο Πογέτ θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων για το αν έπραξε σωστά ή όχι με τα πρόσωπα που επέλεξε. Οι προπονητές κρίνονται από την εικόνα και κυρίως από τα αποτελέσματα. Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με ορισμένες κλήσεις του, αλλά είπαμε: απόψε θα δοθούν οι περισσότερες απαντήσεις, θετικές ή αρνητικές, και όχι τη Δευτέρα!

Ναι μεν η Ιρλανδία είναι μία ποιοτική και σκληρή ομάδα με ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στα αγγλικά γήπεδα, αλλά δεν είναι και μεγαθήριο. Οι περισσότεροι Έλληνες διεθνείς παίζουν σε πολύ καλύτερους συλλόγους από τους Ιρλανδούς. Αν τα καταφέρουμε απόψε, τότε στο ματς της Δευτέρας με την Ολλανδία θα πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση. Οι «οράνιε» έδειξαν ότι είναι δύο σκάλες πάνω από την Εθνική μας στο παιχνίδι του Σεπτεμβρίου. Ας μην «τρέχουμε» όμως έως το ματς της Δευτέρας. Προέχει η «μάχη» στο Δουβλίνο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ενδεκάδα που θα παρατάξει ο Γκουστάβο Πογέτ, θεωρούμε ότι θα βάλει τους πιο «μπαρουτοκαπνισμένους» σε τέτοιες συνθήκες. Οι περισσότεροι διεθνείς μας έχουν παραστάσεις από Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ και Κόνφερενς Λιγκ ή έχουν ανταποκριθεί στην πίεση του πρωταθλητισμού με τους συλλόγους τους. Η Ιρλανδία θα επιδιώξει να ανεβάσει την έντασή της σε σχέση με το ματς της Νέας Φιλαδέλφειας, έτσι ώστε να πάει το παιχνίδι στη δύναμη και στο αδιάκοπο τρέξιμο. To θέμα για την Εθνική μας είναι να αντέξει στο υψηλό τέμπο που θα επιδιώξει η Ιρλανδία να βάλει στο παιχνίδι της. Από πλευράς ποιότητας είμαστε ανώτεροι. Από πλευράς δύναμης και τρεξιμάτων υπερτερούν οι Ιρλανδοί. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο χορτάρι...