Παναγιώτης Ρέτσος στο «ΦΩΣ»: «Να κυριαρχήσουμε στο Δουβλίνο»

Είναι από τα πρόσωπα της σεζόν μέχρι στιγμής. Ο Παναγιώτης Ρέτσος έχει πάρει τη φανέλα βασικού «σπίτι του» στον Ολυμπιακό και το ίδιο φιλοδοξεί να κάνει και στην Εθνική.

Παναγιώτης Ρέτσος στο «ΦΩΣ»: «Να κυριαρχήσουμε στο Δουβλίνο»

Συνέντευξη στον ΣΤΑΥΡΟ ΛΙΩΣΗ

Λίγο πριν από τα σημαντικά ματς της «γαλανόλευκης» με Ιρλανδία στο Δουβλίνο και Ολλανδία στην «OPAP Arena» για τα European Qualifiers, ο Παναγιώτης Ρέτσος μιλάει στο «ΦΩΣ» για τη στόχευση της Εθνικής, την νοοτροπία νικητή που επιστρέφει, την αγάπη του κόσμου και τα… πειραχτήρια στα αποδυτήρια.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 13/10/2023

Πώς είναι το κλίμα στην ομάδα λίγο πριν από τα κομβικά παιχνίδια με Ιρλανδία και Ολλανδία;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιστρέψαμε στις υποχρεώσεις της Εθνικής. Κοιτάμε μπροστά, είναι δύο δύσκολα παιχνίδια, είμαστε 100% συγκεντρωμένοι, θέλουμε να πάρουμε το καλύτερο δυνατό και από τα δύο και φυσικά πάντα θέλουμε να νικάμε, οπότε θα πάμε και στα δύο ματς για αυτό.

Έχει το παιχνίδι με τους Ιρλανδούς χαρακτήρα «τελικού»; Υπάρχει το «πρέπει»;

Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει το «πρέπει» γιατί θα βάλουμε παραπάνω πίεση από ό,τι πρέπει και δεν θα βγάλουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Πιστεύω ότι αν είμαστε αυτοί που πρέπει και ανταποκριθούμε όπως στον προηγούμενο αγώνα, θα είναι ένα παιχνίδι δικό μας, να κυριαρχήσουμε και να πάρουμε τους τρεις βαθμούς.

Κοιτάτε τι κάνει η Ολλανδία παράλληλα;

Πρώτα κοιτάμε το τι θα κάνουμε εμείς, πώς θα ανταποκριθούμε μες στο γήπεδο, πώς θα παίξουμε, σίγουρα αυτά είναι που θα μας κάνουν να ξεχωρίσουμε.

Αφήνοντας εκτός το παιχνίδι στην Πορτογαλία με το Γιβραλτάρ, που ήταν χαμηλότερης δυναμικότητας, έχετε παίξει εκτός έδρας με Γαλλία και Ολλανδία και οι εμφανίσεις ήταν εκ διαμέτρου διαφορετικές. Πού οφείλεται αυτό;

Ήταν δύο διαφορετικά παιχνίδια. Σίγουρα είναι δύο πολύ ποιοτικές ομάδες. Ήταν κάποια λάθη και ατομικά αλλά και ως ομάδα που κάναμε και δεχθήκαμε γκολ αρκετά νωρίς με την Ολλανδία που μας έφερε πίσω στο σκορ, αυτό πιστεύω και ότι μετά πέσαμε και δεν καταφέραμε να το ανατρέψουμε. Σίγουρα εδώ μέσα θα είναι ένα πολύ διαφορετικό παιχνίδι με την Ολλανδία, θα έχουμε και τον κόσμο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Σίγουρα εμείς θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι και με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Ο προπονητής στις δηλώσεις του στη media day μάς είπε πως η Εθνική μπορεί να κάνει τρεις νίκες στα επόμενα τρία ματς, να φτάσει τους 18 βαθμούς και όμως να μείνει εκτός. Θα ήταν αυτή μια ψυχολογική ώθηση για εσάς εάν τελικά πάτε στα μπαράζ του Νέισονς Λιγκ;

Το πρώτο που κοιτάμε είναι ο σημερινός αγώνας. Εμείς δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ το Νέισονς Λιγκ, ότι είναι άλλη μια επιλογή, και κοιτάμε να περάσουμε σε αυτόν τον όμιλο. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, αλλά πιστεύουμε στις ικανότητές μας, ο καθένας ξεχωριστά αλλά και συλλογικά, και είμαστε μια πολύ καλή ομάδα και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

Η Εθνική έχει 8 νίκες σε 11 επίσημα ματς με τον Πογέτ. Έχει επιστρέψει η νοοτροπία νικητή στην ομάδα;

Όπως το είπατε και εσείς, τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Επομένως πιστεύω ναι. Σε κάθε κλήση έχουμε τα βασικά πράγματα, τις βασικές αρχές που θέλει ο προπονητής να ακολουθούμε. Πιστεύουμε ότι το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο και εμείς και για αυτό έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Οπότε νομίζω πήρατε την απάντηση.

Πείτε μου κάποιο ενδιαφέρον παρασκήνιο από τα αποδυτήρια που αξίζει να βγει προς τα έξω.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πάρα πολύ καλά αποδυτήρια. Είναι γενικά όλοι πολύ καλά παιδιά. Έχουμε χημεία μεταξύ μας ανεξαρτήτως ομάδας γιατί εδώ πέρα είναι Εθνική και δεν κοιτάμε ομαδικά ή κάτι άλλο. Σίγουρα υπάρχουν δύο τρεις παίκτες οι κύριοι στα αποδυτήρια που δίνουν μεγαλύτερη πνοή και πολύ γέλιο όπως είναι ο Σιώπης, ο Πασχαλάκης με την ενέργειά τους. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν αυτά τα παιδιά και μέσα στο γήπεδο και έξω από το γήπεδο, γιατί στις δύσκολες στιγμές εμπνέει ο ένας τον άλλον και είμαστε καλύτερα.

Δεν μπορώ να μην το θίξω: κατά την είσοδό σας για προπόνηση ο κόσμος, πολλά παιδιά, σας αποθέωσαν προσωπικά. Πώς εισπράττετε την αγάπη αυτή;

Είναι χαρά. Όπως όταν ήμουν και εγώ παιδί και έβλεπα τους ποδοσφαιριστές ήταν μεγάλη μου χαρά να τους βλέπω ανεξαρτήτως ποιος ήταν. Είναι ωραίο πράγμα να βλέπεις έναν ποδοσφαιριστή, οπότε χαίρομαι πολύ και θέλω να συνεχίσω και για αυτά τα παιδιά και για όλους.

Αυτή είναι η πρώτη χρονιά της Εθνικής στη νέα της έδρα. Έχετε δει τον κόσμο να δίνει μεγαλύτερη ώθηση;

Σίγουρα είναι ώθηση το να έχουμε τον κόσμο μας δίπλα μας. Πάντα στο ΟΑΚΑ είναι πιο δύσκολο γιατί είναι μεγαλύτερο γήπεδο, έχει και τον στίβο, οπότε είναι πιο δύσκολο, αλλά νιώθουμε ότι τους έχουμε δίπλα μας. Είναι πολύ σημαντικό σε κάθε αγώνα να έχουμε τη στήριξη, γιατί και εμείς προσπαθούμε για το καλύτερο. Προσπαθούμε να κάνουμε μια καλή πορεία όπως παλιά και σίγουρα θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας για τον στόχο μας, το Γιούρο 2024.

Προσωπική σας στόχευση ενόψει της συνέχειας;

Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί γύρισα μετά από αρκετά χρόνια στην Εθνική λόγω κάποιων προβλημάτων και είναι πολύ βασικό να πάμε στο Γιούρο.

Στην επιστροφή σας στην Εθνική, τι βλέπετε να έχει αλλάξει;

Όταν αλλάζουν οι προπονητές, αλλάζουν και κάποια πράγματα. Έχουν αλλάξει πολλοί παίκτες. Αλλά αυτό που έχουμε κρατήσει είναι η αγάπη για την Εθνική και πιστεύω ότι αυτό το δείχνουμε, ειδικά αυτή η γενιά εδώ πέρα που τους ζω και λίγο περισσότερο, το δείχνουμε αρκετά και πιστεύω ότι βγαίνει μες στο γήπεδο. Έχουμε δημιουργήσει μια πολύ όμορφη ομάδα που πιστεύω ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα.

Ο Παναγιώτης Ρέτσος με τον συντάκτη του ΦΩΤΟΣ, Σταύρο Λιώση