Εθνική: Ανώμαλη προσγείωση

Η αυτοπεποίθηση παρέσυρε τους Έλληνες διεθνείς όμως τίποτα δεν έχει τελειώσει, αρκεί να ακούσουν το καμπανάκι...

Εθνική: Ανώμαλη προσγείωση

Άλλα περίμεναν και άλλα συνάντησαν στο Αϊντχόφεν οι παίκτες του Γκουστάβο Πογιέτ. Οι εμφανίσεις της Εθνικής στο Nations League και στα πρώτα ματς των European Qualifiers είχαν δημιουργήσει μια πολύ αισιόδοξη αύρα γύρω και μέσα της.

Δικαιολογημένα βέβαια, αφού η «γαλανόλευκη» έπαιξε όμορφο ποδόσφαιρο και πήρε όσα αποτελέσματα χρειάστηκε. Η «παλικαρίσια» εμφάνιση στη Γαλλία απέναντι στην παρέα του Κιλιάν Εμπαπέ ήρθε σαν επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας παρά την ήττα.

Αντί όμως η Ελλάδα να παραταχθεί στην Ολλανδία με την ίδια σοβαρότητα και την ίδια νοοτροπία γενικότερα, παρουσιάστηκε όχι σίγουρη για τον εαυτό της, αλλά αλαζονική. Οι φωνές που μιλούσαν για... ευκαιρία νίκης απέναντι στους «οράνιε» φαίνεται πως κατάφεραν να μπουν στο μυαλό της ομάδας.

«Το περιμέναμε πώς και πώς να κάνουμε ένα καλό αποτέλεσμα για να έχουμε μία ασφάλεια», δήλωσε ο Ρέτσος μετά το ματς. Ενώ οι διεθνείς σεβάστηκαν στο έπακρο τη Γαλλία, δεν μέτρησαν σωστά τη δυναμικότητα των Ολλανδών. «Έπρεπε να παίξουμε πιο συγκεντρωμένα στο πρώτο μέρος», παραδέχθηκε ο Παυλίδης.

Η Εθνική αιθεροβάτησε και το πλήρωσε ακριβά. Σύμφωνοι, είχε σημαντικές απουσίες. Ο Ρέτσος μπορεί να είναι φορμαρισμένος όμως δεν έχει -ακόμα τουλάχιστον- τη στιβαρή παρουσία και την αξιοπιστία του Μαυροπάνου ενώ ο Ρότα σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να καλύψει το κενό του Μπάλντοκ είτε στην επίθεση είτε στην άμυνα.

Οι Ολλανδοί αντιλήφθηκαν ότι εάν κλείσουν τους διαδρόμους προς τις ελληνικές πτέρυγες θα είχαν εύκολο βράδυ όπως και συνέβη τελικά. Η ομάδα του Πογιέτ δεν είχε κάποιον παίκτη με την ικανότητα να κουβαλήσει την μπάλα στον άξονα και ως εκ τούτου οι γραμμές της ήταν εμφανώς ασύνδετες. Ο Ουρουγουανός τεχνικός βρέθηκε σε κακό βράδυ μην καταφέρνοντας με το πλάνο του να περιορίσει τους γηπεδούχους.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόκριση δεν έχει χαθεί. Η Εθνική μας έχει να παίξει ακόμη μια φορά με όλες τις ομάδες του ομίλου και είναι στο χέρι της να μαζέψει ακόμη 6 βαθμούς κόντρα σε Γιβραλτάρ και Ιρλανδία. Με την προϋπόθεση βέβαια πως το χθεσινό πάθημα θα γίνει μάθημα και θα επιστρέψει η σωστή νοοτροπία.

Από εκεί και πέρα το τί θα καταφέρει να πάρει η Εθνική Ελλάδας από τις εντός έδρας αναμετρήσεις με Ολλανδία και (την πιθανότατα αδιάφορη) Γαλλία είναι και που θα κρίνει τελικά το ποιός θα πάρει το εισιτήριο για τα γήπεδα της Γερμανίας. Ο Πογιέτ στο περιθώριο της χθεσινής ήττας δήλωσε πως: «Εφόσον πάμε στο Euro, έχω μάθει πώς θα το αντιμετωπίσω και θα είμαι καλύτερα προετοιμασμένος, αν θέλουμε να έχουμε μια μικρή πιθανότητα πρόκρισης, θα πρέπει να κερδίσουμε τα δύο επόμενα ματς».

Αν μη τι άλλο φαίνεται πως άκουσε το... καμπανάκι. Ας μην λησμονούμε δε πως η Ελλάδα είχε χρόνια να διεκδικήσει με αξιώσεις κάποια πρόκριση και να κοντράρει στα ίσια τόσο ποιοτικές ομάδες. Επομένως είναι λογικό να υπάρχουν αυτά τα σκαμπανεβάσματα είτε αγωνιστικά είτε ψυχολογικά. Το ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.