EURO U19: Παραλίγο θαύμα οι Νέοι, ήττα 5-4 από τη Νορβηγία (highlights)

Η Εθνική Νέων αιφνιδιάστηκε στο ξεκίνημα, δέχτηκε πέντε γκολ στο ημίχρονο από την ανώτερη Νορβηγία, έβαλε τέσσερα στην επανάληψη και έχασε 5-4 (!) στην πρεμιέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Μάλτας. Ο Τζίμας πρόσωπο της Εθνικής όταν μπήκε αλλαγή, δύο δοκάρια η Ελλάδα. 

EURO U19: Παραλίγο θαύμα οι Νέοι, ήττα 5-4 από τη Νορβηγία (highlights)

Η Εθνική Νέων βρέθηκε πριν από το 20' με μειονέκτημα τριών τερμάτων στην πρεμιέρα της στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και ήταν αδύνατο να αντιδράσει στη συνέχεια. Όσο κι αν προσπάθησε στο δεύτερο μέρος, με την είσοδο του Στέφανου Τζίμα που έβαλε δύο γκολ και είχε το ένα από τα δύο ελληνικά δοκάρια! Η ανώτερη στο πρλώτο μέρος Νορβηγία επικράτησε τελικά με 5-4 και έκανε σημαντικό βήμα πρόκρισης στα ημιτελικά, ενώ η Εθνική που άργησε να αντιδράσει θα πάει πλέον για ό,τι καλύτερο μπορέσει στη συνέχεια του τουρνουά.

Στις 22.00 αρχίζει ο άλλος αγώνας του ομίλου ανάμεσα σε Ισπανία και Ισλανδία. Επόμενο ματς για την Εθνική την Παρασκευή (7/7-19.00) εναντίον της Ισπανίας, εκεί όπου θα χρειαστεί υπέρβαση για να διατηρηθούν ελπίδες πρόκρισης στην τετράδα.

Η Εθνική άρχισε χωρίς τον Στέφανο Τζίμα που έμεινε από τον Τάσο Θέο στον πάγκο και τους τιμωρημένους από τα προκριματικά Σμυρλή και Κεραμίτση. Απέναντι στους Νορβηγούς με τα αστέρια σημαντικών ευρωπαϊκών ομάδων και τη δόξα ότι απέκλεισαν στα προκριματικά την Γαλλία.

Ο έλεγχος από το ξεκίνημα ήταν στην ομάδα της Νορβηγίας, με τη βοήθεια και του ανέμου. Μόλις στο 6' άνοιξε το σκορ μετά από εκτέλεση κόρνερ και κοντινή κεφαλιά του Ρολντσόι. Ο νεαρός μέσος της Αταλάντα ήταν μόνος του στη μικρή περιοχή και δεν δυσκολεύτηκε να σκοράρει. Η Εθνική έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 10' με τον Γκιτέρσο, αλλά δέχτηκε... άδοξα το δεύτερο γκολ μόλις στο 15'. Ο Γεωργιάδης γύρισε την μπάλα στον Μοναστηρλή που την μπλόκαρε, ο διαιτητής έδωσε έμμεσο και το δυνατό σουτ του Έντεγκαρντ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Και στο 18' έγινε το 3-0, πάλι από λάθος της ελληνικής άμυνας και κεφαλιά του Φλάτακερ.

Η ελληνική ομάδα προσπάθησε να αντιδράσει και πίεσε, έχοντας δοκάρι στο 24' με σουτ του Σπυράκου από πάσα του Γκιτέρσου και ευκαιρία λίγο αργότερα με τον Κωττά (απόκρουση του Ρι στην κοντινή κεφαλιά). Όμως στο 36' η Νορβηγία βρήκε το τέταρτο γκολ από μακρινή μπαλιά του Έντεγκαρντ και ιδανικό κοντρόλ και πλασέ του Σκόγκβολντ. Η Νορβηγία έκανε γκολ όλες τις φάσεις της, η Ελλάδα δεν μπορούσε. Και το ημίχρονο τελείωσε με 5-0, με σκόρερ στο 44' τον Έντεγκαρντ πάλι από αβίαστο λάθος της ελληνικής άμυνας.

Με όρεξη για αντίδραση μπήκε η Εθνική στην επανάληψη και μείωσε στο 51' με δυνατό σουτ του Στέφανου Τζίμα μετά από έξοχη ντρίμπλα και πάσα του Γκολφίνου. Στο 55' ο Τζίμας δοκίμασε εκτός περιοχής το σουτ, με την μπάλα να βρίσκει στο δοκάρι. Δεύτερο για την ελληνική ομάδα στο ματς. Ο Τζίμας ήταν μόνιμη απειλή και στο 60' βρέθηκε σε θέση βολής στην περιοχή, αλλά δεν μπόρεσε να εκτελέσει. Νέα ευκαιρία στο 65' με Σταυρόπουλο και Τζίμας, σε ένα διαφορετικό δεύτερο μέρος με την Ελλάδα να έχει τον απόλυτο έλεγχο και τη Νορβηγία με πολλές αλλαγές να έχει φρενάρει.

Το ματς έγινε ροντέο σε ένα δίλεπτο, καθώς η Ελλάδα στο 80' με σουτ του Χρήστου Σταυρόπουλου και στο 81' με κοντινό πλασέ του Στέφανου Τζίμα από κλέψιμο και ασίστ του Κυριόπουλου έβαλε την Εθνική σε βλέψεις απίθανης ανατροπής. Στο 90' ο Τζίμας πήρε την μπαλιά από τον Γεωργιάδη, αλλά το σουτ αποκρούστηκε από τον γκολκίπερ της Νορβηγίας. Και στις καθυστερήσεις ο Αλέξης Καλογερόπουλος με κεφαλιά από σέντρα του Γκούμα πέτυχε το 5-4, αλλά δεν υπήρχε άλλος χρόνος! Η ελληνική ομάδα πήρε στο τέλος την ψυχολογία για τη συνέχεια. Τουλάχιστον αυτό αφού οι βαθμοί ήταν αδύνατο να κατακτηθούν με ό,τι συνέβη στο εφιαλτικό πρώτο μέρος. Αν και παραλίγο να γίνει το θαύμα!

Μικρογραφία

Ελλάδα-Νορβηγία 4-5

Γήπεδο: «Centenary Stadium», Τα Κάλι (Μάλτα)

Σκόρερ: 51', 81' Τζίμας, 80' Σταυρόπουλος, 90'+4' Καλογερόπουλος - 6' Ρολντσόι, 15', 44' Έντεγκαρντ, 18' Φλάτακερ, 36' Σκόγκβολντ

Διαιτητής: Γιόνας Γιάνοβιτς (Εσθονία)

Κίτρινες: 42' Γκολφίνος, 43' Κωττάς, 48' Σταυρόπουλος, 53' Συμεωνίδης, 75' Γκούμας

Ελλάδα: Μοναστηρλής, Γεωργιάδης, Καλογερόπουλος, Προδρομίτης, Δεληγιάννης, Κωττάς (46' Σταυρόπουλος), Σπυράκος, Συμεωνίδης (82' Νικολάου), Τσίκος (61' Γκούμας), Γκολφίνος (61' Κυριόπουλος), Γκιτέρσος (46' Τζίμας)

Νορβηγία: Ρι, Μουρουγκεσαπιλάι, Χόπλαντ, Χάραμ (46' Χόλντεν), Μπάσι (46' Άντρεσεν), Ρολντσόι (62' Μπρούσεθ), Σκόγκβολντ, Έντεγκαρντ (46' Άας), Μπράουντε, Σίβερτσεν, Φλάτακερ (46' Φαράς)