Αρχηγού παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω

Η Εθνική Ελλάδος πήρε την νίκη απέναντι στην Ιρλανδία εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τον αρχηγό της, τον Τάσο Μπακασέτα, o οποίος για ακόμη μια φορά ήταν το «άλφα και το ωμέγα» για την «γαλανόλευκη».

Αρχηγού παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω

Είχε «μαλλιάσει η γλώσσα» του Γκουστάβο Πογιέτ σε όλο το προηγούμενο διάστημα να επισημαίνει πόσο δύσκολο θα ήταν για την Εθνική Ελλάδος το παιχνίδι με την Ιρλανδία. Οι Δυτικοευρωπαίοι τον δικαίωσαν χθες στην «OPAP Arena» δείχνοντας ότι πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο σύνολο το οποίο όχι μόνο είναι δυσκολοκατάβλητο αλλά μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει την ζημιά μέσα από μια στημένη μπάλα.

Πράγματι η Ιρλανδία βρήκε το γκολ εκμεταλλευόμενη το «ισχυρό της χαρτί», μια στημένη φάση. Οι γηπεδούχοι όμως είχαν και εκείνοι το δικό τους όπλο, το οποίο ακούει στο όνομα Τάσος Μπακασέτας. Ο αρχηγός της «γαλανόλευκης» ξεχώριζε σαν «την μύγα μες το γάλα». Έπαιξε πιο δεξιά από ότι συνηθιζόταν αφού αυτό επίτασσε το πλάνο του Πογιέτ για την αντιμετώπιση του 3-5-2 του Έϊρε.

Ο 29χρονος μεσοεπιθετικός τα έκανε όλα, είχε γκολ, είχε την μαγική ασίστ στον Μασούρα, είχε 87,5% ευστοχία στις μεταβιβάσεις του, δύο πάσες «κλειδιά», τρία σουτ, 2/2 ντρίμπλες ενώ δεν σταμάτησε να αλλάζει το παιχνίδι ψάχνοντας πότε τον Τσιμίκα και πότε τον Μπάλντοκ μεγαλώνοντας το γήπεδο για την Ελλάδα.

Ο Μπακασέτας όχι μόνο έκανε το «δύο στα δύο», σκοράροντας και στα δύο ματς της Εθνικής στα προκριματικά του Euro, αλλά συνέχισε και να «βγάζει τα κάστανα από την φωτιά» μετά τα 3 γκολ του και τις 2 ασίστ που είχε πέρσι στο Nations League.

Από εκεί και πέρα ήταν άκρως θετικό το γεγονός πως η Εθνική συνέχισε την εντυπωσιακή παραγωγή ευκαιριών, όπως είχε κάνει απέναντι σε Γιβραλτάρ και Λιθουανία και απέναντι σε έναν ισχυρότερο αντίπαλο, όπως η Λιθουανία. Ενώ φυσικά, η νίκη αυτή ήταν «προαπαιτούμενο» προκειμένου να μπορέσει η «γαλανόλευκη» να αξιώσει οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα απέναντι στην Γαλλία την Δευτέρα (19/6, 21:45). Θεωρητικά, οι Έλληνες διεθνείς έβαλαν «από κάτω» την Ιρλανδία και πλέον στοχεύουν σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα απέναντι είτε στην Γαλλία είτε στην Ολλανδία, η οποία και είναι η βασική ανταγωνίστρια για την δεύτερη θέση.

Το πιθανότερο είναι πως η Ελλάδα θα γνωρίσει την ήττα στο Παρίσι, όμως η ομάδα που έχει χτίσει ο Πογιέτ μπαίνει στο γήπεδο για να παίξει ποδόσφαιρο. Γεγονός που της αναγνώρισε ο κόσμος δίνοντας δυναμικό παρών στο χθεσινό παιχνίδι στην «OPAP Arena».

Σε κάθε περίπτωση, πέραν της ποιότητας που έδειξαν ξανά πως διαθέτουν οι Έλληνες διεθνείς, έδειξαν πως διαθέτουν και ψυχικά αποθέματα, καταφέρνοντας πρώτα να ανακτήσουν το προβάδισμά τους μετά το γκολ της Ιρλανδίας αλλά και αργότερα πέτυχαν να «σβήσουν» το ματς αντέχοντας και στο σκληρό παιχνίδι των φιλοξενούμενων. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι επρόκειτο για ένα παιχνίδι «do or die», και η Ελλάδα είχε αρκετά χρόνια να κάνει τόσο πειστική εμφάνιση υπό τέτοιες συνθήκες.