Παντελής Χατζηδιάκος στο ΦΩΣ: «Είμαστε Εθνική Ελλάδας, πρέπει να κερδίζουμε»

Ο Παντελής Χατζηδιάκος μιλάει στο «ΦΩΣ» για την προσπάθεια πρόκρισης της Εθνικής Ελλάδας στο Euro 2024, το κλίμα στην ομάδα, τους προσωπικούς στόχους του και τα κοινά στοιχεία με την Εθνική του 2004.

Παντελής Χατζηδιάκος στο ΦΩΣ: «Είμαστε Εθνική Ελλάδας, πρέπει να κερδίζουμε»

Συνέντευξη στον ΣΤΑΥΡΟ ΛΙΩΣΗ

Μετά την εξαιρετική παρουσία της στο περσινό Nations League, η Εθνική Ελλάδας μπήκε με το δεξί στα προκριματικά του Euro 2024 νικώντας 3-0 το Γιβραλτάρ στο Φάρο της Πορτογαλίας.

Η αμυντική λειτουργία της «γαλανόλευκης» γίνεται ξανά το βασικό της όπλο, με τον Παντελή Χατζηδιάκο να έχει συνθέσει ένα απροσπέλαστο δίδυμο με τον Παναγιώτη Μαυροπάνο το οποίο έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ σε επτά επίσημα παιχνίδια επί των ημερών του Γκουστάβο Πογέτ.

Ο 26χρονος στόπερ της Άλκμααρ, ο οποίος συμπλήρωσε 24 συμμετοχές με το εθνόσημο, μίλησε αποκλειστικά στο «ΦΩΣ» για αυτήν την προσπάθεια της Εθνικής να επιστρέψει στις μεγάλες διοργανώσεις, το κλίμα που επικρατεί στην ομάδα, τους στόχους του αλλά και το εάν θα επέστρεφε στην Ελλάδα…

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ΦΩΣ στις 27/3/2023

Πόσο σημαντική ήταν η νίκη επί του Γιβραλτάρ για την πορεία στα προκριματικά και την πρόκριση στο Euro;

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξεκινάς με τρεις βαθμούς στον όμιλο με οποιαδήποτε ομάδα κερδίζεις. Είμαστε η Εθνική Ελλάδας, έπρεπε να κερδίσουμε το Γιβραλτάρ, το κάναμε. Ίσως ήταν σημαντικό να βάζαμε και περισσότερα γκολ, πιστεύω ότι σίγουρα ήταν μια πολύ δίκαιη νίκη, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξεκινάμε με τους τρεις βαθμούς με όποια ομάδα και να παίζαμε και ας κερδίζαμε και 0-1. Προσωπικά δεν θα με πείραζε, αρκεί να κερδίζαμε.

Παίζει ρόλο το πρόγραμμα, το ότι έχουμε δύο πιο βατές αναμετρήσεις στην αρχή;

Σίγουρα, βέβαια με την Ιρλανδία δεν πιστεύω ότι θα είναι εύκολο παιχνίδι, πιστεύω είμαστε ισοδύναμοι. Αλλά είναι αρκετά σημαντικό να ξεκινήσεις πολύ καλά στον όμιλο και να πιέσεις τις άλλες ομάδες, τις άλλες χώρες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό σίγουρα και μετά παίζουμε με την Ιρλανδία μέσα και τη Γαλλία έξω που είναι και αυτό πολύ σημαντικό και μετά από αυτό το πρόγραμμα βλέπουμε.

Πάει το μυαλό σας σε αυτά τα παιχνίδια με Γαλλία και Ολλανδία;

Όχι, η αλήθεια είναι ότι δεν το έχουμε συζητήσει ακόμα. Κοίτα, είπαμε μεταξύ μας ότι ο όμιλος είναι «βαρύς» με Ολλανδία και Γαλλία, απλά είπαμε ότι θα το κοιτάμε παιχνίδι με παιχνίδι. Είμαστε Εθνική Ελλάδας, παιχνίδι με παιχνίδι δείξαμε πως βελτιωνόμαστε και εμείς ως παίκτες, οι περισσότεροι έχουμε τώρα αρκετά παιχνίδια. Και με τις ομάδες που παίζουμε, οι περισσότεροι παίζουμε στο υψηλότερο επίπεδο και ξέρουμε τι τακτική θα χρειαστεί σε αυτά τα παιχνίδια. Αλλά το καλό, αυτό που νιώθω εγώ μέσα στην ομάδα είναι πως το βλέπουμε παιχνίδι προς παιχνίδι.

Αυτό το κράμα παικτών που παίζουν στο ελληνικό πρωτάθλημα και παικτών που παίζουν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχει δημιουργήσει ένα πιο ανθεκτικό, ενδεχομένως πιο ευχάριστο κλίμα;

Υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα στην Εθνική, δεν ακούς πολλά πράγματα για το τι συμβαίνει στις ομάδες μεταξύ τους, αν και στο πρωτάθλημα αυτήν τη στιγμή είναι πολύ κοντά οι ομάδες. Υπάρχει μια πολύ καλή ατμόσφαιρα μεταξύ των παικτών και βοηθάει αρκετά το ότι υπάρχουν παίκτες που παίζουν στο εξωτερικό, εκεί υπάρχει μια διαφορετική νοοτροπία και βλέπεις ότι είμαστε πολύ ενωμένοι.

Στην Άλκμααρ πηγαίνεις πολύ καλά, με την Εθνική έχεις καθιερωθεί στη βασική ενδεκάδα. Ποιοι είναι οι άμεσοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι σου;

Κοίτα να δεις, ο μεγάλος μου στόχος, να σου το πω έτσι, είναι το καλοκαίρι να κάνω ένα πολύ καλό βήμα, το επόμενο βήμα στην καριέρα μου. Οι άλλοι στόχοι που έχω είναι να κοιτάζω παιχνίδι προς παιχνίδι. Για να φτάσω στο όνειρό μου να κάνω μια καλή μεταγραφή, πρέπει να κοιτάζω τους μικρούς στόχους, παιχνίδι προς παιχνίδι, αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα και θα δούμε πού θα πάει.

Θα σου κάνω μια… προβοκατόρικη ερώτηση. Αν οι στόχοι σου καλύπτονταν από μια ελληνική ομάδα, θα το σκεφτόσουν;

Πολύ δύσκολο. Να σου πω την αλήθεια δεν θέλω να συζητάω αυτήν τη στιγμή αυτά τα πράγματα γιατί θέλω να συγκεντρωθώ, όπως είπα, στους μικρούς στόχους, παιχνίδι προς παιχνίδι, και όταν τελειώσει η σεζόν, όταν τελειώσει το παιχνίδι με τη Γαλλία, που είναι το τελευταίο για τη σεζόν, θα ησυχάσω και θα δω τι θα έρθει και τι θα γίνει.

Τα ματς με την Ολλανδία έχουν ένα παραπάνω κίνητρο με δεδομένο ότι παίζεις εκεί;

Σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερο κίνητρο για εμένα και την οικογένειά μου, άλλωστε η μητέρα μου είναι από την Ολλανδία, αν και σίγουρα στηρίζει την Ελλάδα. Σίγουρα είναι μεγαλύτερο κίνητρο, θέλω πάρα πολύ να παίξω και να κερδίσω αυτά τα παιχνίδια. Για μένα είναι το παν αυτά τα παιχνίδια σίγουρα.

Ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας, ο Τάκης ο Φύσσας, σας έχει μιλήσει για το εάν βλέπει κάποιες ομοιότητες σε εκείνη την Εθνική που πήρε το Γιούρο με αυτήν;

Ναι, προσπαθεί πολύ να μας βοηθήσει, να μας δώσει την ενέργεια που υπήρχε και τότε και την εμπιστοσύνη και γενικά όλο το κλίμα που υπήρχε να μας το μεταδώσει. Αν και πιστεύω τώρα το ποδόσφαιρο έχει βελτιωθεί, θέλει άλλα πράγματα. Το καλοκαίρι είχε έρθει και ο Γιώργος Καραγκούνης και μας μίλησε για το πώς το έβλεπε αυτός και προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ένα πολύ καλό μάθημα.