Κληρώσεις - παρωδία
Εδώ θα μου πείτε: «Ρε Χειμωνά, τι ζόρι τραβάς; Έτσι κληρώθηκε. Έτσι αποφάσισε η Θεά Τύχη»
Δυνατά παιχνίδια για τα προκριματικά του Euro 2024 απόλαυσαν τις τελευταίες ημέρες οι Ευρωπαίοι ποδοσφαιρόφιλοι. Την Πέμπτη (23/3) το βράδυ η ποδοσφαιρομάνα Αγγλία «απέδρασε» από το «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα» της Νάπολης επικρατώντας 2-1 της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ιταλίας. Χθες, στο Παρίσι, Γαλλία και Ολλανδία δεν ξέρω τι έκαναν (οι γραμμές αυτές γράφονται Παρασκευή μεσημέρι), αλλά όλο και κάποια γκολάρα θα σημείωσε ο Εμπαπέ.
Κουτσά στραβά, βέβαια, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία θα δώσουν το «παρών» στη Γερμανία το μεθεπόμενο καλοκαίρι. Αντίθετα, η γεμάτη ταλέντο και ταλαιπωρημένη για εξωαθλητικούς λόγους Ουκρανία, η ανερχόμενη τα τελευταία χρόνια Βόρεια Μακεδονία (που συμμετέχουν στο προκριματικό γκρουπ των δύο πρώτων), η σκληροτράχηλη Ιρλανδία και φυσικά η Ελλαδάρα (που κληρώθηκαν με τις άλλες δύο) λογικά θα παρακολουθήσουν το Euro από τον καναπέ, εκτός αν κατορθώσουν να προκριθούν σε αυτό μέσω των μπαράζ του αστείου τουρνουά Nations League.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Την ίδια στιγμή, την παρουσία τους στα γερμανικά γήπεδα θα διεκδικήσουν π.χ. δύο εκ των Ελβετίας, Ρουμανίας, Κοσόβου, Λευκορωσίας, Ισραήλ και Ανδόρας που συγκροτούν τον ένατο όμιλο. Θεωρώ πως επικεφαλής εδώ είναι η... διαστημική Ελβετία, αφού, εκτός της παρηκμασμένης εδώ και δεκαετίες Ρουμανίας, τις υπόλοιπες χώρες δεν τις έχουμε ποτέ χαρεί σε τελικά ευρωπαϊκής ή παγκόσμιας διοργάνωσης. Εδώ θα μου πείτε: «Ρε Χειμωνά, τι ζόρι τραβάς; Έτσι κληρώθηκε. Έτσι αποφάσισε η Θεά Τύχη». Κι όμως. Καμία «Θεά Τύχη» δεν υφίσταται εδώ.
Οι κληρώσεις αυτές αποτελούν σχεδόν ορισμούς και βασίζονται στο ανέκδοτο της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA. Εκεί όπου η παγκόσμια πρωταθλήτρια Αργεντινή και η παγκόσμια δευτεραθλήτρια Γαλλία βλέπουν την πλάτη της παραπαίουσας εδώ και είκοσι χρόνια Βραζιλίας, εκεί όπου το παντελώς άτιτλο Βέλγιο φιγουράρει στην τέταρτη θέση, εκεί όπου μέχρι πρόσφατα «κοσμούσε» το Τοπ-10 η Πολωνία που έχει να παίξει καλή μπάλα από την εποχή του Μπόνιεκ, του Ζμούντα και του γερόλυκου Γκρέγκορζ Λάτο. Μια κατάταξη όπου μετράνε μέχρι και τα φιλικά - κάτι που για χρόνια εκμεταλλευόταν η Εθνική μας, η οποία σημειώνοντας «φιλικές» νίκες επί του ποδοσφαιρικού κατιμά της γηραιάς ηπείρου εξασφάλιζε καλές κληρώσεις στα επίσημα.
Έχω την εντύπωση πως UEFA και FIFA επιθυμούν τη διεξαγωγή ορισμένων «εμπορικών» παιχνιδιών κατά τη διάρκεια των προκριματικών των μεγάλων διοργανώσεων, τα οποία έχουν πλέον απαξιωθεί για πολλούς λόγους. Για να μη βαριούνται οι φίλαθλοι-καταναλωτές. Κι αν καμιά Ουαλία ή καμιά Τσεχία μείνει άδικα εκτός, δεν χάλασε δα κι ο κόσμος...