Ελλάδα - Κόσοβο 2-0: Πανηγυρικά προβιβάστηκε στη League B του Nations League (highlights)

Η Ελλάδα σημείωσε την 4η νίκη της σε ισάριθμα παιχνίδια στο Nations League, επικρατώντας με 2-0 του Κοσόβου στο Πανθεσσαλικό και προβιβάστηκε στη League B.

Ελλάδα - Κόσοβο 2-0: Πανηγυρικά προβιβάστηκε στη League B του Nations League (highlights)

Στη League B του Nations League ανέβηκε η Εθνική ομάδα μετά το «4X4» που έκανε στον Β’ Όμιλο της League C.

Επικράτησε με 2-0 του Κοσόβου στο κατάμεστο Πανθεσσαλικό χάρη στο χρυσό γκολ του Γιακουμάκη με το κεφάλι στο 71’ και το τέρμα του Μάνταλου στο 9ο λεπτό των καθυστερήσεων, εξασφαλίζοντας την πρωτιά που της δίνει το εισιτήριο για την μεγαλύτερη κατηγορία.

Επίσης, κέρδισε και μία δεύτερη ευκαιρία για το Euro 2024 με τα πλέι οφ που θα γίνουν τον Μάρτιο του 2024, εφόσον δεν έρθει η πρόκριση στα τελικά του τουρνουά μέσω της διαδικασίας των προκριματικών.

ΤΗΣ ΕΛΕΙΠΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΓΚΟΛ

Ο Γκουστάβο Πογιέτ αποφάσισε να πάει με 4-3-3, χρησιμοποιώντας τον Βλαχοδήμο στα γκολπόστ, τους Μπάλντοκ, Μαυροπάνο, Χατζηδιάκο και Τσιμίκα στην τετράδα της άμυνας, τους Μπουχαλάκη, Σιώπη και Μπακασέτα στον άξονα της μεσαίας γραμμής, τους Χατζηγιοβάνη και Μασούρα στα δύο φτερά της επίθεσης και στην κορυφή τον Παυλίδη.

Το ελληνικό συγκρότημα είχε ξεκάθαρα την υπεροχή στο πρώτο 45λεπτο. Εκείνο που του έλειψε ήταν το γκολ, γιατί πότε ο γκολκίπερ Μούριτς και πότε οι κακές τελικές προσπάθειες ή πάσες, είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια με το 0-0.

Η πρώτη απόπειρα της Εθνικής να απειλήσει ήταν στο 8’ με το σουτ του Μασούρα. Στη συνέχεια πίεσε και η πρώτη σοβαρή φάση δημιουργήθηκε στο 12’ με το σουτ του Παυλίδη που έφυγε ψηλά άουτ. Στο 21’ ήταν η σειρά του Μανώλη Σιώπη με δυνατό σουτ να στέλνει την μπάλα άουτ, ενώ η μεγαλύτερη ευκαιρία ήταν στο 28’ με το σουτ του Μπακασέτα να φεύγει ξυστά από το δοκάρι.

Το Κόσοβο δεν μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον Βλαχοδήμο και βρισκόταν συνεχώς σε παθητικό ρόλο. Μάλιστα, ο Μούριτς δύο φορές είδε την τύχη να είναι με το μέρος του, καθώς το σουτ του Μαυροπάνου στο 37’ και το πλασέ του Μαυροπάνου στο τετ α τετ του 41’ κατέληξαν λίγο άουτ.

ΤΗ ΛΥΣΗ Ο ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ, ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ Ο ΜΑΝΤΑΛΟΣ

Το δεύτερο μέρος η Εθνική παρουσίασε ένα διαφορετικό πρόσωπο. Επικέντρωσε όλο της το παιχνίδι στην αριστερή πλευρά, δεν έκανε τις ευκαιρίες που θα δημιούργησε στο πρώτο 45λεπτο, αλλά κάπως έτσι βρήκε τη λύση με τον Γιακουμάκη.

Αρχικά στο 64’ ο φορ της Σέλτικ δεν αξιοποίησε την σέντρα του Μπακασέτα, αλλά στο 71’ μετέτρεψε σε γκολ με κεφαλιά τη γλυκιά σέντρα του Μάνταλου από τα αριστερά και άνοιξε το δρόμο για τη νίκη στην Εθνική μας. Στη συνέχεια, ο Γκουστάβο Πογιέτ ήταν ολοφάνερο ότι ήθελε να κρατήσει το 1-0 και για αυτό το λόγο έβαλε φρέσκα πόδια (Κουρμπέλης, Αλεξανδρόπουλος, Γιαννούλης).

Το Κόσοβο ανέβασε τις γραμμές του, προσπάθησε κυρίως με τον Μουρίκι να απειλήσει, αλλά το... κερασάκι στην τούρτα για την Εθνική μας έβαλε ο Μάνταλος στο 90+9', πλασάροντας σε κενή εστία σε αντεπίθεση, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο γκολκίπερ Μούριτς είχε βρεθεί στην περιοχή του Βλαχοδήμου για μία στατική φάση του Κοσόβου. Μια στατική φάση που εξελίχθηκε τελικά σε κόντρα (και γκολ) για το ελληνικό συγκρότημα.

ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΟΒΟ 2-0

Γήπεδο: Πανθεσσαλικό Στάδιο

Διαιτητής: Βαϊνμπέργκερ (Αυστρία)

Σκόρερ: 71’ Γιακουμάκης, 90+9' Μάνταλος

Κίτρινες: 35’ Κριεζίου, 80’ Γιακουμάκης, 81’ Μάνταλος, 90+8' Βλαχοδήμος

Συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Τσιμίκας, Σιώπης, Μπουχαλάκης (77’ Κουρμπέλης), Μπακασέτας (85’ Aλεξανδρόπουλος), Χατζηγιοβάνης (46’ Μάνταλος), Μασούρας (85’ Γιαννούλης), Παυλίδης (59’ Γιακουμάκης).

ΚΟΣΟΒΟ: Μούριτς, Ντομγκιόνι, Ραχμάνι, Κριεζίου, Αλίτι, Μπιτίγκι (77’ Ζενέλι), Μουσλία (59’ Ιντρίζι), Μπερίσα, Ρουντάνι (46’ Λοσάι), Μουρίκι, Ρασίτσα (91’ Σαχίτι).