Ιράν: Απαγόρευσαν την είσοδο στο γήπεδο για τις γυναίκες!

Η είσοδος στο γήπεδο για την αναμέτρηση του Ιράν με τον Λίβανο απαγορεύτηκε σε περίπου δύο χιλιάδες γυναίκες οι οποίες είχαν αγοράσει εισιτήριο! 

Ιράν: Απαγόρευσαν την είσοδο στο γήπεδο για τις γυναίκες!

Ακόμη ένα περιστατικό καταπάτησης των δικαιωμάτων των γυναικών σημειώθηκε στην Μέση Ανατολή. Ειδικότερα, η κυβέρνηση του Ιράν φέρεται να αποφάσισε εκ νέου την απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα για τις γυναίκες!

Το πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε:

«Περίπου 2.000 Ιρανές, που είχαν αγοράσει εισιτήρια για τον αγώνα Ιράν-Λίβανο, ήταν παρούσες στην περίμετρο του σταδίου Ιμάμ Ρεζά, αλλά δεν μπόρεσαν να μπουν στο γήπεδο. Για αυτόν τον αγώνα, πουλήθηκαν 12.500 εισιτήρια, εκ των οποίων τα 2.000 ήταν για γυναίκες».

Ο κυβερνήτης του Μοσχάντ, της περιοχής όπου διεξήχθη η αναμέτρηση της εθνικής Ιράν, Μοσχέν Νταβάρι απολογήθηκε για το περιστατικό ζητώντας συγγνώμη:

«Ζητώ συγγνώμη που πολλοί άνθρωποι δεν μπόρεσαν να μπουν στο γήπεδο. Δυστυχώς μεγάλος αριθμός κόσμου έξω από το γήπεδο στερήθηκε την παρακολούθηση του αγώνα».

Ο πρόεδρος της χώρας, Εμπραχίμ Ραΐσι έδωσε εντολή στο Υπουργείο Εσωτερικώμν να διεξάγει έρευνα για το περιστατικό.

Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο είχε επιτραπεί στις γυναίκες να παρευρεθούν σε διεθνή αγώνα για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια, στην αναμέτρηση του Ιράν απέναντι στο Ιράκ για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το Ισλαμικό κράτος ήδη από την ίδρυσή του το 1979 έχει απαγορεύσει την είσοδο στα γήπεδα ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων στις γυναίκες με την πρόφαση ότι «πρέπει να προστατεύονται από την αρρενωπή ατμόσφαιρα και τη θέα των ημίγυμνων ανδρών στις κερκίδες».

Παρόλα αυτά, η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία διέταξε τον Σεπτέμβριο του 2019 το Ιράν να επιτρέψει την πρόσβαση στα γήπεδα στις γυναίκες χωρίς περιορισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για την εντολή της FIFA, η οποία απείλησε με αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της το Ιράν, αποτέλεσε ο θάνατος μιας φιλάθλου, της Σαχάρ Κιονταγάρι, η οποία αυτοπυρπολήθηκε φοβούμενη ότι θα φυλακιστεί, καθώς προσπάθησε να παρευρεθεί μεταμφιεσμένη σε έναν αγώνα.