Nations League: Η Κύπρος στον δρόμο της Εθνικής

Η Κύπρος νίκησε 2-0 την Εσθονία στη Λάρνακα στη ρεβάνς των πλέι-άουτ του Nations League και θα είναι η τρίτη αντίπαλος της Εθνικής μας στον 2o όμιλο της 3ης Κατηγορίας, μετά τις Βόρεια Ιρλανδία και Κόσοβο.

Nations League: Η Κύπρος στον δρόμο της Εθνικής

Την παραμονή της στην 3η Κατηγορία του Nations League εξασφάλισε η Κύπρος και θα βρεθεί στον 2ο όμιλο της διοργάνωσης, όπου μετέχει η Εθνική μας μαζί με Βόρεια Ιρλανδία και Κόσοβο. Η ομάδα του Νίκου Κωστένογλου κέρδισε στη ρεβάνς 2-0 την Εσθονία στο «ΑΕΚ Αρένα» της Λάρνακας για τα πλέι-άουτ του θεσμού και σε συνδυασμό με το 0-0 του πρώτου αγώνα στο Ταλίν ήταν αυτή που εξασφάλισε το πολυπόθητο «εισιτήριο». Αντίθετα, η Εσθονία υποβιβάστηκε στην 4η Κατηγορία του Nations League και τοποθετείται πλέον στο 2ο γκρουπ με Μάλτα και Σαν Μαρίνο.

Η Κύπρος παρουσιάστηκε ανώτερη της Εσθονίας στον κρίσιμο μεταξύ τους αγώνα και στο 19’ άνοιξε το σκορ, όταν από ασίστ του Ιωάννου ο Τζιωνής με σουτ από το ύψος της περιοχής έστειλε την μπάλα στο «παραθυράκι» του Ίνγκονεν για το 1-0. Η Εσθονία προσπάθησε να αντιδράσει και να φτάσει στην ισοφάριση. Παρότι όμως η Κύπρος έμεινε με δέκα παίκτες στο 48’ λόγω αποβολής του Σπόλιαριτς με δεύτερη κίτρινη, στο 51’ ο Σωτηρίου έκανε το 2-0 για τους γηπεδούχους που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

Νωρίτερα, το Καζακστάν κέρδισε 5-4 στα πέναλτι τη Μολδαβία και παρέμεινε κι αυτό στην 3η Κατηγορία του Nations League, όπου θα έχει πλέον αντιπάλους τη Σλοβακία, τη Λευκορωσία και το Αζερμπαϊτζάν στον 3ο όμιλο. Αντίθετα, οι Μολδαβοί υποβιβάστηκαν στην 4η Κατηγορία και θα αντιμετωπίσουν Λιχτενστάιν, Ανδόρα και Λετονία στον 1ο Όμιλο.

Η Μολδαβία, που είχε ηττηθεί 2-1 στο πρώτο παιχνίδι από το Καζακστάν, νίκησε 1-0 την αντίπαλό της στο 90λεπτο του μεταξύ τους επαναληπτικού. Έτσι, με το συνολικό σκορ στο 2-2 τα δύο συγκροτήματα οδηγήθηκαν στην παράταση κι από εκεί στα πέναλτι. Στη «ρώσικη ρουλέτα» το Καζακστάν ήταν τελικά αυτό που πανηγύρισε τη νίκη, καθώς κέρδισε 5-4 τη Μολδαβία και εξασφάλισε την παραμονή του στην 3η Κατηγορία.

Το προφίλ των πλέι-άουτ του Nations League
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
24/3: Εσθονία – Κύπρος 0-0
24/3: Μολδαβία – Καζακστάν 1-2

ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΙ
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ (29/3)
Καζακστάν – Μολδαβία 5-4 στα πέν., 0-1 κ.δ.
(13’ Αρμάς)
Κύπρος – Εσθονία 2-0
(19’ Τζιωνής, 51’ Σωτηρίου)

ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΤΗΣ 3ης ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

1ος ΟΜΙΛΟΣ
Τουρκία
Λουξεμβούργο
Λιθουανία
Νησιά Φερόε

2ος ΟΜΙΛΟΣ
Βόρεια Ιρλανδία
ΕΛΛΑΔΑ
Κόσοβο
Κύπρος

3ος ΟΜΙΛΟΣ
Σλοβακία
Λευκορωσία
Αζερμπαϊτζάν
Καζακστάν

4ος ΟΜΙΛΟΣ
Βουλγαρία
Βόρεια Μακεδονία
Γεωργία
Γιβραλτάρ

ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΤΗΣ 4ης ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

1ος ΟΜΙΛΟΣ
Λιχτενστάιν
Μολδαβία
Ανδόρα
Λετονία

2ος ΟΜΙΛΟΣ
Μάλτα
Εσθονία
Σαν Μαρίνο