Ανούσια κατοχή, χωρίς δημιουργία

Το δεύτερο δείγμα από την εθνική μας ομάδα ήταν αρνητικό. Μία ήττα σε ένα φιλικό παιχνίδι δεν φέρνει και την καταστροφή, αλλά δίνει τροφή για σκέψη και δουλειά. 

Ανούσια κατοχή, χωρίς δημιουργία

Η Ελλάδα έχασε 1-0 από το Μαυροβούνιο και αυτό που ενόχλησε δεν ήταν τόσο η ήττα όσο η εικόνα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Ο Γκουστάβο Πογέτ στο δεύτερο παιχνίδι του στον πάγκο της Ελλάδας παρέταξε μία ενδεκάδα που ήταν πιο κοντά σε έναν σχηματισμό 4-2-3-1 και όχι 4-3-3 όπως είχε φανεί αρχικά. Με τον Σιώπη και τον Μπουχαλάκη στα χαφ και τον Μπακασέτα να κινείται μπροστά τους. Δεν κατάφεραν, ωστόσο, να δικαιώσουν τον προπονητή τους για την επιλογή του, αφού παρουσιάστηκαν αρκετά προβλήματα στο γήπεδο.

Η Ελλάδα βρήκε απέναντί της έναν αντίπαλο που έπαιξε κλειστά και έβαλε δύναμη στο παιχνίδι του. Το Μαυροβούνιο έβγαλε στο γήπεδο ενέργεια, πίεσε τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής μας, με τους επιθετικούς μας να έχουν συνεχώς πάνω τους τουλάχιστον δύο ποδοσφαιριστές. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε πρόβλημα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Οι διεθνείς μας μπορεί να τελείωσαν το ματς με περισσότερες πάσες από τους αντιπάλους τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα.

Η πλειονότητά τους ήταν πίσω από το κέντρο του γηπέδου και χωρίς να δημιουργήσουν καμία απειλή στην αντίπαλη άμυνα. Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να βρει διαδρόμους προς την περιοχή του Μαυροβουνίου, με αποτέλεσμα να μην απειλήσει ουσιαστικά καθόλου.

Το πρόβλημα στην ανάπτυξη ήταν πολύ σοβαρό για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και έδειχνε να μην έχει εναλλακτικό πλάνο για να βγει από τη δύσκολη θέση που το είχαν βάλει οι αντίπαλοι.

Το ένα σημαντικό πρόβλημα ήταν αυτό και το άλλο ήταν η κακή αμυντική λειτουργία. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με την τετράδα στην άμυνα αλλά με τη γενικότερη συμπεριφορά της ομάδας. Το Μαυροβούνιο έκλεισε ωραία τους διαδρόμους προς την εστία του και την ίδια ώρα έβγαζε φάσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βλαχοδήμος ήταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Ελλάδας στο χθεσινό φιλικό παιχνίδι. Και όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν στη φάση του γκολ. Ο Μπουχαλάκης βγαίνει ψηλά και μαρκάρει λανθασμένα, ο Σιώπης επίσης κάνει λάθος στο μαρκάρισμα και στη συνέχεια το κεντρικό αμυντικό δίδυμο έχει λανθασμένη αντίδραση στην κάθετη πάσα που έγινε.

Κάπως έτσι η Ελλάδα έχασε από το Μαυροβούνιο, με τον Γκουστάβο Πογέτ να έχει μπροστά του αρκετή δουλειά. Αυτό το τεστ ήταν πολύ χρήσιμο για τον νέο ομοσπονδιακό προπονητή, αφού είδε πώς αντέδρασε η ομάδα του απέναντι σε ένα σύνολο που έπαιξε σφιχτά. Από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έλειψαν πολύ η ενέργεια και η ένταση στο παιχνίδι.

Οι διεθνείς μας ήταν υποτονικοί απέναντι σε έναν αντίπαλο που μπήκε στο γήπεδο παθιασμένα και με συγκεκριμένο σχέδιο. Προβληματισμό δημιουργεί ακόμη και το γεγονός ότι η πρώτη αντίδραση μετά το γκολ (59') ήρθε στις καθυστερήσεις με ένα σουτ του Πέλκα.

Ο Πογέτ «ψάχνεται», κάνει δοκιμές και στα δύο αυτά ματς είδε δύο διαφορετικά πρόσωπα. Σίγουρα η Εθνική πρέπει να γίνει πιο σκληρή για να μπορεί να παίρνει και ματς όπως το χθεσινό, διότι αυτά δίνουν προκρίσεις.