Copa Africa: Στον τελικό η Σενεγάλη του Σισέ, 3-1 την Μπουρκίνα Φάσο

Η Σενεγάλη του Παπ Αμπού Σισέ του Ολυμπιακού κέρδισε 3-1 την Μπουρκίνα Φάσο και εξασφάλισε την πρόκρισή της στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής για τρίτη φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά το 2019. Αύριο (3/2) βγαίνει ο έτερος φιναλίστ, από τον ημιτελικό Καμερούν – Αίγυπτος (21.00)

Copa Africa: Στον τελικό η Σενεγάλη του Σισέ, 3-1 την Μπουρκίνα Φάσο

Η Σενεγάλη είναι η πρώτη φιναλίστ του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής που διεξάγεται φέτος στα γήπεδα του Καμερούν. Τα «λιοντάρια της Τεράνγκα» κέρδισαν 3-1 την Μπουρκίνα Φάσο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης και θα διεκδικήσουν πλέον την Κυριακή (6/2) το βαρύτιμο τρόπαιο με τον νικητή του αυριανού (2/2) ζευγαριού ανάμεσα στο Καμερούν και την Αίγυπτο.

Αυτή είναι η τρίτη φορά στην ιστορία του συγκροτήματος που εξασφαλίζει την παρουσία του σε τελικό του θεσμού, αλλά και πρώτη μετά το 2019. Το 2002 είχε βρεθεί πάλι στην τελευταία φάση αλλά ηττήθηκε στα πέναλτι (3-2, 0-0 η κανονική διάρκεια) από το Καμερούν στην πρωτεύουσα του Μάλι, το Μπαμάκο, ενώ το 2019 έχασε 1-0 από την Αλγερία στο Κάιρο. Παρών και στα δύο αυτά παιχνίδια των «λιονταριών» ήταν ο νυν ομοσπονδιακός τους προπονητής Αλιού Σισέ, το 2002 ως αρχηγός της εθνικής και το 2019 ως τεχνικός.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η Σενεγάλη αντιμετώπισε προβλήματα στο επιθετικό κομμάτι στο πρώτο ημίχρονο, με τον Σαντιό Μανέ να είναι περιτριγυρισμένος από δύο και τρεις αντίπαλους παίκτες κάθε φορά που έπαιρνε τη μπάλα, ενώ ζήτησε και δύο φορές πέναλτι με τον διαιτητή όμως να μην καταλογίζει την εσχάτη των ποινών - με τη βοήθεια και του VAR.

Τελικά, στο 70’ έφτασε το πολυπόθητο 1-0 με κοντινό σουτ του Ντιαλό και μόλις έξι λεπτά αργότερα (76’) διπλασίασε τα τέρματά της με γκολ του Γκέιγ από ασίστ του Μανέ (2-0). Τι κι αν στο 82’ η Μπουρκίνα Φάσο μείωσε με τον Τουρέ σε 2-1 και ξαναμπήκε στο κυνήγι της πρόκρισης, τελικά στο 87’ ο Μανέ έβαλε «ταφόπλακα» στα όνειρά της και διαμόρφωσε το τελικό 3-1 που «σφράγισε» την πρόκριση της Σενεγάλης.

Για τους θριαμβευτές ο Παπ Αμπού Σισέ του Ολυμπιακού αγωνίστηκε στα τελευταία λεπτά ως αλλαγή.

ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ: Κοφί (36’ Ουεντραογκό), Καμπορέ, Ταπσόμπα, Νταγιό, Γιαγκό, Μπλατί Τουρέ, Σανγκαρέ, Γκουιρά (81’ Ουαταρά), Μπαντέ (81’ Ταπσομπά), Μπερτράν Τραορέ, Μπαγιαλά (60’ Σανόγκο)

ΣΕΝΕΓΑΛΗ: Ε. Μεντί, Μπούνα Σαρ, Κουλιμπαλί, Ντιαλό, Σις, Κουγιατέ (64’ Πάπε Γκεγιέ), Ν. Μεντί (90’ Σισέ), Μπ. Ντιένγκ (77’ Π. Σαρ), Ι. Γκέιγ, Μανέ, Ντιεντιού (65’ Ι. Σαρ)