Φαν'τ Σιπ, Φορτούνης, στόπερ και... Καραϊσκάκη

Η παραμονή ή αποχώρηση του Τζον Φαν'τ Σιπ από την Εθνική Ελλάδας, ο μεγάλος απών των προκριματικών -και καλύτερος παίκτης της «γαλανόλευκης»- Κώστας Φορτούνης, οι υπεραπαραίτητοι Κώστας Μανωλάς, Δημήτρης Σιόβας, και το παγωμένο ΟΑΚΑ που δεν είναι έδρα.

Φαν'τ Σιπ, Φορτούνης, στόπερ και... Καραϊσκάκη

Τελείωσε και επίσημα η… περιπέτεια της Εθνικής ομάδας στα προκριματικά του Μουντιάλ με την οδυνηρή (από πλευράς πρεστίζ και αγωνιστικής εικόνας, καθώς οι ελπίδες πρόκρισης είχαν… πετάξει προ πολλού) ισοπαλία κόντρα στο Κόσοβο στο ΟΑΚΑ. Άλλο που δεν ήθελαν οι επικριτές του Τζον Φαν’τ Σιπ, ο οποίος δεχόταν κριτική και «επιθέσεις» ακόμα και όταν η Ελλάδα ήταν ακόμα στο κόλπο της πρόκρισης, πραγματοποιώντας παράλληλα και καλές εμφανίσεις.

Η κριτική, βέβαια, πέρα από το… εθνικό μας σπορ, όταν έχει να κάνει με αθλητισμό (και όχι μόνο), είναι ό,τι πιο εύκολο. Το θέμα είναι να γίνεται με τρόπο εποικοδομητικό και πάνω απ’ όλα ρεαλιστικό. Διότι, εντάξει, να φύγει ο Φαν’τ Σιπ. Ποιος ακριβώς νομίζετε ότι θα έρθει για να αναλάβει αυτήν την… ηλεκτρική καρέκλα, με προοπτικές να τα πάει καλύτερα από τον Ολλανδό;

Η καλύτερη λύση επί του παρόντος, λοιπόν, μοιάζει να είναι η συμμόρφωση και ο συμβιβασμός. Ο Φαν’τ Σιπ θα πρέπει να αντιληφθεί τι υλικό έχει στα χέρια του και να παίζει πρωτίστως βάσει αυτού και όχι σύμφωνα με την προσωπική ποδοσφαιρική του φιλοσοφία. Η δε ΕΠΟ ίσως θα πρέπει να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι οι επιλογές για τον «γαλανόλευκο» πάγκο αυτήν τη στιγμή είναι δραματικά περιορισμένες και να αφήσει τον Ολλανδό να δουλέψει με την ησυχία του.

Δεν έχουμε… τρελαθεί, δα, στις επιτυχίες τα τελευταία χρόνια, για να πρέπει να τον αντικαταστήσει άμεσα. Ας τον αφήσει, λοιπόν, να προσπαθήσει να βελτιώσει τα πράγματα, να δώσει μια ταυτότητα στην Εθνική (που σε πολλά ματς των προκριματικών έμοιαζε με… αχταρμά) και να χτίσει σε βάθος χρόνου, αντί να λειτουργεί συνεχώς υπό πίεση και να κρίνεται για το κοουτσάρισμά του σε ένα παντελώς αδιάφορο παιχνίδι όπως αυτό με το Κόσοβο.

Οφείλουμε επίσης να σταθούμε και στο ρόστερ το οποίο έχει αυτήν τη στιγμή στη διάθεσή του ο Ολλανδός. Ακόμα και οι πιο αυστηροί επικριτές του θα πρέπει να παραδεχθούν ότι σε όλα τα ματς των προκριματικών ο ομοσπονδιακός τεχνικός ήταν υποχρεωμένος να παρατάσσει ενδεκάδες χωρίς τον καλύτερο δημιουργικά και τεχνικά ποδοσφαιριστή του, τον Κώστα Φορτούνη. Ουδείς μπορεί να προδικάσει πώς θα είχαν εξελιχθεί τα προκριματικά αν ο άσος του Ολυμπιακού ήταν διαθέσιμος σε αυτά τα παιχνίδια.

Παράλληλα, περνώντας από τον μεσοεπιθετικό στον αμυντικό τομέα, η κατάσταση στο ανασταλτικό κομμάτι θα μπορούσε εύκολα και άμεσα να διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό με την επιστροφή των Κώστα Μανωλά, Δημήτρη Σιόβα στην Εθνική. Δεν νοείται δύο από τους ποιοτικότερους Έλληνες ποδοσφαιριστές να μην αγωνίζονται με το εθνόσημο, για οποιονδήποτε λόγο.

Για να επανέλθουμε στην ΕΠΟ, πέρα από το προπονητικό ζήτημα, θα πρέπει να δώσει επιτέλους λύση και στο θέμα της έδρας. Το παγωμένο και αχανές ΟΑΚΑ, εν έτει 2021 και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, δεν μπορεί σε κανένα… σύμπαν να αποτελέσει πραγματική έδρα και να παίζει ρόλο στα ματς της εθνικής ομάδας. Ιδανικό «σπίτι» της «γαλανόλευκης» θα ήταν το Καραϊσκάκη, όμως, εδώ που τα λέμε, σχεδόν οποιοδήποτε άλλο γήπεδο θα ήταν προτιμότερο από αυτό του Αμαρουσίου…