Το Μουντιάλ του θανάτου

Ένα Μουντιάλ πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα. Ποτέ δεν γίνεται να πανηγυρίζεις γκολ πάνω σε πτώματα.

Το Μουντιάλ του θανάτου

Το έχετε πάρει είδηση; Σε ενάμιση χρόνο έχουμε Μουντιάλ! Και μάλιστα πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα. Κατ’ αρχάς θα διεξαχθεί χειμώνα. Δεν είναι υποχρεωτικά κακό αυτό. Βλέπετε, παλιά είχε ένα νόημα να γίνονται τα Μουντιάλ καλοκαίρι. Χαλαρώναμε στις βεράντες χορταίνοντας μπάλα. Τα τελευταία χρόνια όμως η τηλεόραση μεταδίδει ματς κάθε μέρα, όλη μέρα. Τι σημασία έχει αν το Μουντιάλ θα γίνει καλοκαίρι ή Χριστούγεννα; Ουδείς θα καταλάβει τη διαφορά. Η διεξαγωγή, δε, ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου στο peak της ποδοσφαιρικής σεζόν μάς εγγυάται και καλό θέαμα. Οι ποδοσφαιριστές δεν θα είναι εξουθενωμένοι μετά από δέκα μήνες φουλ αγωνιστικής δράσης ούτε θα φυλάνε τα πόδια τους ενόψει της επερχόμενης προετοιμασίας με τον σύλλογο που τους ακριβοπληρώνει. Τέλος, παρουσιάζει σίγουρα ενδιαφέρον το πρώτο Μουντιάλ που θα φιλοξενηθεί από μια αραβική χώρα και μόλις το δεύτερο που θα γίνει στην Ασία.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση όμως έχει θέματα. Βασικά έχει νεκρούς. Ίσως εκπλαγείς, φίλε αναγνώστη, αλλά στα έργα που προηγούνται όλων εκείνων των λαμπερών διοργανώσεων, που απολαμβάνουμε από τον καναπέ μας, κάποιοι συνάνθρωποί μας σκοτώνονται. Καταπλακώνονται από μπετονιέρες, βυθίζονται στο τσιμέντο - κάποιοι πιο «τυχεροί» φεύγουν από καρδιά. Στην Ελλάδα του 2004 π.χ. θρηνήσαμε 17 τέτοια θύματα. Άλλο αν μέσα στη γενική ευφορία που επικρατούσε εκείνους τους καιρούς δεν πήραμε είδηση τίποτα. Σύμφωνα, ωστόσο, με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», στο Κατάρ την τελευταία δεκαετία έχουν χάσει τη ζωή τους 6.500 άτομα. Όλοι τους αλλοδαποί (κυρίως από Ινδία, Μπαγκλαντές και Πακιστάν), που πήγαν εκεί «αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο» (όπως λέει η κοινότοπη έκφραση) και δεν επέστρεψαν ποτέ. Η FIFA επιμένει να αρνείται τα πάντα, μιλώντας για μόλις (sic) 37 νεκρούς. Δεν πείθει και πολύ κόσμο όμως. Ήδη στη Νορβηγία έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση για μποϊκοτάζ του συγκεκριμένου Μουντιάλ, ενώ αντίστοιχες φωνές έχουν αρχίσει να ακούγονται και στη γειτονική Σουηδία (λέτε ο «Ίμπρα» και η παρέα του να μποϊκοτάρουν και να προκριθεί έτσι η αρμάδα του Φαν’τ Σιπ;).

Είναι άγνωστο αν οι Νορβηγοί θα προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση. Είναι άγνωστο αν θα υπάρξουν άλλες χώρες που θα τους μιμηθούν. Είναι σίγουρο πως ενδεχόμενη υποβάθμιση των αγώνων δεν πρόκειται να φέρει πίσω όλους εκείνους που «έφυγαν». Το έγκλημα έχει πια διαπραχθεί. Στόχος (όλων μας) πρέπει να είναι να μην επαναληφθεί. Ποτέ δεν γίνεται να πανηγυρίζεις γκολ πάνω σε πτώματα.