Ποστίγκα «Η πιο στενάχωρη μέρα, αλλά η Ελλάδα το άξιζε»

Ο Έλντερ Μανουέλ Μάρκες Ποστίγκα, γυρίζει 16 χρόνια πίσω στο Da Luz και υποκλίνεται στους Έλληνες - Μιλά για τη μαγική βραδιά της Λισαβόνας, τότε που «η Ελλάδα ήξερε ακριβώς τι να κάνει» για το Euro 2004.

Ποστίγκα «Η πιο στενάχωρη μέρα, αλλά η Ελλάδα το άξιζε»

Υπάρχουν ημέρες -και στο ποδόσφαιρο, όπως και στη ζωή-, ξεχωριστές, ιδιαίτερες, μοναδικές. Τέτοιες που σε αναγκάζουν να γυρίσεις πίσω, να φέρεις το παρελθόν μπροστά σου, να κλείσεις τα μάτια, να σκεφτείς, να δεις πάλι εικόνες έντονα αποτυπωμένες. Στο μυαλό και την καρδιά. Να ονειρευτείς ξανά και ξανά και τελικά να χαμογελάσεις.

Μία τέτοια ημέρα και η σημερινή, σε απόσταση 16 χρόνων, από τον μεγαλύτερο ελληνικό ποδοσφαιρικό θρίαμβο, την μαγική βραδιά της Λισαβόνας, τότε που η Ελλάδα σκαρφάλωσε ανέλπιστα στην κορυφή της Ευρώπης, καταγράφοντας στις σελίδες της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ιστορίας, μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις.

«Ήταν η πιο στενάχωρη ημέρα... », θα πει 16 χρόνια μετά μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο 37χρόνος Έλντερ Μανουέλ Μάρκες Ποστίγκα, για τον τελικό του Da Luz.

Αν και είχε αναμφισβήτητα μια «φτωχή» χρονιά με την Τότεναμ (19 συμμετοχές και 1 γκολ), ο Ποστίγκα, αγαπημένο παιδί του Ζοσέ Μουρίνιο, στα χρόνια του στην Πόρτο, επιλέχθηκε από τον Λουίζ Φελίπε Σκολάρι, για το UEFA Euro 2004.

Στο τουρνουά κατάφερε να σώσει την ομάδα του από την ήττα, στο ματς με την Αγγλία κατά τη διάρκεια των προημιτελικών, ισοφαρίζοντας (1-1) στο 83ο λεπτό, το γρήγορο (3’) γκολ του Μάικλ Όουεν, στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση (2-2) και από εκεί στα πέναλτι (6-5), όπου σκόραρε με εκτέλεση «αλά Πανένκα».

Στον τελικό δεν αγωνίστηκε, αλλά η πίκρα του όμοια με εκείνη που μοιράστηκαν ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Φίγκο και οι συμπαίκτες τους μπροστά σε 63.000 θεατές στο Da Luz,όταν ο Γερμανός Μάρκους Μερκ σφύριζε για τελευταία φορά στο παιχνίδι, που ο Άγγελος Χαριστέας είχε διαμορφώσει (57’) τις αποστάσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες.

«Η πιο στανάχωρη μέρα»

«Δεν μπορώ να ξεχάσω, ήταν η πιο στενάχωρη ημέρα, η Πορτογαλία ήταν εξαιρετικά οργανωμένη, είχε κάνει όλα όσα έπρεπε να κάνει μέχρι τον τελικό, ότι έπρεπε, παίζαμε μέσα στο σπίτι μας, αλλά... », τονίζει ο Ποστίγκα, που στη διάρκεια της πλούσιας καριέρα του, αγωνίστηκε και με την φανέλα του Παναθηναϊκού (2008), ως δανεικός από την Πόρτο.

«Η Ελλάδα ήξερε ακριβώς τι να κάνει, το άξιζε»

«Η Ελλάδα ήξερε ακριβώς τι να κάνει. Μία ομάδα σκληρή, που δύσκολα μπορούσες να αντιμετωπίσεις, δύσκολα μπορούσες να περάσεις. Είχε ηρεμία, πάθος, πειθαρχεία στο παιχνίδι της. Το είχε δείξει στα παιχνίδια με την Γαλλία και την Τσεχία που προηγήθηκαν. Δεν ήταν μία ομάδα που την χαρακτήριζε εξαιρετική ποιότητα, αλλά ήξερε τι πρέπει να κάνει, τα κατάφερε και σίγουρα το άξιζε», προσθέτει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πορτογάλος πρώην επιθετικός, που δεν δίστασε να παραδεχθεί την μεγάλη αγωνία που είχε, παρακολουθώντας τον τελικό από έξω. Όπως κάθε παίκτης που σε τέτοιες στιγμές δεν τον χωράει ο τόπος, θέλει να βοηθήσει την ομάδα του, αλλά δεν μπορεί. Προσθέτοντας έτσι κι αλλιώς μεγαλύτερη αξία στον ελληνικό θρίαμβο, όπως συμβαίνει στις ποδοσφαιρικές ιστορίες, όταν η επιβράβευση φτάνει από τον αντίπαλο.

«Η μεγαλύτερη έκπληξη της ζωής μου»

«Η κατάκτηση του Euro 2004 από την Ελλάδα, είναι σίγουρα η μεγαλύτερη έκπληξη που έχω δει στην ζωή μου. Χάσαμε (2-1) στο πρώτο παιχνίδι στους ομίλους από την Ελλάδα, πιστέψαμε ότι πήραμε ένα καλό μάθημα, αλλά ήρθε και η ήττα στον τελικό. Ήταν κάτι που δεν περιμέναμε. Δύο φορές σε ένα τουρνουά που διοργανώθηκε από τη χώρα μας, μπροστά στους φιλάθλους μας που περίμεναν να πανηγυρίσουν, βλέποντας πως ξεπεράσαμε την Σουηδία, την Αγγλία και την Ολλανδία στις φάσεις νοκ-άουτ, ήταν πραγματικά αναπάντεχο», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ποστίγκα, δείχνοντας ότι ακόμα και σήμερα δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που συνέβη στη Λισαβόνα πριν από 16 χρόνια.

«Εγώ και ο Παναθηναϊκός»

Τρεισήμισι χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2008, έφτασε στην Αθήνα για τον Παναθηναϊκό, δανεικός για έξι μήνες από την Πόρτο, σημειώνοντας μάλιστα το πρώτο του γκολ στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, ισοφαρίζοντας σε 1-1, το γκολ που είχε σημειώσει ο Ριβάλντο.

«Έχω καλές πολύ αναμνήσεις από τον Παναθηναϊκό και την Ελλάδα. Με βοήθησε γιατί είχα τον χρόνο συμμετοχής που χρειαζόμουν. Έχω κάνει φίλους, τους επισκέπτομαι στην Αθήνα. Ξέρω ότι τα τελευταία χρόνια, ότι ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε δυσκολίες και θα ήθελα να καταφέρει να επιστρέψει ξανά δυνατός. Το εύχομαι», συμπλήρωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ποστίγκα, ο οποίος στην διάρκεια της καριέρας του, φόρεσε επίσης τις φανέλες των Πόρτο, Τότεναμ, Σεντ Ετιέν, Σπόρτινγκ, Σαραγόσα, Βαλένθια, Λάτσιο, Λα Κορούνια, Ρίο Άβε, πριν ολοκληρώσει την καριέρα του στην Ινδία με την Ατλέτικο Καλκούτας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ