Αμβρακικός Λουτρού, το καμάρι της Αμφιλοχίας!

Η ομάδα του Αμβρακικού Λουτρού για πρώτη φορά στην ιστορία της ανέβηκε στη Γ' Εθνική κατηγορία και το «ΦΩΣ» μίλησε με τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από την επιτυχία. Γράφει ο Γιώργος Ξανθόπουλος.

Αμβρακικός Λουτρού, το καμάρι της Αμφιλοχίας!

Πώς μία ομάδα, η οποία εδρεύει σε ένα χωριό λίγων εκατοντάδων κατοίκων κι έχει σχετικά σύντομη ιστορία και λιγοστούς πόρους, μπορεί μέσα σε δύο χρόνια να φιγουράρει στις εθνικές κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου; Η απάντηση μπορεί να βρεθεί πολύ εύκολα, αν κάποιος εξετάσει την πορεία του Αμβρακικού Λουτρού, ενός σωματείου της ορεινής Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο κατάφερε μέσα σε δύο χρονιές να εκτοξευθεί από τη Β’ τοπική κατηγορία στη Γ’ Εθνική πρώτη φορά στην ιστορία του!

Με χρώματα το άσπρο και το μπλε και έτος ίδρυσης το 1979, ο Αμβρακικός εδρεύει στο Λουτρό, ένα χωριό στην Αμφιλοχία με 1.500 - 2.000 κατοίκους. Με διοικητικό μπροστάρη τον πρόεδρο -και «τρελό» φίλο του Ολυμπιακού- Δημήτρη Τρομπούκη, «δεξί χέρι» τον γενικό αρχηγό Μίμη Ζίγκηρη και «άρχοντα» του πάγκου τον Γιώργο Γιάκο, η -νεοφώτιστη στην Α’ ΕΠΣ Αιτωλοκαρνανίας- ομάδα κατάφερε κάτι που για πολλούς φαινόταν ακατόρθωτο πριν από λίγα χρόνια: να πάρει θέση στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας για τη σεζόν 2020-2021.

Και μάλιστα το κατάφερε αήττητη, αφού στα 23 ματς που… πρόλαβε -ελέω κορονοϊού- να δώσει τελείωσε το πρωτάθλημα χωρίς ήττα, με 16 νίκες και 7 ισοπαλίες! Απολογισμός αναμφίβολα αξιοζήλευτος, ενώ η άνοδος ήρθε με ακόμα πιο δραματικό τρόπο, αφού η ομάδα πέρασε στην πρώτη θέση, μπροστά από τον μεγάλο αντίπαλο Παναγρινιακό, μόλις την τελευταία αγωνιστική, πριν το πρωτάθλημα διακοπεί οριστικά και αποφασιστεί από τις ποδοσφαιρικές αρχές ότι ο πρώτος ανεβαίνει άμεσα, χωρίς πλέι οφ.

Πώς τα κατάφεραν; Στόχευαν σε αυτό εξαρχής ή προέκυψε στην πορεία; Και τι επιφυλάσσει το εγγύς μέλλον; Οι υπεύθυνοι της μεγάλης επιτυχίας μιλούν στο «ΦΩΣ», ξετυλίγοντας το… κουβάρι της περασμένης σεζόν και αποδεικνύοντας ότι μερικές φορές το μεράκι και η σκληρή δουλειά είναι αρκετά προκειμένου να σε στείλουν στην κορυφή.

Δημήτρης Τρομπούκης (πρόεδρος)

«Είχαμε το καλύτερο σύνολο και τον καλύτερο προπονητή!»

Ανέλαβε επίσημα την προεδρία του Αμβρακικού τον Ιούλιο του 2019 κι έβαλε εξαρχής πολύ ψηλά τον πήχυ, τουλάχιστον για τη διετή θητεία την οποία δεσμεύθηκε να υπηρετήσει. Ο λόγος για τον Δημήτρη Τρομπούκη, τον διοικητικό ηγέτη της ομάδας του Λουτρού, ο οποίος ξεκίνησε τότε αυτή την προσπάθεια με λίγους μεν συμμάχους, αλλά μπόλικη διάθεση και πολλά όνειρα.

Μαζί του οι Γιάννης Φασιανός (αντιπρόεδρος), Βασίλης Τσόμπος (γενικός γραμματέας), Σωκράτης Τσιτσομήτσος (ταμίας), Δημήτρης Ζίγκηρης (γενικός αρχηγός), Θανάσης Κοντονίκας (υπεύθυνος συντήρησης γηπέδου), Παναγιώτης Σίσκας (έφορος υλικού), Παναγιώτης Σιαφάκας, Θανάσης Ζωγράφος, Βαγγέλης Κόμπος και Χρήστος Μακρής (υπεύθυνοι ακαδημιών). Στο αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι, ο Τρομπούκης και οι συνεργάτες του εμπιστεύθηκαν τις τύχες της ομάδας ουσιαστικά εν λευκώ στον Γιώργο Γιάκο, ο οποίος τους δικαίωσε σε υπερθετικό βαθμό.

Αρχικά, ο διοικητικός επικεφαλής του Αμβρακικού μάς μίλησε για τους στόχους με τους οποίους ξεκίνησε η ομάδα και τη δυναμική της:

«Οι στόχοι μας ήταν υψηλοί εξαρχής. Η ομάδα ξεκίνησε και τελείωσε πολύ δυνατά τη σεζόν και μάλιστα αγωνιζόμενη σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, με δυνατές ομάδες και πολύ δύσκολο πρόγραμμα στο ξεκίνημα. Στο τέλος ο μεγάλος μας αντίπαλος, ο Παναγρινιακός, είχε πιο δύσκολο πρόγραμμα από εμάς και πιστεύω ότι ακόμα κι αν τελείωνε κανονικά το πρωτάθλημα, θα τερματίζαμε και πάλι πρώτοι. Ο Παναγρινιακός ήταν καλός, όμως εμείς είχαμε καλύτερο σύνολο και είχαμε και τον καλύτερο προπονητή».

Αναφορικά με τον σχεδιασμό πριν από το ξεκίνημα της σεζόν, ο Τρομπούκης έσταξε… μέλι για τον τεχνικό Γιώργο Γιάκο:

«Η πρώτη μας δουλειά ήταν να βρούμε τον προπονητή που θα καθοδηγούσε την ομάδα. Τα αφήσαμε όλα εν λευκώ σε αυτόν, τον εμπιστευθήκαμε πλήρως. Δεν επιτρεπόταν σε κανέναν η είσοδος στα αποδυτήρια ~να φανταστείτε ότι δεν έμπαινα ούτε εγώ μέσα. Δούλεψε εξαιρετικά και απερίσπαστος, έχει μεγάλη συμβολή στην επιτυχία μας».

Και συνέχισε: «Υπήρχε καλός κορμός παικτών, ενώ μερικοί που έφυγαν γύρισαν πάλι πίσω και μας βοήθησαν. Είχαμε σε όλες τις θέσεις τούς κορυφαίους παίκτες της κατηγορίας. Υπάρχει καλή ποδοσφαιρική παράδοση στην Αμφιλοχία. Και ο Μύγας του Παναιτωλικού από εμάς ξεκίνησε, τον είχαμε από 12 χρόνων».

Το παράπονο, το μέλλον και το «Ευαγγέλιο “ΦΩΣ”»!

Ερωτηθείς για την παρουσία των τοπικών φιλάθλων στο γήπεδο και τη στήριξη στην ομάδα, ο πρόεδρος του Αμβρακικού μίλησε ειλικρινά και εξέφρασε το δικό του παράπονο:

«Είναι ίσως το μοναδικό μου παράπονο, ότι δεν ερχόταν πολύ ο κόσμος στο γήπεδο. Εντασσόμαστε στον Δήμο Αμφιλοχίας και είμαστε το χωριό με τους περισσότερους κατοίκους μετά την Αμφιλοχία. Μερικές φορές μάς στήριζαν περισσότερο από τα γύρω χωριά, παρά από το δικό μας. Ελπίζουμε ότι την καινούργια σεζόν, που η ομάδα πρώτη φορά ανέβηκε και θα παίξει στη Γ’ Εθνική κατηγορία, ο κόσμος να μας αγκαλιάσει και να μας στηρίξει».

Για τους στόχους της ομάδας στις εθνικές κατηγορίες ο Τρομπούκης επεσήμανε:

«Προχωράμε με τον ίδιο προπονητή, είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από τη δουλειά του και ξεκινάμε και πάλι μαζί. Αυτός θα κάνει τις εισηγήσεις και εμείς όσο μπορούμε θα εκτελούμε! Το προσεχές Σάββατο θα γίνει και η απονομή του Κυπέλλου για τον τίτλο και θα κάνουμε την πρώτη μας συγκέντρωση, ξεκινώντας ουσιαστικά τη νέα σεζόν. Οι στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί.

Βέβαια δεν ξέρουμε ακόμα τις ομάδες που θα έχουμε στον όμιλο, δεν… παίζουμε μόνοι μας. Υπάρχουν ομάδες με μεγάλη ιστορία που τις στηρίζουν πόλεις ολόκληρες, δεν μπορούμε να πούμε ότι θα μπούμε εμείς και θα τα σαρώσουμε όλα! Να καθοριστούν πρώτα οι όμιλοι και βλέπουμε από κει. Στόχος μας είναι αρχικά να συμμετάσχουμε με αξιοπρέπεια και από κει και πέρα θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε».

Για τη συμβολή των τοπικών φορέων και του κόσμου, ο διοικητικός ηγέτης του Αμβρακικού τόνισε:

«Χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων σε αυτή την προσπάθεια. Εννοείται ότι περιμένουμε τη βοήθεια του κόσμου, όπως και από όλους τους τοπικούς φορείς, ό,τι μπορέσουν να προσφέρουν στην ομάδα θα είναι πολύτιμο».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις οπαδικές προτιμήσεις του, ο Τρομπούκης ήταν ξεκάθαρος:

«Είχα και κάρτα στον Ολυμπιακό από την εποχή του Κόκκαλη, καταλαβαίνεις! Το “ΦΩΣ” είναι Ευαγγέλιο για μας εδώ. Εγώ προσωπικά το διαβάζω από 15 χρόνων!».

Γιώργος Γιάκος (προπονητής)

«Καλύτερα δεν θα μπορούσε να είχε πάει!»

Ένα από τα βασικότερα κομμάτια στην ποδοσφαιρική… σκακιέρα κάθε ομάδας είναι αυτό του προπονητή, του ανθρώπου που θα προετοιμάσει και θα καθοδηγήσει το εκάστοτε σωματείο μέσα σε μία σεζόν. Η διοίκηση του Αμβρακικού αποφάσισε να εμπιστευθεί τη νευραλγική αυτή θέση στον Γιώργο Γιάκο, ο οποίος με τη σειρά του φρόντισε να βγάλει… ασπροπρόσωπους τους ιθύνοντες του συλλόγου, υλοποιώντας το όνειρο της ανόδου στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Μιλώντας στο «ΦΩΣ» ο 45χρονος τεχνικός, που έχει πραγματοποιήσει ταπεινή μεν, άκρως επιτυχημένη δε προπονητική πορεία μέχρι στιγμής, αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της όλης προσπάθειας:

«Ο αρχικός στόχος ήταν να εξασφαλίσουμε μία θέση στα πλέι οφ, ώστε μέσω της πρώτης τετράδας να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την άνοδο. Δημιουργήσαμε μια καινούργια ομάδα, διότι πολλά παιδιά -λόγω υποχρεώσεων για σπουδές, στρατιωτική θητεία κ.λπ.- αποχώρησαν. Όσοι έμειναν ήταν αρκετά καλοί, όμως χρειαζόμασταν ενίσχυση. Και αυτοί που υπήρχαν ήδη και αυτοί που ήρθαν βοήθησαν σε μέγιστο βαθμό, όλα τα παιδιά δούλεψαν σκληρά και προσέφεραν κυρίως με την αγάπη τους για το άθλημα και την ομάδα. Σε αυτές τις κατηγορίες, άλλωστε, ελάχιστοι είναι αυτοί που παίζουν μπάλα για να ζήσουν, οι περισσότεροι το κάνουν από την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο».

Για την πορεία του Αμβρακικού στο πρωτάθλημα και την τελική δικαίωση, ο πρώην κόουτς των ΑΕΚ Αγίου Κωνσταντίνου, Ολυμπιακού Παναιτωλίου, Απόλλωνα Θέρμου, Φλόγας και ΑΕ Μεσολογγίου επεσήμανε:

«Με βάση την εικόνα μας όλη τη χρονιά, πραγματικά το αξίζαμε. Ήμασταν σταθεροί σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, δεν είχαμε σκαμπανεβάσματα και ήμασταν πάντα κονά στις πρώτες θέσεις. Μην ξεχνάμε ότι τελειώσαμε τη σεζόν αήττητοι, ενώ ο βασικός μας αντίπαλος, ο Παναγρινιακός, είχε κάνει δύο ήττες. Βλέποντας πίσω, καλύτερα δεν θα μπορούσε να είχε πάει για μας! Σίγουρα είμαστε ικανοποιημένοι γιατί δικαιώθηκαν οι κόποι μας, όμως τα συναισθήματα είναι ανάμικτα, γιατί δεν ήμασταν όλοι μαζί για να το πανηγυρίσουμε. Δυστυχώς ο κορονοϊός δημιούργησε μια νέα τάξη πραγμάτων γενικότερα και όχι μόνο στον αθλητισμό».

«Πρόκληση για μας η Γ’ Εθνική»

Αναφορικά με το κεφάλαιο «κόσμος», ο Γιώργος Γιάκος τόνισε πως περιμένει μεγαλύτερη στήριξη την επόμενη σεζόν, καθώς η ομάδα το αξίζει:

«Η αλήθεια είναι ότι είχαμε μικρή προσέλευση κόσμου, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαμε περισσότερους φιλάθλους ακόμα και όταν παίζαμε σε μικρότερες κατηγορίες. Η ομάδα έχει πετύχει μια ιστορική διάκριση, πόσω μάλλον αν σκεφτούμε ότι το πετύχαμε ως νεοφώτιστοι και αήττητοι σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Η ομάδα αξίζει να έχει μεγαλύτερη στήριξη από τον κόσμο. Ιδίως στις μικρές κατηγορίες δεν είναι εύκολο να πάρεις την άνοδο, υπάρχουν πολύ καλές υποδομές και πολλοί, καλοί παίκτες».

Δεδομένου ότι ο Αμβρακικός θα συνεχίσει με τον Γιάκο στο προπονητικό «τιμόνι» και τη νέα αγωνιστική περίοδο (οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει και μένει μόνο το τυπικό σκέλος), ποιοι θα είναι οι στόχοι της ομάδας του Λουτρού στο νέο πρωτάθλημα; Ο 45χρονος κόουτς εξηγεί ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να καθοριστούν:

«Το θετικό είναι ότι υπήρξε άριστη συνεργασία τόσο με τη διοίκηση όσο και με τους παίκτες και γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω άπαντες, διότι όλοι συνέβαλαν στην επιτυχία. Όσο για στόχους, ακόμα είναι νωρίς να μιλήσουμε. Το σίγουρο είναι ότι η Γ’ Εθνική αποτελεί μία πρόκληση για μας και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να είμαστε το ίδιο ανταγωνιστικοί. Θα πρέπει, βέβαια, να διαμορφωθεί πρώτα ο ποδοσφαιρικός χάρτης της κατηγορίας και να δούμε πώς θα είναι ο όμιλός μας.

Υπάρχουν ιστορικές ομάδες, όπως η Πρέβεζα, η Ναύπακτος, υπάρχουν τα σωματεία της Κέρκυρας και της Κοζάνης, ο Τηλυκράτης που είναι μια σταθερή αξία τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν ξέρουμε ακόμα και τι θα κάνει η Αναγέννηση Άρτας. Φυσικά, θα πρέπει να δούμε και πότε θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, αφού λόγω του κορονοϊού είναι σχεδόν σίγουρο ότι όλα θα πάνε πίσω».

Δημήτρης Ζίγκηρης (γενικός αρχηγός)

«Είναι… τρελός ο πρόεδρος!»

Ασχολείται με την ομάδα εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, περνώντας από διάφορα πόστα και βοηθώντας με πάμπολλους τρόπους και με όλες τις δυνάμεις του. Σήμερα προσφέρει από το πόστο του γενικού αρχηγού, όντας ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές και για πολλούς η «ψυχή» του συλλόγου. Ο Δημήτρης -κατά κόσμον Μίμης- Ζίγκηρης έχει βιώσει αρκετές επιτυχίες όντας κομμάτι του Αμβρακικού και φέτος έμελλε να προσθέσει ακόμα μία στη… συλλογή του, την άνοδο στη Γ’ Εθνική.

«Ήταν ο στόχος μας από την αρχή. Η ομάδα φέτος είχε όλα τα στοιχεία που χρειαζόταν για να τα καταφέρει, είχε έρθει η ώρα να ανεβούμε κατηγορία και το πετύχαμε αήττητοι. Όλοι χαρήκαμε και το ευχαριστηθήκαμε, όπως πριν από μερικά χρόνια που η ομάδα είχε στεφθεί κυπελλούχος Αιτωλοακαρνανίας, κάτι που για μένα προσωπικά αποτελεί και τη μεγαλύτερη επιτυχία της» μας λέει ο Ζίγκηρης για το σπουδαίο επίτευγμα του Αμβρακικού.

Όσο για την επόμενη χρονιά και τους στόχους που έχει θέσει ο πρόεδρος Δημήτρης Τρομπούκης; Ο γενικός αρχηγός της ομάδας του Λουτρού είναι ξεκάθαρος και ειλικρινής:

«Η Γ’ Εθνική είναι πολύ δύσκολη κατηγορία και θέλει πολύ… τρέξιμο, έχουμε όμως καλό γήπεδο και πιστεύω ότι ο κόσμος θα μας στηρίξει. Προσωπικά δεν είχα ποτέ παράπονο από κανέναν, τα πράγματα είναι πλέον και δύσκολα λόγω του κορονοϊού, όμως ελπίζω ότι θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν για το καλό της ομάδας. Οι στόχοι μας θα είναι και πάλι υψηλοί.

Βέβαια ο πρόεδρος μου είπε ότι θέλει να πάει την ομάδα στη Β’ Εθνική και του είπα “είσαι τρελός!”. Βέβαια όλα γίνονται, έχουν γίνει παρόμοια πράγματα και στο παρελθόν. Όπως το παράδειγμα της ΑΕ Καραϊσκάκης, η οποία ήταν μία ομάδα της σειράς και κοιτάξτε μέχρι πού έφτασε. Με διάθεση, χρήματα και υγεία όλα γίνονται. Η υγεία, βέβαια, είναι πάνω απ’ όλα, έχουν δει πολλά τα μάτια μου και γι’ αυτό είμαι προσγειωμένος. Υγεία λοιπόν και όλα τα άλλα έρχονται».

EYΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΙΜΗ ΖΙΓΚΗΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ!