Με φανέλα βαριά σαν ιστορία!

Η Προοδευτική και ο Αίας Σαλαμίνας πήραν τα δύο εισιτήρια της ΕΠΣΠ για τη Γ' Εθνική. Δύο ιστορικά σωματεία επέστρεψαν εκεί που αξίζουν και το «ΦΩΣ» αναλύει την πορεία τους. Μιλούν οι δύο προπονητές, Αντώνης Καλαμάκης και Θεόφιλος Καλύβας

Με φανέλα βαριά σαν ιστορία!

Μετά από μία περίεργη και δύσκολη χρονιά, όπου τα σωματεία και οι ποδοσφαιριστές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, αν μη τι άλλο, πρωτόγνωρες καταστάσεις ελέω κορονοϊού, στον Πειραιά προσπαθούν να…μαζέψουν τα κομμάτια τους. Με οδηγό την ΕΠΣ Πειραιά, οι ομάδες κοιτάζουν την επόμενη ημέρα.

Για πρώτη φορά, οι δύο πρωτοπόροι των δύο ομίλων της Α’ κατηγορίας πήραν την άνοδο, πριν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα και μέλημα τους τώρα είναι να φτιάξουν ανταγωνιστικά σύνολα και να ανταπεξέλθουν στο απαιτητικό πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Παρότι λοιπόν Προοδευτική και Αίας Σαλαμίνας είχαν διαφορετικές πορείες κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ένα κοινό σημείο τους ενώνει: Τα πολλά εμπόδια που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και το έκαναν επιτυχώς.

Δυνατό ξεκίνημα!

Όλοι ήξεραν πως η Προοδευτική, θα ήταν περαστική από της κατηγορίες της ΕΠΣ Πειραιά. Το όνομα της, η φανέλα της αλλά και ο κόσμος της δεν αρμόζουν σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Η ομάδα του Κορυδαλλού μάζεψε τα…κομμάτια της από την περίοδο 2018-2019 και πάτησε το κουμπί της επανέναρξης.

Η τέως διοίκηση έκανε πολλές κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι, ενέταξε παίχτες από το πάνω ράφι στο ρόστερ και με τεχνικό τον Κυριάκο Μίχα έβαλε ως στόχο την άνοδο αλλά και την καλή πορεία στο Κύπελλο της Ένωσης. Τα προβλήματα ωστόσο έκαναν σιγά – σιγά την εμφάνιση τους.

Τόσο στο αγωνιστικό, όσο και στο διοικητικό επίπεδο. Οι «βυσσινί» δεν παρουσίαζαν πρόσωπο αντάξιο της ομάδας αλλά του ρόστερ τους ενώ τα οικονομικά προβλήματα «βάραιναν» την τέως διοίκηση.

Αλλαγή σκυτάλης και μεθοδικότητα!

Κάπου εκεί, ήρθε εμφανίστηκε ο Αντώνης Καλαμάκης. «Παιδί» της Προοδευτικής, όντας πρώην προπονητής και ποδοσφαιριστής του συλλόγου, βγήκε μπροστά για να οδηγήσει εκ του ασφαλούς την ομάδα του. Μαζί του, ο πολύπειρος και επίσης «οπαδός», Γιάννης Δρακωνάκης. Οι δύο τους έφεραν την ηρεμία στα αποδυτήρια, έδωσαν χώρο στα νέα παιδιά της «Προο», αλλάζοντας άρδην την εικόνα στο χορτάρι.

Οι επενδυτές, η νέα διοίκηση με μπροστάρη τον Γιώργο Λεκάι και η επιστροφή του Γρηγόρη Δράγαζη στο πόστο του τεχνικού διευθυντή, έδωσε ασφάλεια στους «βυσσινί», διασφαλίζοντας παράλληλα την ορθή λειτουργία του σωματείου. Έτσι, η διακοπή των πρωταθλημάτων λόγω της πανδημίας, βρήκε τον «Φοίνικα» στην πρώτη θέση με δέκα βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο, όντας αήττητος σε 20 αγώνες.

Παρά τις δυσκολίες μεσούσης της σεζόν, η Προοδευτική βρήκε τον δρόμο της και πλέον ακολουθεί πιστά το πλάνο της διοίκησης έτσι ώστε να γίνει ξανά πρωταγωνίστρια. Τα δύσκολα έρχονται και στον Κορυδαλλό αισιοδοξούν πως ενωμένοι θα τα καταφέρουν.

Καλαμάκης: «Στο DNA μας ο πρωταθλητισμός»

Τονίσαμε και παραπάνω πως στόχος της Προοδευτικής ήταν να περάσει γρήγορα η εφετινή σεζόν και να επιστρέψει στις εθνικές κατηγορίες. Αυτό τόνισε και ο τεχνικός, Αντώνης Καλαμάκης. Ο έμπειρος κόουτς μαζί με τον συνεργάτη του, Γιάννη Δρακωνάκη δημιούργησαν ένα σύνολο το οποίο μπορεί να πρωταγωνιστήσει και στη Γ’ Εθνική.

Ο Καλαμάκης με δηλώσεις του στο «ΦΩΣ» αναφέρθηκε στη βοήθεια του προέδρου, Γιώργου Λεκάι αλλά και στους επενδυτές Γιάννη Κουταλάκη, Άγγελο Μαστακούρη, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να βάλουν τον «Φοίνικα» (ξανά) σε…φωτεινά μονοπάτια. «Αρχικά δεν ήταν κάτι σημαντικό η άνοδος στη Γ’ Εθνική. Δεν είναι για πανηγύρια. Ο στόχος ήταν αυτονόητος. Θέλαμε να ήταν μια χρονιά περαστική. Το μόνο καλό είναι πως στη διοίκηση μπήκαν άνθρωποι που αγαπάνε και πονάνε την Προοδευτική. Ο Γιώργος Λεκάι έφερε τους δύο επιχειρηματίες, Γιάννη Κουταλάκη, Άγγελο Μαστακούρη. Με εκείνους έχουμε μέλλον. Πέραν από το οργανωτικό κομμάτι, φτιάχτηκε μια ομάδα μαζί με τον καλό συνάδελφο Γιάννη Δρακωνάκη, που έχει μέλλον. Την πιστεύουμε τη συγκεκριμένη ομάδα και θα το δει και ο κόσμος.

Ο κορμός της είναι για παραπάνω κατηγορία. Όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι αξιόλογοι, μικροί σε ηλικία και με μεγάλες φιλοδοξίες. Ο συνεργάτης μου ο Γιάννης ήταν πάντα δίπλα μου και η χημεία μας έπαιξε σημαντικό ρόλο. Επίσης, τρομερή δουλειά έκανε και ο Γρηγόρης Δράγαζης. Μας έδωσε τα «φώτα» του. Επίσης, πολλή δουλειά έκανε ο γενικός αρχηγός, Φίλιππος Παρασκευόπουλος».

Είπε ο έμπειρος κόουτς και συνέχισε αναφορικά με την επόμενη ημέρα: «Από εδώ και πέρα, στόχος μας είναι ξανά η άνοδος. Στο DNA της ομάδας είναι ο πρωταθλητισμός. Ήδη έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός για τη νέα περίοδο και αισιοδοξώ πως τα καλύτερα έρχονται. Αυτό που θα ήθελα να πω, είναι πως η ομάδα πρέπει να στηριχθεί στο υπάρχον ρόστερ. Είναι μεγάλη προίκα για την ομάδα και πάνω σε αυτό το υλικό οφείλουμε να επενδύσουμε με ποδοσφαιριστές που δε θα χαλάσουν τη χημεία».

Τέλος, ευχαρίστησε τον κόσμο της «Προο»: «Το πιο σημαντικό κομμάτι μας είναι ο κόσμος. Δεν μας έχει αφήσει ποτέ. Παρότι τον έχουμε πικράνει εκείνος είναι πάντα δίπλα μας και τον ευχαριστούμε πολύ. Μας δείχνουν καθημερινά την «αρρώστια» που έχουν για την «Προο». Θέλω να τους πω, πως θα κάνουμε το παν για να τους ευχαριστήσουμε».

Από την κόλαση, στον παράδεισο!

Αν έλεγε κάποιος το καλοκαίρι του 2019 πως ο Αίας Σαλαμίνας θα έκανε πορεία πρωταθλητισμού και θα έπαιρνε το εισιτήριο της ανόδου, θα του έβαζαν «ζουρλομανδύα». Και αυτό γιατί μετά τη φυγής της προηγούμενης διοικήσεως, κανένας δεν ήθελε να αναλάβει ένα σωματείο με τόσα πολλά προβλήματα.

Ο κόσμος του Αίαντα είχε τη δική του αγωνία αφού έβλεπε την αγαπημένη του ομάδα να ζητάει βοήθεια και κανείς να μην ανταποκρίνεται. Ήταν όμως απίθανο να μην εμφανιστούν ρομαντικοί παράγοντες. Βλέπετε, ο σύλλογος από τη Σαλαμίνα έχει τεράστια διαδρομή στο ελληνικό ποδόσφαιρο και δύσκολα θα χανόταν τόσο εύκολα. Κάπου εκεί εμφανίστηκαν νέοι άνθρωποι με όραμα θέληση για δουλειά, δίνοντας ελπίδες στο φίλαθλο κοινό των «κυανόλευκων».

Με μόλις επτά δελτία στα χέρια τους, η αποστολή τους ήταν δύσκολη ωστόσο τα κατάφεραν και σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι Λεωνίδας Πανοηλίας και Νάσος Αλαϊσκας. Ο πολύπειρος τεχνικός, μαζί με τον συνεργάτη του και επίσης ταλαντούχο προπονητή, δημιούργησαν μια πραγματική ομάδα, η οποία προσέφερε θέαμα και ουσία εντός των γραμμών. Από τις πρώτες κιόλας αγωνιστικές του πρωταθλήματος, ο Αίας απέδειξε πως θα βάλει δύσκολα σε όλους. Μάλιστα, με την πάροδο του χρόνου, ο σύλλογος γινόταν ακόμα καλύτερος και κατέκτησε την κορυφή.

Εννέα χρόνια ήταν πολλά

Και ξαφνικά…διαζύγιο με τον κόουτς Πανοηλία. Κεραυνός εν αιθρία. Η ομάδα είχε βρει ρυθμό, ήταν αήττητη στο πρωτάθλημα αλλά κάποια «οικογενειακά» θέματα έφεραν τη λύση της συνεργασίας. Η διοίκηση χωρίς να χάσει χρόνο ήρθε σε επαφή με τον Θεόφιλο Καλύβα.

Ο εν λόγω τεχνικός είχε μόλις φύγει από το Κερατσίνι και τη Γ’ Εθνική και αποφάσισε να βοηθήσει τον Αίαντα να πετύχει τον στόχο της ανόδου. Η κατάσταση με τον ιό τα έφερε έτσι που αν και κάθισε στον πάγκο σε δύο μόλις παιχνίδια, έβγαλε εις πέρας την αποστολή του. Μετά από 9 χρόνια (τελευταία φορά το 2011) το ιστορικό σωματείο θα αγωνιστεί ξανά στις εθνικές κατηγορίες και η διοίκηση μαζί με τον Θεόφιλο Καλύβα βάζουν μπροστά τον προγραμματισμό της επόμενης ημέρας.

«Οφείλουμε να κάνουμε πορεία πρωταθλητισμού»

Παρότι ήρθε στην ομάδα, τρεις αγωνιστικές πριν τη διακοπή κατάφερε να διατηρήσει τον Αίαντα στην κορυφή και να σημειώσει – την 4η σερί- άνοδο. Ο λόγος για τον Θεόφιλο Καλύβα που ανανέωσε με τους «κυανόλευκους» και θα τους οδηγήσει στο δύσκολο και απαιτητικό πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής.

Ο πολύπειρος κόουτς μίλησε στο «ΦΩΣ» για τα στοιχεία που έφεραν τον σύλλογο της Σαλαμίνας στην πρώτη θέση και για τη σπουδαία δουλειά του προκάτοχου του, Λεωνίδα Πανοηλία. Επίσης, τόνισε πως για να παραμείνεις στην εν λόγω κατηγορία οφείλεις να κάνεις πρωταθλητισμό.

«Είναι σίγουρο πως η εφετινή χρονιά πιστώνεται στη διοίκηση και στον πρόεδρο κ. Σιδερόπουλο αλλά και στον κ. Καπετανάκη. Πήραν μια ομάδα με λίγα δελτία και την έκαναν πρωταθλήτρια. Κυρίως στον τεχνικό, Λεωνίδα Πανοηλία που ήταν ο ηγέτης όλη τη σεζόν. Έφτιαξαν ένα σύνολο το οποίο έδεσε τόσο καλά και κατάφεραν –σε αυτό το χρονικό σημείο που σταμάτησε το πρωτάθλημα- να έχουν πρώτη την ομάδα. Εγώ έχω το μικρότερο μερίδιο γιατί έκανα 4 ματς. Το βασικό συστατικό επαναλαμβάνω ήταν η χημεία που είχαν μεταξύ τους. Ήταν παρέα, βγήκε στο γήπεδο με αποτέλεσμα να βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας».

Όσον αφορά τον σχεδιασμό είπε: «Ο σχεδιασμός της ομάδας θα γίνει με βάση την επόμενη ημέρα. Αυτό είπαμε και με τη διοίκηση όταν δώσαμε τα χέρια. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε το πλάνο μας με βάση τον δύσκολο όμιλο. Καλώς ή κακώς για να παραμείνεις στην εν λόγω κατηγορία οφείλεις να κάνεις πρωταθλητισμό. Είναι τόσο απαιτητική και κυρίως όμιλος μας. Πολλές ιστορικές και καλές ομάδες. Αυτή είναι η αλήθεια.

Εμείς θα κάνουμε τα ό,τι περνάει από το χέρι μας για να παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί. Δε θέλω να ισοπεδώνω τίποτα. Θέλουμε να κάνω ένα κράμα, από παιδιά που βοήθησαν την ομάδα και αποτελούν τον βασικό κορμό και από την άλλη θα προχωρήσουμε σε κάποιες προσθήκες. Εκείνες θα είναι με ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν την κατηγορία και θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στα αποδυτήρια του Αίαντα».

Τέλος, ο κ. Καλύβας αναφέρθηκε και στο φίλαθλο κοινό του Αίαντα: «Ο κόσμος της Σαλαμίνας διψούσε και απαιτούσε το πρωτάθλημα. Έπαιξε μεγάλο ρόλο και σίγουρα ήταν ο «12ος» παίκτης. Τώρα τον θέλουμε όσο ποτέ δίπλα μας και θα ανταποκριθεί».