Σαν σήμερα: Το φιλικό του Παναθηναϊκού με την Τότεναμ του Γκριβς παρουσία Παττακού, Μακαρέζου

Σαν σήμερα, πριν από 52 χρόνια, ο Παναθηναϊκός είχε αντιμετωπίσει την Τότεναμ, με την ηγεσία της Χούντας να δίνει το παρών στα επίσημα του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Σαν σήμερα: Το φιλικό του Παναθηναϊκού με την Τότεναμ του Γκριβς παρουσία Παττακού, Μακαρέζου

Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Μαϊου 1968 και ο Παναθηναϊκός με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου, αντιμετώπιζε σε φιλικό παιχνίδι στην κατάμεστη Λεωφόρο Αλεξάνδρας την αγγλική Τότεναμ των Άλαν Γκίλζιν και Τζίμι Γκριβς με τις δύο ομάδες να έρχονται ισόπαλες 2-2.

Περίπου 12.000 φίλοι των «πράσινων» είχαν κατακλύσει το γήπεδο ώστε να παρακολουθήσουν τον αγώνα της ομάδας τους κόντρα σε μία από τις μεγαλύτερες -την τότε εποχή- δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Το ματς εντυπωσιακό. Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο, ο Τότης Φυλακούρης με σουτ άνοιξε το σκορ. Παρόλα αυτά τα «σπιρούνια» απάντησαν σχετικά γρήγορα, με τον Άλαν Γκίλζιν περίπου πέντε λεπτά αργότερα να ισοφαρίζει σε 1-1. Μάλιστα, οι Άγγλοι πήραν και το προβάδισμα χάρις στο δεύτερο προσωπικό τέρμα του Γκίλζιν με τακουνάκι, όμως ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ισοφαρίσει σε 2-2 –που έμελε να είναι και το τελικό σκορ- με σουτ του Ζαχαρία Πιτυχούτη από μακρινή απόσταση.

Το αξιοσημείωτο γεγονός του συγκεκριμένου αγώνα ωστόσο ήταν άλλο και δεν είχε να κάνει με το αγωνιστικό σκέλος, αλλά το εξωαγωνιστικό κομμάτι. Συγκεκριμένα, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας βρέθηκαν πολλά στελέχη της Χούντας, όπως ο Αντιπρόεδρος Στυλιανός Παττακός, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Ασλανίδης, ο Υπουργός Οικονομικών, Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος, ο Υπουργός Γεωργίας, Αλέξανδρος Ματθαίου και ο Υπουργός Συντονισμού, Νικόλαος Μακαρέζος.

Ο τελευταίος μάλιστα είχε μεσολαβήσει για μία πρωτόγνωρη στα ελληνικά ποδοσφαιρικά χρονικά πρωτοτυπία. Συγκεκριμένα, διεξήχθη αγώνας ανάμεσα στα τσικό του Παναθηναϊκού και την ομάδα των τριών πρώτων τάξεων του Γυμνασίου της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Αυτό συνέβη γιατί στην ομάδα του σχολείου συμμετείχε ο γιος του μεγαλοστελέχους της Χούντας, Νικόλαου Μακαρέζου. Για την ιστορία το ματς έληξε 3-1 υπέρ του Παναθηναϊκού.