Μαρτίνς: Ο... Μπάγεβιτς του Μαρινάκη!

Ο Πέδρο Μαρτίνς θα γίνει ο πρώτος τεχνικός που θα ξεκινήσει τρίτη διαδοχική σεζόν στον Ολυμπιακό μετά τον Ντούσαν Μπάγεβιτς το μακρινό 1998...

 

Μαρτίνς: Ο... Μπάγεβιτς του Μαρινάκη!

Εντάξει, μπορεί να μην έπεσαν από τα... σύννεφα οι φίλοι του Ολυμπιακού με τη χθεσινή ανακοίνωση της επέκτασης της συνεργασίας της ομάδας τους με τον Πέδρο Μαρτίνς, αφού εδώ και καιρό όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά το γεγονός δεν αλλάζει πως συνιστά ιστορική εξέλιξη για τα προπονητικά δεδομένα της πρώτης ομάδας των «ερυθρολεύκων»!

Κι αυτό γιατί ο Πορτογάλος θα γίνει ο πρώτος, επί των ημερών που τα «ηνία» της ΠΑΕ έχει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που θα ξεκινήσει για τρίτη διαδοχική σεζόν στο «τιμόνι» της ομάδας!

Ο τελευταίος που το είχε καταφέρει στους Πειραιώτες ήταν ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς που μάλιστα κατάφερε να ξεκινήσει (αλλά όχι και να τελειώσει) και τέταρτη περίοδο!

Πέρασαν 22 χρόνια για να ξανασυμβεί! Από το καλοκαίρι του 1998...

Όταν ο νυν εκλέκτορας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ξεκινούσε την τρίτη (ονειρώδη, όπως εξελίχθηκε) σεζόν του (1998-99), που έφερε στον Ολυμπιακό ένα ακόμη νταμπλ (κερδίζοντας μάλιστα τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου 2-0 με 10 παίκτες από το ημίωρο!) αλλά και τη μοναδική παρουσία του στα προημιτελικά του Champions League (και παρά κάτι λεπτά, από τα τερτίπια του αέρα και το λάθος του Ελευθερόπουλου, στα ημιτελικά του κορυφαίου ποδοσφαιρικού θεσμού).

Συν τοις άλλοις εκείνη η ομάδα, κατά κοινή ομολογία, είναι εκ των κορυφαίων του ελληνικού φούτμπολ, παίζοντας μοντέρνο, για την εποχή της, ποδόσφαιρο.

Απόρροια, πέραν του ταλέντου, από το οποίο έσφυζε (Τζόρτζεβιτς, Γεωργάτος, Γιαννακόπουλος, Μαυρογενίδης Νινιάδης, Ίβιτς, Γκόγκιτς, μερικά μόνο ενδεικτικά ονόματα των μελών της…) και της ομοιογένειας, αφού δούλευε με τον ίδιο προπονητή επί τρία χρόνια, συνεχίζοντας να εξελίσσεται.

Ίσως με αυτόν τον γνώμονα ο τωρινός ιδιοκτήτης της πειραιώτικης ΠΑΕ «έδεσε» τον Πορτογάλο στο μεγάλο λιμάνι.

Άλλωστε, στα δύο χρόνια με τον Μαρτίνς στο «τιμόνι», η ομάδα παρουσίασε πρόοδο συν τω χρόνω.

Από σύνολο ελκυστικό στο μάτι την πρώτη του σεζόν (ειδικά στο δεύτερο κομμάτι της) εξελίχθηκε σε εν δυνάμει πρωταθλήτρια, συν ότι κατέγραψε δύο μεγάλες ευρωπαϊκές επιτυχίες: τον αποκλεισμό της Μίλαν πέρσι και τον φετινό της Άρσεναλ.

Επέκταση δίχως να έχει σηκώσει (ακόμη...) πρωτάθλημα!

Άλλωστε θα ήταν οξύμωρο ο Μαρτίνς -που «επιβίωσε» του άγραφου κανόνα των προπονητών του Ολυμπιακού («όποιος δεν κατακτά πρωτάθλημα φεύγει», που ισχύει από την εποχή Μπλαχίν, στις αρχές των 90s…)- να μη συνεχίζει τώρα που απομένει η σχεδόν τυπική διαδικασία των πλέι οφ (εφόσον δεν αλλάξει και η τιμωρία του ΠΑΟΚ με το -14), για να επιστρέψει ο Ολυμπιακός στην πρωτοκαθεδρία του εγχώριου φούτμπολ!

Ούτε τους προκάτοχους του (Κόντης, Όσκαρ Γκαρθία) το 2018, ούτε τον Μπάντοβιτς, που επί των ημερών του χάθηκε το πρωτάθλημα του 2010, ούτε τον Αλέφαντο, που συνέβη το ίδιο το 2004, βρήκε η επόμενη σεζόν στον πάγκο, στα προηγούμενα χαμένα πρωταθλήματα της τελευταίας 25ετίας.

Εδώ άλλοι έφυγαν έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα...

Δείγμα των απαιτήσεων που υπάρχουν και πόσο «ηλεκτρική» είναι η καρέκλα στην άκρη του πάγκου των «ερυθρολεύκων»!

Ωστόσο ο Ίβηρας άντεξε τα... ηλεκτροσόκ της κριτικής, εντός κι εκτός ομάδας, δείχνοντας τα προπονητικά του διαπιστευτήρια.

Η τελευταία εξέλιξη αποτελεί απότοκο της ποδοσφαιρικής ωριμότητας των ιθυνόντων των Πειραιωτών, που μπόρεσαν να αντιπαρέλθουν την απογοήτευση της περσινής απώλειας των τίτλων (μετά από μια ήττα με κάτω τα χέρια στην Τούμπα και τον αποκλεισμό-σοκ από τη Λαμία εντός έδρας στο Κύπελλο), διαβλέποντας ότι θα έμενε μια δουλειά στη μέση.

Προφανώς αυτή θέλουν να συνεχιστεί, προσβλέποντας να εξακολουθήσει να αποδίδει καρπούς, όπως συνέβη στην τρέχουσα σεζόν...