Γεώργα: «Στο ποδόσφαιρο χρειάζονται και γυναίκες»

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο «ΦΩΣ» με τη δραστήρια γενική γραμματέα της Θύελλας Κατσικά Ιωαννίνων, Βίκυ Γεώργα.

Γεώργα: «Στο ποδόσφαιρο χρειάζονται και γυναίκες»

Μπορεί το ποδόσφαιρο να είναι ανδροκρατούμενο άθλημα, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Σε κάποια πόστα, είτε διοικητικά είτε σε επίπεδο στελεχών, υπάρχουν και γυναίκες που κάνουν τη διαφορά.

Όπως είναι η κυρία Βίκυ Γεώργα, γενική γραμματέας της Θύελλας Κατσικά, ομάδας που πρωταγωνιστεί στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο των Ιωαννίνων και του χρόνου θα αγωνίζεται, εκτός απροόπτου, στη Γ’ Εθνική. Προσωπικά δεν την γνωρίζαμε. Μας έκανε όμως ιδιαίτερη εντύπωση η δραστηριότητα που είχε η Θύελλα στο επικοινωνιακό κομμάτι, με σελίδες και αναφορές σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που δεν θα μπορούσαν να πετύχουν σε αυτό τον βαθμό ακόμη και επαγγελματικά στελέχη με εξειδίκευση.

Το ψάξαμε και βρήκαμε ότι πίσω απ’ όλη αυτή την προσπάθεια και δραστηριότητα είναι η κ. Βίκυ Γεώργα. Δεν είναι μόνο αυτό. Ασχολείται και με τις ακαδημίες της ομάδας, έχοντας έτσι πολύπλευρη δραστηριότητα. Συνεπώς, όπως τονίζει και η ίδια στη συνέντευξη στο «ΦΩΣ», στο ποδόσφαιρο χρειάζονται και γυναίκες που μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά με τους άνδρες, ή ακόμη και καλύτερα απ’ αυτούς σε κάποιους τομείς. Η συνέντευξη είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα.

Άλλωστε στα Γιάννινα και στην Ήπειρο είναι ελάχιστες οι γυναίκες που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, σε ό,τι αφορά την κάλυψη διοικητικών θέσεων. Όσο για τη Θύελλα Κατσικά, είναι ομάδα με μεγάλη ιστορία, δυνατή έδρα και «βαριά» φανέλα. Έχει κατακτήσει δεκάδες πρωταθλήματα και κύπελλα στην Ήπειρο, αγωνίστηκε πολλά χρόνια στη Δ’ Εθνική και παλιότερα διεκδίκησε και άνοδο στην παλιά Β’ Εθνική, στο «ειδικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα» στο οποίο συμμετείχαν κάθε άνοιξη οι πρωταθλήτριες ομάδες των Ενώσεων.

Είναι στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 57 βαθμούς, έναντι 52 βαθμών του Αγροτικού Καστρίτσας και 51 βαθμών του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά. Υπολείπονται ακόμη 9 αγωνιστικές για το τέλος, που είναι δύσκολο να γίνουν λόγω κορονοϊού. Όλα αυτά θα μας τα εξηγήσει καλύτερα η κ. Βίκυ Γεώργα.

Κυρία Γεώργα, ποιος είναι ο τομέας ευθύνης που έχετε στη Θύελλα;

«Είμαι γενική γραμματέας στο διοικητικό συμβούλιο, έχω την ευθύνη του τομέα της επικοινωνίας διαχειριζόμενη την ιστοσελίδα της ομάδας και την παρουσία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης, ενώ είμαι κοντά και στις ακαδημίες».

Στο επικοινωνιακό τα πάτε περίφημα, μπορώ να το επιβεβαιώσω προσωπικά.

«Προσπαθούμε για το καλύτερο, αλλά με βοηθούν και τα παιδιά μου που έχουν γνώσεις τεχνολογίας. Ισχύει αυτό που λέτε, μας το έχουν πει και άλλοι. Η προβολή παίζει σημαντικό ρόλο σε μια ομάδα, γιατί μέσω αυτής αναδεικνύεται η ποιότητα και ο χαρακτήρας της και επιπλέον μπορεί να προσελκύσει χορηγούς. Εμείς πάντως προσπαθούμε για το καλύτερο».

Στο άλλο σημαντικό κομμάτι που έχει να κάνει με την ιστορία της Θύελλας, σε ποιο σημείο βρίσκεστε; Η Θύελλα είναι μια ομάδα με μεγάλη ιστορία και βαριά φανέλα.

«Προσπαθούμε σε πρώτη φάση να συγκεντρώσουμε παλιά δημοσιεύματα, φωτογραφίες που να δείχνουν την ιστορική διαδρομή της ομάδας. Όπως είπατε, έχουμε να κάνουμε με μια ιστορική ομάδα, που παλιότερα διεκδικούσε άνοδο και στη Β’ Εθνική, αναδεικνύοντας σημαντικούς ποδοσφαιριστές. Βρισκόμαστε σε επαφή με παλιούς ποδοσφαιριστές για να μας βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Όλα αυτά θα τα ανεβάσουμε στην ιστοσελίδα της ομάδας. Όμως θέλει χρόνο και πολύ ψάξιμο. Έχουμε την όρεξη και θα συνεχίσουμε».

Έχετε τη συμπαράσταση του διοικητικού συμβουλίου;

«Όλο το διοικητικό συμβούλιο διαθέτει σημαντικό χρόνο για τα ζητήματα της ομάδας που είναι πολλά. Δεν είναι μόνο η μεγάλη ομάδα, είναι η συντήρηση των εγκαταστάσεων, οι ακαδημίες και άλλα πολλά».

Πόσα παιδιά έχετε στις ακαδημίες;

«Έχουμε 80 παιδιά, με προπονητές τους κυρίους Γιάννη Καραφέρη, Πέτρο Μάντζιο, Βαγγέλη Λέκκα και την κυρία Κωνσταντίνα Ντόκου. Η Κωνσταντίνα παίζει και σε γυναικεία ομάδα και ασχολείται με την κατηγορία των μπαμπίνι. Επίσης εκπαιδευτής τερματοφυλάκων είναι ο Ξενοφώντας Μάντζιος, που είναι και γκολκίπερ της μεγάλης ομάδας».

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να ασχοληθείτε με τα διοικητικά της Θύελλας;

«Τα παιδιά μου ήταν στις ακαδημίες, ο σύζυγος παρακολουθεί ποδόσφαιρο, οπότε έχω μυηθεί και εγώ σε αυτόν τον χώρο. Επειδή είχα το παιδί μου στις ακαδημίες της Θύελλας και ήθελα να γίνουν καλύτερα κάποια πράγματα, όπως να συμβουλευτούμε διατροφολόγο, επικοινώνησα εγώ με τη διοίκηση της ομάδας. Και επειδή είχα από πριν δραστηριότητα στα κοινά του χωριού, ως πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου Κατσικά, μου έκαναν πρόταση να μπω στη διοίκηση, την οποία μετά χαράς αποδέχθηκα. Μάλιστα υλοποιήθηκαν και οι προτάσεις μου, να συμβουλευόμαστε διατροφολόγο και ψυχολόγο για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά των ακαδημιών, στις πολύ μικρές ηλικίες».

«Όλοι με αντιμετώπισαν με σεβασμό»

Μπαίνοντας στον χώρο του ποδοσφαίρου αντιμετωπίσατε δυσκολίες;

«Όχι, καθόλου. Πρώτον, γιατί είχα την έγκριση και τη στήριξη της οικογένειάς μου και, δεύτερον, γιατί συνάντησα στη Θύελλα συνεργάσιμους και αξιόλογους ανθρώπους που είναι προστατευτικοί απέναντί μου και με αντιμετώπισαν ως ισότιμο μέλος της ομάδας. Αυτό εισέπραξα όχι μόνο από τη διοίκηση, αλλά και από το ποδοσφαιρικό τμήμα. Όλοι μου μιλάνε με σεβασμό, τα παιδιά μου μιλούν στον πληθυντικό. Αυτό μου έδωσε περισσότερο δύναμη για να βοηθήσω όσο μπορώ από την πλευρά μου την ομάδα και τις δραστηριότητές της. Στην αρχή ήμουν λίγο επιφυλακτική, να πω την αλήθεια, αλλά όλα τα ξεπέρασα στην πορεία με την καλή αποδοχή που είχα. Αν έβλεπα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, σίγουρα θα αποχωρούσα».

Οι εμπειρίες που αποκτήσατε;

«Γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους και ένα οικογενειακό κλίμα στην ομάδα. Ο πρόεδρος είναι από τους πιο έντιμους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Πιστεύω ότι στο διοικητικό κομμάτι του ποδοσφαίρου χρειάζονται και γυναίκες που μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά με τους άνδρες. Βλέπω ότι στο γήπεδο έρχονται τώρα και περισσότερες γυναίκες, κοπέλες, γιαγιάδες. Σ’ αυτό συνέβαλε πιστεύω και η δική μου παρουσία. Στον Κατσικά έχουμε ένα καλό και οικογενειακό κλίμα, όχι μόνο ως ομάδα αλλά και με τον κόσμο».

Η Θύελλα είναι στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και όλα δείχνουν πως του χρόνου θα παίξει στη Γ’ Εθνική. Δίκαια είναι πρωτοπόρος;

«Ασφαλώς είναι δίκαια στην πρώτη θέση, έκανε τη διαφορά από τις άλλες ομάδες, γιατί από την αρχή της σεζόν έγινε πολύ καλή δουλειά από τον αξιόλογο προπονητή Πέτρο Κοντοδήμα και τους ποδοσφαιριστές. Οι περισσότεροι παίκτες είναι γηγενείς, από τον Κατσικά, βγήκαν από τις ακαδημίες, ορισμένοι έχουν εμπειρίες και από την Α’ Εθνική κατηγορία. Έχουμε όχι μόνο καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά και καλούς χαρακτήρες. Υπάρχει οικογενειακό κλίμα. Σ’ αυτό συνετέλεσε και η υποστηρικτική παρουσία της διοίκησης προς αυτούς. Απομένει να αποκτήσουμε τεχνογνωσία σε κάποια κομμάτια όπου υστερούμε».

Είτε γίνουν στη συνέχεια οι αγώνες είτε όχι, εκτιμώ ότι η Θύελλα θα είναι του χρόνου στη Γ’ Εθνική. Κάνατε κάποια προεργασία γι’ αυτό;

«Τώρα προέχει να στηρίξουμε ψυχολογικά τους παίκτες και τους προπονητές για να περάσουμε τη δοκιμασία του κορονοϊού με την αλληλεγγύη μιας μεγάλης οικογένειας. Πριν ξεσπάσει η κρίση, βλέποντας την καλή πορεία της ομάδας, κάναμε έναν πρώτο σχεδιασμό και για τη Γ’ Εθνική, γνωρίζοντας και τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις που έχει αυτή η κατηγορία. Στόχος είναι η Θύελλα να στηριχτεί στα δικά της παιδιά που θα βγαίνουν από τις ακαδημίες. Έγιναν συζητήσεις με εκπροσώπους του δήμου για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων, ώστε η ομάδα να αγωνιστεί στη δική της έδρα. Δυστυχώς, με την απροσδόκητη αυτή κατάσταση που προέκυψε, όλα έμειναν στάσιμα».

Η Θύελλα είναι σωματείο με κόσμο και με «βαριά» φανέλα. Έχετε τώρα φιλάθλους στο γήπεδο, στηρίζουν την ομάδα;

«Υπάρχει φοβερή ανταπόκριση και στήριξη από τον κόσμο. Ευχαριστούμε θερμά τους φιλάθλους και τους χορηγούς μας. Πριν σταματήσουν οι αγώνες, σε αγώνα Κυπέλλου που έγινε στην Κόνιτσα, σε εργάσιμη ημέρα, ήταν πάνω από 50 φίλαθλοι της ομάδας κοντά στη Θύελλα. Επίσης στην αρχή της σεζόν φίλαθλοι αγόρασαν εισιτήρια διαρκείας και όχι μόνο δεν κάνουν χρήση τους, αλλά στο γήπεδο πληρώνουν και εισιτήριο. Όταν βλέπεις τέτοια στήριξη από τον κόσμο, νιώθεις να υπάρχει μεγαλύτερο βάρος υποχρεώσεων και ευθύνης πάνω σου απέναντι στην ομάδα».

«Προέχει η υγεία των παικτών»

Πώς περνούν αυτές οι δύσκολες ημέρες και στη δική σας ομάδα;

«Ανεβάσαμε στις σελίδες που έχουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποια βιντεάκια με τους παίκτες μας που έκαναν προπόνηση στο σπίτι, βοηθώντας και εμείς τη γνωστή καμπάνια «μένουμε σπίτι», σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Είναι καλή η ψυχολογία των παικτών μας και όλοι ευχόμαστε να περάσει ανώδυνα αυτή η μεγάλη δοκιμασία».

Τι λέτε, θα ολοκληρωθούν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ή θα διακοπούν;

«Επί του παρόντος και εν μέσω της πανδημίας, είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις. Επειδή όμως θα χρειαστεί οι ομάδες να κάνουν πάλι προετοιμασία, γιατί οι παίκτες δεν μπορούν να δώσουν απ’ ευθείας αγώνες ύστερα από τόσο καιρό εγκλεισμού και έλλειψης ομαδικών προπονήσεων, θα χρειαστεί χρόνος, ενώ πάμε και στο καλοκαίρι. Πάντως όποια απόφαση και αν ληφθεί από τις αρμόδιες αρχές, θα πρέπει να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Πάνω απ’ όλα θα πρέπει να εκτιμηθεί, όποια απόφαση κι αν παρθεί, η υγεία και η σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών».

Θα είστε και του χρόνου στη διοίκηση της Θύελλας;

«Αν είναι οι ίδιοι άνθρωποι στη διοίκηση, θα παραμείνω και εγώ για να βοηθήσω όσο μπορώ. Εννοείται ότι όλοι παρέχουμε εθελοντική εργασία».

Στη Σούπερ Λίγκα ποια ομάδα συμπαθείτε περισσότερο;

«Τον Ολυμπιακό, γιατί είναι η καλύτερη ομάδα που μπορεί να σταθεί και στην Ευρώπη. Σε τοπικό επίπεδο, υποστηρίζουμε και τον ΠΑΣ Γιάννινα που είναι η ομάδα της περιοχής μας».

Ποιος παίκτης σας αρέσει περισσότερο από τον Ολυμπιακό;

«Ο Κώστας Φορτούνης είναι σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Δυστυχώς ο τραυματισμός τον έφερε πίσω, αλλά τη νέα σεζόν θα είναι πρωταγωνιστής. Εκτός Ολυμπιακού, συμπαθώ τον Μπακασέτα γιατί καταγόμαστε από το ίδιο μέρος».

Η ιστορική Θύελλα Κατσικά προελαύνει για τη Γ’ Εθνική. Στην πρώτη σειρά διακρίνονται από αριστερά οι Κοντοδήμας (προπονητής), Ασωνίτης, Μαρούλης, Κωνσταντινίδης, Αντωνίου, Νάκος, Πότσης, Παύλος Βαρτζιώτης, Γεώργιος Γούλας, Βλάχος, Διαμαντής. Στην πίσω σειρά από αριστερά είναι οι Χαλιάσος, Παππάς, Πεχλιβάνης, Γιωτάκης, Νάνος, Νίκος Γούλας, Ριστάνης, Τάτσης, Βασίλης Βαρτζιώτης.