Ρούσσης: «Η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί τον Σεπτέμβριο»

Ο αντιπρόεδρος της ΕΠΣΑΝΑ και πρώην γιατρός του Ολυμπιακού, Ξενοφώντας Ρούσσης, μίλησε για την πανδημία του κορωνοϊού και αναφέρθηκε στα μέτρα αντιμετώπισής του

Ρούσσης: «Η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί τον Σεπτέμβριο»

Ο αντιπρόεδρος της ΕΠΣΑΝΑ και πρόεδρος της υγειονομικής επιτροπής της Ένωσης, και πρώην γιατρός του Ολυμπιακού, Ξενοφώντας Ρούσσης, ο οποίος είναι πρόεδρος της υγειονομικής επιτροπής της Super League 1 και της ΕΠΟ, μίλησε για την Πανδημία του κορωνοϊού, ενώ αναφέρθηκε και σε μέτρα αντιμετώπισης αυτού του θανατηφόρου ιού.

Χαρακτηριστικά τόνισε τα εξής: «Πρόκειται για έναν ιό που μας συστήθηκε για πρώτη φορά προερχόμενος από την Κίνα. Είναι άκρως επικίνδυνος και θανατηφόρος. Διαφέρει από τους υπόλοιπους ιούς στο ότι πολύ εύκολα μεταλλάσσεται και παραμένει επί τριημέρου στις επιφάνειες ζωντανός, ενώ οι άλλοι ιοί είχαν διάρκεια δώδεκα ωρών. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο αντιμετώπισης και προσπαθούμε μέσα από άλλα φάρμακα άλλων λοιμώξεων να αντιμετωπίσουμε τους αρρώστους μας. Ως μέτρα είναι η πρόληψη και η μη έκθεση μας σε συναθροίσεις και άσκοπες μετακινήσεις. Παγκόσμια, όλες οι χώρες έχουν πάρει μέτρα όπως και η χώρα μας και είμαι υπέρ των μέτρων. Οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί οι οποίοι πλήττονται περισσότερο. Γιατί έχουν δευτερεύουσες παθήσεις π.χ ζαχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, άσθμα, καρδιολογικά προβλήματα. Αυτή η ομάδα δύσκολα ξεπερνά το πρόβλημα. Όμως δεν μένουν έξω από το παιχνίδι και οι νεότεροι. Οι χρόνιοι καπνιστές αλλά όπως διαβάζουμε, ακόμα και οι αθλητές. Δεν πρέπει να υπάρχουν συναθροίσεις ατόμων γιατί μπορεί κάποιος να είναι φορέας χωρίς να το ξέρει και να μεταδώσει τον ιό.

Στις επαφές μας να υπάρχει, όπως λέει και το Υπουργείο Υγείας, μία απόσταση ασφαλείας δύο μέτρων. Δεν πραγματοποιούμε μετακινήσεις χωρίς λόγο και να πειθαρχήσουμε στα μέτρα της πολιτείας γνωρίζοντας ότι βρισκόμαστε σε … καραντίνα και όχι σε διακοπές. Επιπλέον, να φέρουμε μάσκα προσώπου και γάντια. Η μάσκα μας προφυλάσσει από τα σταγονίδια τα οποία εισέρχονται από το στόμα και τη μύτη. Τα δε γάντια, μας προφυλάσσουν από το να βάλουμε τα χέρια στο στόμα, στη μύτη και στα μάτια μας. Σημαντικό είναι να πλένουμε με νερό και σαπούνι τουλάχιστον για είκοσι δευτερόλεπτα τα χέρια μας, όσο συχνότερα μπορούμε μέσα στη μέρα και κατόπιν να τα ψεκάζουμε με αντισηπτικό. Είμαι αισιόδοξος ότι θα αποδώσουν τα μέτρα γιατί ήδη χώρες όπως η Αμερική, Ελβετία και Ιαπωνία βρίσκονται σε συνεχή πειράματα για την ανακάλυψη του συγκεκριμένου εμβολίου. Βλέπω να σταθεροποιείται η κατάσταση αυτή περίπου τον Σεπτέμβριο».