Π. Δημητρίου: «Η φονική πανδημία ήταν εκτός προγράμματος»

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών, Παναγιώτης Δημητρίου, υποστηρίζει ότι αν η αναστολή της αγωνιστικής δράσης συνεχιστεί και μετά το Πάσχα, τότε το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα.

Π. Δημητρίου: «Η φονική πανδημία ήταν εκτός προγράμματος»

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Διοργανώσεων της Γ’ Εθνικής, Παναγιώτης Δημητρίου, έδωσε απαντήσεις σε όλα τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία του κορονοϊού. Ο… ισόβιος πρόεδρος της μεγαλύτερης Ένωσης της χώρας αναφέρθηκε στην καραντίνα που έχει μπει το ποδόσφαιρο, στις σκέψεις για τα μπαράζ των πρωταθλητών των οκτώ ομίλων της Γ’ Εθνικής, αλλά και για πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Ο Δημητρίου διευκρίνισε ότι προέχει η δημόσια υγεία, προέτρεψε ποδοσφαιρόφιλους και μη να ακολουθούν κατά γράμμα τις εντολές των ειδικών και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο ελληνικός λαός θα βγει νικητής και από την πανδημία του κορονοϊού.

Αναλυτικά:

- Τι σημαίνει «καραντίνα» και πόσο αυτή μπορεί να διαρκέσει;

«Πιστεύω ότι βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και αυτό το γεγονός δεν μπορούσε να είχε προβλεφθεί. Όταν φτιάχνουμε το αγωνιστικό πρόγραμμα, το κάνουμε κάπως ελαστικό, μήπως προκύψουν αντιξοότητες, όπως δυσμενείς καιρικές συνθήκες, νεροποντές, χιόνια, επικίνδυνα φαινόμενα και άλλα. Η φονική αυτή πανδημία ήταν εκτός προγράμματος και δυστυχώς έχουμε θανάτους και αυξανόμενα κρούσματα. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις και να δώσουμε κάποιο χρονικό περιθώριο που μπορεί να λήξει αυτή η καραντίνα».

- Μήπως υπήρξε καθυστέρηση στην αναστολή των πρωταθλημάτων;

«Η ΕΠΟ και η ΕΠΣ Αθηνών παρακολουθούσαν από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορονοϊού και μόλις κρίθηκε αναγκαίο προχώρησαν από κοινού σε αναβολή της αγωνιστικής δράσης. Πάνω από το ποδόσφαιρο προέχει η δημόσια υγεία, η υγεία των αθλητών, των παραγόντων, των διαιτητών και των φιλάθλων. Μόλις η κατάσταση πήγε να ξεφύγει, βάλαμε “λουκέτο” και το κεκλεισμένων των θυρών το μετατρέψαμε σε αναστολή όλων των πρωταθλημάτων. Ακόμη και σήμερα είμαστε σε επικοινωνία με την ΕΠΟ, τους υπευθύνους υγείας και όλους του αρμόδιους φορείς. Όλα τα άλλα που λέμε τώρα είναι πρώιμα, γιατί κάθε μέρα, κάθε ώρα αλλάζουν τα δεδομένα. Προέχει να μπει ένα… φρένο στην πανδημία του κορονοϊού».

- Μήπως ο χρόνος πιέζει για να ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος στη Γ’ Εθνική και στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι αγώνες ανάμεσα στους οκτώ πρωταθλητές για την άνοδο τεσσάρων ομάδων στη Φούτμπολ Λιγκ;

«Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και στην αγωνιστική δραστηριότητα. Σε περίπτωση που μετά το Πάσχα έχουμε λήξη του συναγερμού, μας δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώσουμε τις αγωνιστικές υποχρεώσεις μέσα στον Μάιο και στον Ιούνιο. Τόσο για τα πρωταθλήματα της Αθήνας όσο και για τη Γ’ Εθνική οι δύο μήνες είναι αρκετοί ώστε να πέσει η αυλαία σε όλα μας τα πρωταθλήματα. Αν χρειαστεί μάλιστα, ίσως ορίσουμε και κάποιες εμβόλιμες αγωνιστικές (Τετάρτες), εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Βέβαια μετά το Πάσχα πιστεύω ότι θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα και θα περιμένουμε τότε με αγωνία τις εξαγγελίες τόσο της κυβέρνησης όσο και του υπουργείου Υγείας. Η Γ’ Εθνική θέλει τρεις αγωνιστικές για να πέσει η αυλαία και στη συνέχεια οι οκτώ πρωταθλητές των ισάριθμων ομίλων θα χωριστούν σε δύο γκρουπ των τεσσάρων ομάδων ο καθένας και θα δώσουν διπλούς αγώνες (εντός και εκτός έδρας). Οι δύο πρώτοι από κάθε γκρουπ (συνολικά τέσσερις ομάδες) θα σφραγίσουν το εισιτήριο της ανόδου στη Φούτμπολ Λιγκ».

- Στην ΕΠΟ σκέφτονται το σενάριο παράτασης της αγωνιστικής περιόδου μετά το τέλος Ιουνίου;

«Δεν νομίζω ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί μετά το τέλος Ιουνίου οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για να παίζουμε ποδόσφαιρο. Εννοώ η ζέστη, πιθανοί καύσωνες, δεν μας επιτρέπουν να ορίσουμε αγώνες μέσα στον Ιούλιο».

- Βλέπετε η αναστολή των πρωταθλημάτων να συνεχιστεί και μετά το Πάσχα;

«Αν η αναστολή της αγωνιστικής δράσης συνεχιστεί και μετά το Πάσχα, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Σε μία τέτοια περίπτωση η ομοσπονδία θα είναι αυτή που θα πάρει μία απόφαση για όλα τα πρωταθλήματα, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά. Εδώ πλέον δεν θα έχει λόγο η κάθε ΕΠΣ ξεχωριστά, αλλά η ΕΠΟ θα αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι».

- Η ελληνική κυβέρνηση πήρε έγκαιρα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας;

«Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή χειρίστηκε πολύ καλά το πρόβλημα. Όλα τα μέτρα που πήρε το υπουργείο Υγείας ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Μάλιστα οι αστραπιαίες κινήσεις της πολιτείας περιόρισαν τον αριθμό των κρουσμάτων και δεν επέτρεψαν να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αν δεν είχαμε πάρει από νωρίς αυτά τα μέτρα, ίσως σήμερα να βρισκόμασταν στη θέση της Ιταλίας, όσον αφορά κρούσματα και θανάτους».

- Εσείς επηρεαστήκατε από το «λουκέτο» στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα;

«Όπως όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι έτσι κι εγώ κάνω υπομονή, δεν μπορώ να κάνω κάτι διαφορετικό. Προσαρμόζομαι στις εντολές των γιατρών, των ειδικών, δεν κάνω άσκοπες μετακινήσεις και τώρα που είναι κλειστά και τα γραφεία της Ένωσης, μένω κι εγώ σπίτι. Να ξέρετε ότι για τους ποδοσφαιρόφιλους αυτές οι μέρες είναι πολύ δύσκολες, είναι σαν… φυλακή».

- Ποιο μήνυμα θέλετε να μεταφέρετε σε όλους τους φιλάθλους;

«Πρέπει όλοι οι Έλληνες να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ο καθένας από εμάς, μικρός ή μεγάλος, επιβάλλεται να δώσει καθημερινά τη δική του μάχη ώστε όλοι μαζί να καταφέρουμε να βγούμε νικητές και σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα. Μένουμε σπίτι, ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών και ενημερωνόμαστε για την εξέλιξη της πανδημίας. Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε και τις ευπαθείς ομάδες. Όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα υπάρχει κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων και σε μία τέτοια περίπτωση θα επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας. Να γνωρίζετε όλοι ότι στο τέλος ο ελληνικός λαός θα βγει νικητής και από την πανδημία του κορονοϊού».



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110