Τι κάνουν οι Πορτογάλοι προπονητές στον Ολυμπιακό (vids)

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρουσιάστηκε σήμερα από την ΠΑΕ Ολυμπιακός και είναι ο πέμπτος τεχνικός από την Πορτογαλία που αναλαμβάνει το πόστο του προπονητή.

Τι κάνουν οι Πορτογάλοι προπονητές στον Ολυμπιακό (vids)

Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ ήταν ο πρώτος Πορτογάλος προπονητής του Ολυμπιακού. Ο γεννημένος στην Βενεζουέλα από Πορτογάλους γονείς προπονητής, ήταν στην Μπράγκα στην σεζόν 2011-12 όπου κατέκτησε την τρίτη θέση σημειώνοντας ένα καταπληκτικό σερί 15 σερί νικών. Επόμενος σταθμός ήταν ο Πειραιάς. Στις 07/06/2012 υπέγραψε συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό, όμως δεν κατάφερε να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς οι δύο πλευρές έλυσαν την συνεργασία τους στις 19/01/2013.

Μέσα στους έξι μήνες που ήταν στο τιμόνι των «ερυθρόλευκων» ο Πορτογάλος ήταν αήττητος στις εγχώριες διοργανώσεις σε 20 αγώνες. Είχε απολογισμό 17 νίκες και 3 ισοπαλίες ενώ με τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, μέτρησε 19 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες. Ο Ζαρντίμ πλήρωσε το κακό ποδόσφαιρο που έπαιζε ο Ολυμπιακός στο διάστημα που ήταν ο προπονητής της ομάδας και τον αντικατέστησε ο Μίτσελ.

Στις 10/03/13 μετακόμισε στην Πορτογαλία και συγκεκριμένα στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας για μία μόνο σεζόν καθώς ύστερα ανέλαβε χρέη προπονητή στην Μονακό όπου κατάφερε να εκθρονίσει την Παρί Σεν Ζερμέν με την κατάκτηση της Ligue 1. Ακόμα πιο μεγάλο επίτευγμα για τον Ζαρντίμ ήταν η πορεία της Μονακό στο Champions League καθώς έφτασε μέχρι τους «4» της διοργάνωσης.

Ο Βίτορ Περέιρα ήταν ο δεύτερος Πορτογάλος προπονητής του Ολυμπιακού. Στις 07/01/2015 αντικατέστησε τον Μίτσελ στον πάγκο των «ερυθρόλευκων». Συνολικά σε 27 αγώνες είχε απολογισμό 18 νίκες, 6 ισοπαλίες και 3 ήττες. Ο Πορτογάλος κατάφερε να πάρει το νταμπλ στην Ελλάδα, όμως αποκλείστηκε στην φάση των 32 του Europa League από την Ντνίπρο με συνολικό σκορ 4-2.

Στις 10/06/15 ο Περέιρα και ο Ολυμπιακός έλυσαν τη συνεργασία τους με τον Πορτογάλο να υπογράφει στην Φενερμπαχτσέ την επόμενη μάλιστα μέρα. Ο Περέιρα έμεινε στην Τουρκία μέχρι τον Αύγουστο του 2016. Στις 01/01/2017 ανέλαβε την Μόναχο 1860 που αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγόρια της Γερμανίας. Πέντε μήνες αργότερα όμως οι δύο πλευρές έλυσαν την συνεργασία τους με τον Πορτογάλο τεχνικό να υπογράφει στην Κινεζική Σανγκάη στις 12 Δεκεμβρίου του 2017 όπου βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας μέχρι και σήμερα.

Ο Μάρκο Σίλβα έγινε ο τρίτος Πορτογάλος προπονητής που υπέγραψε στον Ολυμπιακό μέσα σε τρία χρόνια. Πήρε την θέση του Βίτορ Περέιρα προερχόμενος από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας όπου κατέκτησε το Κύπελλο Πορτογαλίας την σεζόν 2014-15.

Ο πρώτος αγώνας του Μάρκο Σίλβα ήταν επιτυχής καθώς νίκησε με 3-0 τον Πανιώνιο στο Γ. Καραϊσκάκης. Ο Σίλβα ήταν στο τιμόνι των «ερυθρόλευκων» για 48 αγώνες μένοντας αήττητος σε 41 εξ αυτών (τρεις ισοπαλίες και επτά ήττες τα υπόλοιπα ματς). Με τον Σίλβα προπονητή ο Ολυμπιακός πήρε το πιο πρόωρο πρωτάθλημα στην Ελλάδα (το κατέκτησε μαθηματικά στις 28/02/16).

Ακόμα ένα μεγάλο επίτευγμα για τον Πορτογάλο ήταν η νίκη με 3-2 κόντρα στην Άρσεναλ στο Emirates στους ομίλους του Champions League. Όμως ο Ολυμπιακός πήρε την τρίτη θέση που τον έστειλε στο Europa League. Εκεί αποκλείστηκε από την Άντερλεχτ με συνολικό σκορ 1-3, με δύο ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια.

Ο Σίλβα έφτασε μία ανάσα για να ολοκληρώσει τη σεζόν αήττητος στις εγχώριες διοργανώσεις καθώς έχασε από την ΑΕΚ στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος με σκορ 2-1 στις 17/05/16. Αυτός ήταν και ο τελευταίος αγώνας του Σίλβα στον πάγκο του Ολυμπιακού, καθώς το επόμενο καλοκαίρι υπέβαλλε την παραίτηση του επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Στις 05/02/2017 υπέγραψε συμβόλαιο με την Χαλ που αγωνιζόταν στην Premier League. Επόμενος σταθμός για τον Μάρκο Σίλβα ήταν η Γουότφορντ. Ο Πορτογάλος ανέλαβε την Γουότφορντ στις 27/05/17 όμως έξι μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 21/01/18 οι δύο πλευρές έλυσαν την συνεργασία τους.

Ο τέταρτος Πορτογάλος προπονητής ήταν ο Πάουλο Μπέντο. Στις 08/08/2016 ο Μπέντο αντικατέστησε τον Βίκτορ Σάντσεθ στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο Μπέντο είχε δουλέψει στην Εθνική Πορτογαλίας με ρεκόρ 24 νίκες , 11 ισοπαλίες και 9 ήττες. Ο προηγούμενος σταθμός του Μπέντο ήταν η Κρουζέιρο της Βραζιλίας. Έκανε την αρχή χρησιμοποιώντας παίκτες από την Ακαδημία. Ο απολογισμός του Μπέντο στον Ολυμπιακό ήταν 26 νίκες, 8 ισοπαλίες και 6 ήττες. Στις 06/03/2017 η ΠΑΕ και ο Πορτογάλος χωρίζουν τους δρόμους τους. Επόμενος σταθμός ήταν η Κινεζική Τσονγκίνγκ Λιφάν όπου υπέγραψε συμβόλαιο με μεγάλες αποδοχές στις 11/12/2017.

Ο Πέδρο Μαρτίνς βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 10 Απριλίου. Ήταν προπονητής στην Γκιμαράες την οποία κοουτσάρισε σε 78 αγώνες με απολογισμό 35 νίκες, 14 ισοπαλίες και 29 ήττες.

Το μεγαλύτερο κοινό που μπορεί κανείς να διακρίνει στους Πορτογάλους προπονητές του Ολυμπιακού είναι η φιλοσοφία τους. Όλοι τους επέλεγαν να αγωνίζονται με το σύστημα 4-2-3-1. Το ίδιο σύστημα είχε επιλέξει στην Γκιμαράες και ο νέος προπονητής των «ερυθρόλευκων».