Ο Τάσος Νικολούδης στο «ΦΩΣ» για Ηρακλή, ΑΕΚ, Ολυμπιακό και το γκολ με τον Παναθηναϊκό (vids)

Ο Τάκης Νικολούδης μίλησε στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνογλου. «Έχω ακόμα σε ένα ντουλάπι το "ΦΩΣ" πριν 40 χρόνια που είχε γράψει νέος Τάκης Λουκανίδης στα ελληνικά γηπεδα!» Τεράστια τιμή.

Ο Τάσος Νικολούδης στο «ΦΩΣ» για Ηρακλή, ΑΕΚ, Ολυμπιακό και το γκολ με τον Παναθηναϊκό (vids)

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Τάκης Νικολούδης υπήρξε σπουδαίος ποδοσφαιριστής, έγραψε ιστορία στην ΑΕΚ και στον Ολυμπιακό. Η ΑΕΚ τότε ήταν ομάδα με μεγάλους ποδοσφαιριστές και ένα πρόεδρο που έχωνε πολλά λεφτά και έπαιρνε τίτλους, τον Μπάρλο. Υπηρέτησε και τον Ολυμπιακό, βοήθησε τον Ολυμπιακό να επιστρέψει στους τίτλους μετά την εποχή του Γουλανδρή που ήταν δύσκολο το διάστημα εκείνων των χρόνων.

Με καθοριστικό γκολ του Τάκη Νικολούδη επί του Παναθηναϊκού στο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός την προτελευταία αγωνιστική μπόρεσε και πήγε στο μπαράζ με τον Άρη και πήρε το πρώτο του πρωτάθλημα από τα 4 σερί του Νταϊφά. Ένα πρωτάθλημα που θεωρείται το πιο συγκλονιστικό όλων των εποχών με 5 ομάδες να το διεκδικούν ως τις τελευταίες αγωνιστικές! Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρης που τότε είχε την καλύτερη ομάδα στην ιστορία του στην Α' Εθνική. Πρώτη φορά μίλησα μαζί του για τις ανάγκες αυτού του αφιερώματος. Και αυτός ξεκίνησε από τον Ηρακλή όπως ο Κουσουλάκης, και αυτός Θεσσαλονικιός.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ένθετο που κυκλοφόρησε με το «ΦΩΣ» στις 4/6/2019

Πείτε μου ένα σύντομο βιογραφικό για τους νεότερους που δεν γνωρίζουν. Τι ξεχωρίζετε στην καριέρα σας περισσότερο;

Ήμουν 8 χρόνια στον Ηρακλή. 6 χρόνια περίπου στην ΑΕΚ, από την ΑΕΚ πήγα στον Ολυμπιακό για 3 χρονια και ξαναγύρισα στην ΑΕΚ. Στον Ολυμπιακό πήρα 3 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα. Και με την ΑΕΚ είχα πάρει τίτλους και κάναμε την εκπληκτική πορεία στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ που φτάσαμε ως τα ημιτελικά.

Έβγαλε πολύ καλούς παίκτες ο Ηρακλής που έπαιξαν στις μεγάλες ομάδες της Αθήνας.

Πράγματι. Πρώτος ήταν ο Αϊδινίου που ήταν μεγάλο αστέρι αλλά δυστυχώς στον Ολυμπιακό δεν έπαιξε πολύ. Ο Κουσουλάκης για εμένα ήταν κορυφή! Με γκολ ζωγραφιές έξω από την περιοχή. Ο Στολτίδης, ο Κωφίδης, παίκτες που έκαναν τη διαφορά. Για τον Κουσουλάκη θέλω να σου πω ότι έκανε τα διπλάσια χιλιόμετρα από όλους μας!

Μικρός τι ομάδα ήσασταν στη Θεσσαλονίκη;

Μου βάζεις δύσκολα... Επειδή γεννήθηκα ακριβώς πίσω από το γήπεδο του Άρη, κυνηγούσα τη μπάλα στο γήπεδο του Άρη, ήξερα όλους τους μεγάλους παίκτες τότε, τον Αλεξιάδη, τον Συρόπουλο, τον Ναλμπάντη, όλους.

Και πώς πήγατε στον Ηρακλή;

Συνήθως στα παιδιά δίνουν μια σοκολάτα ή μια καραμέλα για να τα προσελκύσουν. Εμένα με προσέλκυσε στον Ηρακλή το κεφάλαιο φροντιστής! Οι φροντιστές τότε έκαναν μεγάλη δουλειά στην προσέλκυση ταλέντων. Υπήρχε μια φήμη στην παρέα μας ότι ο φροντιστής του Άρη πρόσεχε περισσότερο τα παιδιά από την περιοχή της Αγίας Τριάδας που είναι άντρο Αρειανών και ότι δεν έδινε σε εμάς καλά παπούτσια! Δεν ζει πια, ο Καλτέκης. Αυτό με επηρέασε, πες το παιδικό καπρίτσιο, και με έκανε να πάω στον Ηρακλή όπου είχε εξαιρετική φήμη ο φροντιστής του, ο Τσιτάνας. Το θέμα παπούτσια ήταν πολύ σημαντικό για εμάς, άλλες εποχές. Όλη του η ζωή του Τσιτάνα ήταν τα αποδυτήρια του Ηρακλή. Στα 15 πήγα εκεί και στα 17 έπαιξα στην πρώτη ομάδα!

Τώρα τι ομάδα είστε;

Δύσκολο να πω. Εκεί όμως που αγαπήθηκα πιο πολύ ήταν στην ΑΕΚ, εκεί πήρα τους πρώτους μου τίτλους. Όμως και στον Ολυμπιακό πήρα τίτλους. Είμαι ευτυχής γιατί πήρα 2 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο με την ΑΕΚ, 3 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα με τον Ολυμπιακό. Ζήσαμε πολύ μεγάλες στιγμές με τον Μπάρλο στην ΑΕΚ όταν πήγαμε στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ που τότε είχε ένα γύρο παραπάνω από το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Πείτε μου ένα περιστατικό με τον Μπάρλο.

Ο Μπάρλος είχε κακούς συμβούλους και εμένα δεν μου φέρθηκαν καλά. Επειδή δεν ήμουν υποτακτικός κιόλας... Ο Μπάρλος είχε δύο αδυναμίες, η μία ήταν ο Θωμάς Μαύρος και η άλλη ήταν ο Μπάγεβιτς...

Στον Ολυμπιακό παίξατε καλά.

Πράγματι. Και είναι επίτευγμα διότι λίγοι παίξανε καλά τότε όταν μετακινούνταν από τη μία μεγάλη ομάδα στην άλλη. Δεν ήταν εύκολο εκείνη την εποχή να γίνει τέτοια μετακίνηση. Ο Δομάζος έγραψε ιστορία στον Παναθηναϊκό, αλλά όταν πήγε στην ΑΕΚ δεν απέδωσε. Το ίδιο και ο Αντωνιάδης όταν πήγε στον Ολυμπιακό. Ήταν και η ηλικία βέβαια. Αλλά και ο Δεληκάρης που πήγε στον Παναθηναϊκό δεν απέδωσε, ούτε ο Γαλάκος που πήγε στον Παναθηναϊκό έπαιξε τη μπάλα που είχε παίξει στον Ολυμπιακό. Και ο Σαραβάκος δεν έδωσε στην ΑΕΚ αυτά που είχε δώσει στον Παναθηναϊκό. Κάποιοι Μακεδόνες παίξαμε καλύτερα πηγαίνοντας από τη μία μεγάλη ομάδα στην άλλη. Είμαι Μακεδόνας 100%! Και αγαπάω τη Θεσσαλονίκη, για αυτό γύρισα πίσω στην πόλη που μεγάλωσα, ποδοσφαιρομάνα και πανέμορφη πόλη. Και ασχολούμαι επιχειρηματικά εδώ με γήπεδα ποδοσφαίρου και Ακαδημίες.

Τελικά τι ομάδα είστε; ΑΕΚ;

Συμπαθώ και τον Ολυμπιακό, τον εκτιμώ και τον σέβομαι, αλλά δεν θέλω να κοροϊδεύω και να λέω ότι είμαι Ολυμπιακός. Από σεβασμό το κάνω αυτό. Έχω ακόμα το παλιό ΦΩΣ σε ένα ντουλάπι, πριν από 40 χρόνια, που είχε γράψει για εμένα «νέος Τάκης Λουκανίδης στα ελληνικά γήπεδα»! Ήταν τεράστια τιμή αυτό για εμένα, μεγάλο κίνητρο.

Η καλύτερη θέση σας;

Δεξί χαφ, με πολλά γκολ. Μια σεζόν έκανα 22 γκολ και πλησίασα τον Θωμά Μαύρο! Και είχα πολλή κατοχή μπάλας. Θυμάμαι ένα ματς Ολυμπιακός- ΑΕΚ 0-1, ήθελε 22 λεπτά για να λήξει. Για να κρατήσει η ΑΕΚ το σκορ τότε, κρατούσα τη μπάλα στα πόδια μου επί 22 λεπτά! Στην πλευρά απέναντι από τους επίσημους. Δεν έφευγε η μπάλα από τα πόδια μου, έτρωγα και κλοτσιές, ήταν τρομερό εκείνο το ματς.

Καθοριστικά σας γκολ αξέχαστα;

Στο Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός 1-0, προτελευταία αγωνιστική στο πρώτο πρωτάθλημα που πήραμε. Όλη η Ελλάδα ασχολιόταν με τη μπάλα τότε, χαμός γινόταν. Πήγαμε στο μπαράζ με τον Άρη χάρη σε εκείνο το γκολ και αφήσαμε έξω τον Παναθηναϊκό.

11/5/1980 - ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 1-0

Σκόρερ: 37' ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ

ΟΣΦΠ: ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΚΥΡΑΣΤΑΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΛΑΣ ΝΟΒΟΣΕΛΑΤΣ ΣΤ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΟΥΣΟΥΛΑΚΗΣ ΓΑΛΑΚΟΣ ΑΛΣΤΡΟΜ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ (58' ΜΙΧΟΣ) ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ (82' ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ).

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ-ΚΑΖΙΜΙΡ ΓΚΟΡΣΚΙ.

Και με την Εθνική ένα άλλο καθοριστικό γκολ έβαλα που μας έστειλε στο EURO του 1980, το 1-0 με τη Σοβιετική Ένωση. Ο Γιώργος Δεληκάρης είχε κάνει ένα ζογκλερικό τότε που μόνο ο Δεληκάρης μπορούσε να κάνει, ο Κούδας και ο Χατζηπαναγής.

Ελλάδα (Αλκέτας Παναγούλιας): Κωνσταντίνου, Γούναρης (74′ Κυράστας), Ιωσηφίδης, Φοιρός, Καψής, Δαμανάκης, Λιβαθηνός, Αρδίζογλου (64′ Ορφανός), Νικολούδης, Δεληκάρης, Γαλάκος.

Κορυφαίος σέντερ φορ που παίξατε μαζί;

Είχα την τύχη να παίξω με πολύ μεγάλους επιθετικούς. Θωμάς Μαύρος στην ΑΕΚ, Μάικ Γαλάκος και Νίκος Αναστόπουλος στον Ολυμπιακό.

Αν είχε έναν τέτοιο σέντερ φορ ο Ολυμπιακός φέτος, θα έπαιρνε το πρωτάθλημα;

Του έλειπε ένας τέτοιος επιθετικός πράγματι. Όμως ο Ολυμπιακός φέτος είχε και πρόβλημα στην άμυνα. Αυτό πρέπει να το προσέξει στις μεταγραφές. Είχε και ατυχία βέβαια, ειδικά στο ματς με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη έγλειφε η μπάλα συνεχώς τα δοκάρια, δεν ήθελε να μπει! Και έφαγε ένα γκολ που δεν τρώνε ούτε σε σχολείο. Σε εκείνο το ματς χάθηκαν 6 βαθμοί, όχι 3. Εκείνο το ματς εκτόξευσε και ψυχολογικά τον ΠΑΟΚ, αφού αύξησε πολύ τη βαθμολογική διαφορά από τον Ολυμπιακό. Εγώ δεν χτυπάω πόρτες, δεν ζητάω τίποτα, αγαπάω τις ομάδες, λέω τη γνώμη μου. Ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα διότι είχε ορισμένες προσωπικότητες στην άμυνα και στην επίθεση που έκαναν τη διαφορά. Στον α' γύρο ο Πρίγιοβιτς κράτησε τον ΠΑΟΚ στα ντέρμπι και μετά τον διαδέχθηκε επάξια ο Άκπομ. Το κεντρικό του αμυντικό δίδυμο επίσης ήταν πολύ σταθερό. Συν τον Βιερίνια που έδινε κρίσιμους βαθμούς και ψυχολογία.

Την ΑΕΚ πώς την είδατε φέτος;

Γήπεδο θέλει να κάνει... Αυτό τα λέει όλα. Η ΑΕΚ δεν ήταν καλή φέτος. Και δεν πιστεύω ότι θα κατάφερνε κάτι ούτε αν έκανε μεταγραφές τον Γενάρη. Ο Μελισσανίδης είναι γνώστης του ποδοσφαίρου, το επικροτώ ότι έχει ρίξει το βάρος του στο γήπεδο. Χρειάζεται έσοδα η ΑΕΚ και το κυριότερο χρειάζεται έδρα. Η ΑΕΚ κουράστηκε από τα ματς της Ευρώπης φέτος και δεν αποκόμισε τίποτα, δεν είχε βάθος στο ροστερ και η Ευρώπη την έκανε να χάσει έδαφος στο πρωτάθλημα νωρίς. Όσοι ζήσαμε την ΑΕΚ ξέρουμε ότι πάντα η Νέα Φιλαδέλφεια της έδινε δύναμη. Της έχει λείψει πολύ η έδρα της.