Super League... 3 η νέα Football League!

Παραδοσιακές δυνάμεις όπως ο Ηρακλής, το Αιγάλεω, η Βέροια, ο Ιωνικός, η Καβάλα και ο Ολυμπιακός Βόλου θα κοσμήσουν με την παρουσία τους τη νέα Football League. Γράφει ο Ηλίας Κόκκαλης.

Super League... 3 η νέα Football League!

Η αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων είναι γεγονός εδώ και λίγες μέρες και ως εκ τούτου ένας νέος χάρτης στα ελληνικά αθλητικά δρώμενα «γεννήθηκε», με τις ομάδες της Γ’ Εθνικής και αυτές των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων να είναι ουσιαστικά οι μεγάλες χαμένες της όλης υπόθεσης. Οι λόγοι για τους οποίους θεωρούνται χαμένες έχουν αναλυθεί αρκετές φορές κατά καιρούς και δεν είναι της παρούσης.

Εμείς όμως θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε και μας το επιτρέπει η γνώση και η εμπειρία μας, να κάνουμε μία μίνι ανάλυση της νέας Φούτμπολ Λιγκ. Της κατηγορίας η οποία από τη νέα αγωνιστική περίοδο θα αποτελεί ουσιαστικά την τρίτη τη τάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μπορεί το «τρίτη τη τάξει» να ακούγεται κάπως... νωθρό, όσον αφορά το επίπεδο, παρόλα αυτά, αν αφιερώσει κανείς λίγο από το χρόνο του και ρίξει μία ματιά στις ομάδες που θα συμμετέχουν σε αυτή την επόμενη σεζόν, θα καταλάβει πως το επίπεδο είναι πολύ ανεβασμένο και πως αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα γίνει ένα πρωτάθλημα πολύ ανταγωνιστικό και προσιτό για το φίλαθλο κοινό.

Το «παρών» δίνουν παραδοσιακές δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου, ομάδες ακόμα και με παρουσίες και παραστάσεις σε μεγαλύτερες κατηγορίες κατά το παρελθόν. Γεγονός που κάνει ακόμα πιο συναρπαστική τη «μάχη» ενόψει και της έναρξης του νέου πρωταθλήματος.

Θα έλεγε κανείς πως βάσει των ομάδων που θα παλέψουν για την άνοδο στα «σαλόνια» της επίσης νεοσύστατης Σούπερ Λιγκ 2, έχει δημιουργηθεί ουσιαστικά μία Σούπερ Λιγκ… 3. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Είναι η κατηγορία που συγκροτήθηκε πιο νωρίς χρονικά σε σχέση με τις άλλες. Σ' αυτή θα συμμετέχουν οι ομάδες που υποβιβάστηκαν από την Β’ Εθνική, οι πρωταθλητές των οχτώ ομίλων της Γ’ Εθνικής, όπως επίσης και οι τέσσερις εκ των οχτώ δευτεραθλητών που κέρδισαν τον προβιβασμό τους μέσω της διαδικασίας των μπαράζ ανόδου.

Στην πραγματικότητα τόσο οι πρωταθλητές όσο και οι ομάδες που ανέβηκαν μέσω των μπαράζ δεν προβιβάστηκαν, αφού με λίγα λόγια παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο κατηγορίας, ύστερα από τη «γέννηση» της Σούπερ Λιγκ 2.

Μπορεί οι παραπάνω ομάδες να έμειναν… στάσιμες όσον αφορά την κατηγορία, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί, πως θα κερδίσουν σε άλλους τομείς, κυρίως οικονομικούς, αφού τα έσοδα θα είναι περισσότερα από αυτά που έμπαιναν στα ταμεία, από όταν αγωνίζονταν στη Γ’ Εθνική.

Όπως προείπαμε στο νέο πρωτάθλημα θα συμμετέχουν ομάδες με την δική τους ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν θα ήταν υπερβολή αν ισχυριζόταν κανείς πως ο νέος «μαραθώνιος» της Φούτμπολ Λιγκ, θα αποτελέσει την… αφρόκρεμα του περσινού πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής.

Αιγάλεω, Βέροια, Ιωνικός, Διαγόρας Ρόδου, Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα είναι οι ομάδες με τα πιο ηχηρά ονόματα εξ αυτών που ανέβηκαν από τη Γ’ Εθνική, όπως ασφαλώς και ο Ηρακλής με τα Τρίκαλα που έπεσαν οριστικά από τη Β’ και αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο τη νέα αγωνιστική περίοδο, με φόντο φυσικά τη σταδιακή επάνοδό τους στα σαλόνια της Α’ Εθνικής.

Από κει και έπειτα, υπάρχουν ομάδες με λιγότερη εμπειρία σε τέτοιες κατηγορίες, οι οποίες φέτος πραγματοποίησαν σπουδαία πορεία και έδειξαν ότι είναι φτιαγμένες για μεγάλα πράγματα αλλά και φυσικά για ανώτερες κατηγορίες. Ασπρόπυργος, ΟΦ Ιεράπετρας και Ιάλυσος κατέκτησαν όλοι τους τα πρωταθλήματα στους ομίλους που μετείχαν και όπως έχουν αποδείξει ανέκαθεν θα παραταχθούν με… άγριες διαθέσεις ώστε η φετινή επιτυχία τους, να αποτελέσει το έναυσμα για ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις στο μέλλον. Τέλος, ποιος μπορεί να αφήσει… απ’ έξω και τους Θεσπρωτό, Τρίγλια και Κρόνο Αργυράδων;

Μπορεί βάσει ονόματος οι τρεις παραπάνω ομάδες να αποτελούν τις πιο αδύναμες στο ερχόμενο πρωτάθλημα, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι μόνο θεωρητικό. Το γεγονός, ότι η εμπειρία τους σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες είναι μικρότερη δεν παίζει ρόλο, κάτι άλλωστε που φάνηκε και στο φετινό πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής όταν αυτές, κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια πιο «δυνατών» συνόλων και να φτάσουν την επίτευξη της ανόδου, παίρνοντας τα πολυπόθητα εισιτήρια για τη νέα Φούτμπολ Λιγκ.