Έρβιν Λέμενς: Από φάντασμα στον Ολυμπιακό προπονητής του Κουρτουά! (pic)

Το «ΦΩΣ» έψαξε και βρήκε τα ίχνη του 43χρονου, πλέον, Έρβιν Λέμενς, ο οποίος έμεινε για 1,5 χρόνο στον Ολυμπιακό, αλλά δεν φόρεσε ποτέ τα γάντια σε επίσημο παιχνίδι.

Έρβιν Λέμενς: Από φάντασμα στον Ολυμπιακό προπονητής του Κουρτουά!  (pic)

Καλοκαίρι του 2005. Ο Τροντ Σόλιντ ψάχνει έναν τερματοφύλακα για να βρίσκεται πίσω από τον Νικοπολίδη. Έναν τερματοφύλακα που όπως έλεγε χαρακτηριστικά θα αποτελέσει εγγύηση σε περίπτωση που ο Αντώνης αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα τραυματισμού.

Κάποια ρεπορτάζ της εποχής ανέφεραν ότι ο Σόλιντ ήθελε έναν τερματοφύλακα για να «έτρωγε» σταδιακά τον Νικοπολίδη, θεωρώντας ότι δεν έχει τα αντανακλαστικά και την ευλυγισία που θεωρούσε ο Νορβηγός ότι έπρεπε να έχει ένας τερματοφύλακας επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτά τα ρεπορτάζ πάντως, που ήταν λίγο προσβλητικά για τον Νικοπολίδη, μερικά χρόνια αργότερα τα διέψευσε κατηγορηματικά ο Σόλιντ.

Όπως και να ‘χει, ο Ολυμπιακός βγήκε στην αγορά για να αναζητήσει έναν έμπειρο γκολκίπερ που θα αποτελούσε δίδυμο με τον Αντώνη στα γκολπόστ. Ο Σόλιντ έριξε την ιδέα γύρω στις αρχές Ιουλίου. «Έχει μείνει ελεύθερος από την Εσπανιόλ ο Έρβιν Λέμενς. Τον ξέρω από το Βέλγιο και έχει παίξει μεταξύ άλλων και στη Σανταντέρ. Εξαιρετικός και έμπειρος τερματοφύλακας. Μπορούμε να τον πάρουμε δωρεάν» είχε διαμηνύσει στον Σωκράτη Κόκκαλη και η διοίκηση δεν του χάλασε το χατίρι. Ο Λέμενς, έχοντας και μία ωραία ξανθιά κοτσίδα, υπέγραψε στις 19 Ιουλίου 2005 για 2+1 χρόνια και έφυγε κατευθείαν για το Ζέεφελντ, όπου είχε ξεκινήσει ήδη η προετοιμασία του Ολυμπιακού.

Το φιλικό με τη Λίβερπουλ

Ο Τροντ Σόλιντ τον καλωσόρισε στους πρόποδες των αυστριακών Άλπεων. Τότε ο Λέμενς μόλις είχε κλείσει τα 29 του χρόνια και πήγε στον Ολυμπιακό με την προοπτική ότι δεν θα έβλεπε για πάντα την πλάτη του Νικοπολίδη. Οι «ερυθρόλευκοι» στις 23 Ιουλίου, τέσσερις μέρες μετά την ανακοίνωση του Λέμενς από την ΠΑΕ, έδιναν φιλικό με τη Λίβερπουλ στο Βαντούζ του Λιχτενστάιν. Σε εκείνο το ματς ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 4-3, με τον Βέλγο πορτιέρε να μην έχει και τις καλύτερες δυνατές αντιδράσεις στα τέσσερα γκολ που δέχτηκε από τους «ρεντς». Κάπου εκεί άρχισε να μπαίνει στο περιθώριο ή για την ακρίβεια να αντιλαμβάνεται και ο Σόλιντ ότι ο Λέμενς θα αποτελούσε απλώς μία «ρεζέρβα», καθώς ο Νικοπολίδης ήταν εγγύηση για τα «ερυθρόλευκα» γκολπόστ. Η αλήθεια είναι ότι και σε κάποια άλλα φιλικά που αγωνίστηκε πάλι δεν έπειθε και ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο η άποψη ότι κακώς πήγε να δημιουργηθεί ολόκληρος ντόρος ότι μπορεί να «απειληθεί» ο Αντώνης.

Ούτε μία συμμετοχή!

Ο Λέμενς λοιπόν ξεκίνησε ως δεύτερος γκολκίπερ στον Ολυμπιακό τη σεζόν 2005-06. Ωστόσο, υπήρχαν αρκετές φορές που δεν βρισκόταν καν στον πάγκο και είχε επιλεχθεί ο Κλέοπας Γιάννου. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι σε ένα παιχνίδι, με τη Λιόν στο «Γ. Καραϊσκάκης» που έληξε 1-4, ο Σόλιντ αντί να επιλέξει τον Λέμενς, επέλεξε τον Γιάννου για να καλυφθεί το κενό που προέκυψε στον «άσο». Μ’ αυτά και μ’ αυτά, τη σεζόν 2005-06 έφτασε στο σημείο να είναι ο τρίτος γκολκίπερ του Ολυμπιακού και όταν ολοκληρώθηκε η σεζόν με τους Πειραιώτες να κατακτούν το πρωτάθλημα, ο Σόλιντ ζήτησε την απόκτηση γκολκίπερ για να αντικατασταθεί ο… Λέμενς.

Ο Ολυμπιακός έφερε τον Κροάτη Τόμισλαβ Μπούτινα και ενημέρωσε τον Λέμενς ότι δεν υπολογίζεται. Ο Βέλγος όμως δεν είχε κανένα πρόβλημα να αράξει στην Αθήνα. Περνούσε μια χαρά, πήγαινε και έκανε κανονικά τις προπονήσεις του, οι… κακές γλώσσες στον Ρέντη έλεγαν ότι τον έβλεπαν ξενυχτισμένο και δεν δεχόταν σε καμία περίπτωση να χάσει το παχυλό συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τον Ολυμπιακό και το οποίο είχε ισχύ έως το καλοκαίρι του 2007 με οψιόν ανανέωσης και για το καλοκαίρι του 2008.

Ο Λέμενς λοιπόν έφτασε στο σημείο να «κατρακυλήσει» στην 4η θέση της ιεραρχίας των γκολκίπερ, πίσω από Νικοπολίδη, Μπούτινα και Γιάννου. Τελικά, αποφάσισε να ρίξει ο ίδιος τίτλους τέλους στην καριέρα του στον Ολυμπιακό, όταν είδε ότι υπήρχε ένα περίεργο κλίμα για τον Σόλιντ (σ.σ. τον αντικατέστησε μερικούς μήνες αργότερα ο Λεμονής) και άρχισαν να «τρώγονται» ορισμένοι ποδοσφαιριστές κάτω από τις αποδοκιμασίες του κόσμου (π.χ. Παντελής Καφές). Αποφάσισε τελικά στις 31 Ιανουαρίου 2007 να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό, χωρίς να «γράψει» έστω μία συμμετοχή σε επίσημο παιχνίδι. Τον είδαμε ουσιαστικά μόνο σε κάποια φιλικά το καλοκαίρι του 2005. Μετέπειτα ξεχάσαμε ότι υπήρχε στο ρόστερ…

Πήγε στη Βάαλβαϊκ

Ο Έρβιν Λέμενς δεν ήταν χαζός πάντως. Είχε αποφασίσει με τον μάνατζέρ του ότι ναι μεν υπήρχε ένα βαρύ κλίμα εις βάρος του, αλλά δεν ήθελε να φύγει τον Γενάρη του 2007 δίχως να προετοιμάσει το έδαφος για την «επόμενη μέρα». Ο Βέλγος είχε πληροφορηθεί για το ενδιαφέρον της Βάαλβαϊκ γύρω στις 20 Ιανουαρίου, ωστόσο δεν μπορούσε με τίποτα να καλύψει το συμβόλαιο που έπαιρνε στον Ολυμπιακό.

Ο Λέμενς ψάχτηκε και στο Βέλγιο, αλλά δεν βρήκε τίποτα. Τελικά, αποφάσισε να πει «ναι» στην πρόταση της Βάαλβαϊκ και να μετακομίσει στην Ολλανδία για να σώσει ό,τι μπορούσε να σώσει μετά από ενάμιση χρόνο απραξίας με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Στη Βάαλβαϊκ κατάφερε και αγωνίστηκε 10 φορές, χωρίς ωστόσο να κερδίσει ένα νέο συμβόλαιο με την ολλανδική ομάδα και για τη σεζόν 2007-08. Η Βάαλβαϊκ αποφάσισε να μην ανανεώσει τη συνεργασία της μαζί του το καλοκαίρι του 2007, παρότι του είχε δώσει φανέλα βασικού στα τελευταία της παιχνίδια. Προφανώς, κάτι δεν της άρεσε…


Η επιστροφή στο Βέλγιο

Τον Ιούλιο του 2007 βρήκε καταφύγιο στη βελγική Ντέντερ. Κι εκεί όμως δεν κατάφερε πολλά πράγματα. Δύο χρόνια κάθισε και «έγραψε» μόλις 14 συμμετοχές. Τίποτα με λίγα λόγια, για έναν Λέμενς που είχε να καυχιέται ότι έπαιξε καμιά 30αριά ματς στην Πριμέρα Ντιβισιόν με τη φανέλα της Εσπανιόλ και κατέκτησε ένα πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό, έστω και αν δεν έπαιξε ποτέ. Το καλοκαίρι του 2009 έφυγε από την Ντέντερ και μετακόμισε λίγο πιο δίπλα, στο Μπέβερεν. Εκεί η αλήθεια είναι ότι τον εμπιστεύτηκαν. Ίσως επειδή ήταν ιδιαιτέρως αγαπητός στην πόλη και στο κλαμπ, καθώς στην Μπέβερεν σε ηλικία 19 ετών άρχισε να βγαίνει στον «αφρό» του βελγικού ποδοσφαίρου και να κάνει γνωστό το όνομά του στην Ισπανία, με αποτέλεσμα να κερδίσει τη μεταγραφή του στη Σανταντέρ το καλοκαίρι του ’99.

Σταμάτησε στα 34

Το «αντίο» στο ποδόσφαιρο το είπε τελικά το καλοκαίρι του 2010 και αφού είχε μία πολύ καλή σεζόν στην Μπέβερεν με 34 συμμετοχές. Τα ρεπορτάζ του βελγικού Τύπου ανέφεραν ότι η διοίκηση του συλλόγου τού είχε κάνει επίσημη πρόταση για να ανανεωθεί το συμβόλαιό του για ακόμη μία σεζόν, αλλά εκείνος δεν το δέχτηκε. Ήθελε να σταματήσει την μπάλα στα 34 του και υπήρχε λόγος που τη σταμάτησε: επιθυμούσε να γίνει… προπονητής.


Γυμνάζει τον… Κουρτουά στο Βέλγιο!

Παρακολούθησε σεμινάρια προπονητικής, αλλά κατέληξε στο ότι θα έπρεπε να ακολουθήσει τον δρόμο του… τερματοφύλακα. Του γυμναστή τερματοφυλάκων για την ακρίβεια! Πήγε σε ειδική σχολή και κατάφερε το 2013, χάρη στις άκρες που είχε στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Βελγίου αλλά και τις εξαιρετικές σχέσεις με τον πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό Μαρκ Βίλμοτς, να πιάσει δουλειά στην… εθνική ομάδα! Ναι, καλά διαβάσατε. Ο άνθρωπος που είχε εξελιχθεί σε ανέκδοτο στον Ολυμπιακό ως τερματοφύλακας, προπονεί εδώ και έξι χρόνια τον Κουρτουά, τον Μινιολέ και τους υπόλοιπους διεθνείς Βέλγους τερματοφύλακες.

Από το 2013 ανήκει στο τεχνικό τιμ της Εθνικής Βελγίου και είναι χαρακτηριστικό ότι, αποχωρώντας ο Βίλμοτς το 2016 από την τεχνική ηγεσία, ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ που τον διαδέχτηκε ζήτησε την παραμονή του Λέμενς στο τιμ, γιατί πολύ απλά αυτό ήθελαν ο Κουρτουά και οι υπόλοιποι γκολκίπερ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Παράλληλα και σε Γκενκ, Λόκερεν

Το φοβερό με τον Λέμενς είναι ότι η πολύ καλή δουλειά που κάνει στην Εθνική Βελγίου ως γυμναστής τερματοφυλάκων υποχρέωσε δύο ομάδες του βελγικού πρωταθλήματος να του ζητήσουν να συνεργαστεί μαζί τους. Ο Λέμενς, αφού συνεννοήθηκε με την ομοσπονδία, συμφώνησε να γυμνάζει και τους τερματοφύλακες των Γκενκ – Λόκερεν. Στην Γκενκ βρέθηκε από το 2015 έως το 2017 και στη Λόκερεν από το 2017 έως το 2018.


Η ελληνική περιπέτεια όπως την εξιστόρησε ο ίδιος

Όλα όσα είπε ο Λέμενς για τη θητεία του στον Ολυμπιακό

Ο Έρβιν Λέμενς είχε παραχωρήσει μία συνέντευξη σε βελγική ιστοσελίδα πριν από τρία χρόνια και είχε πει ωραία πράγματα για όλα όσα έζησε στον Ολυμπιακό. Εννιά χρόνια μετά την αποχώρησή του από το λιμάνι, μίλησε για τον Κόκκαλη, για τον κόσμο του Ολυμπιακού και για τις… μηδέν συμμετοχές του. Διαβάστε ορισμένα αποσπάσματα, έχουν ενδιαφέρον:

* «Όταν έφτασα στην Αθήνα, έξι σωματοφύλακες με περίμεναν και μπήκαμε σε ένα πολύ σικ αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια. Τότε συνειδητοποίησα πως θα ζούμε μια μοναδική εμπειρία».

* «Όταν πήρα μεταγραφή στην ομάδα το 2005, είχε χάσει το πρωτάθλημα ύστερα από επτά συνεχείς τίτλους. Κάτι το οποίο ο πρόεδρος δεν μπορούσε να το χωνέψει με τίποτα! Συχνά μας ασκούσε πίεση, μάλιστα όταν βλέπαμε καμία εικοσαριά σωματοφύλακες στην προπόνηση, ξέραμε ότι ο πρόεδρος θα ερχόταν».

* «Ο κ. Κόκκαλης είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στην Ελλάδα. Όταν ο πρόεδρος ερχόταν να μας μιλήσει, όλοι καθόμασταν [σούζα]. Οι νέοι παίκτες γνώριζαν τι συνέβαινε και δεν τους φαινόταν παράξενο. Μόνο όταν καθόταν ο πρόεδρος καθόμασταν και οι υπόλοιποι».

* «Όταν καταλάβεις πόσα χρήματα έβαζε στην ομάδα για παίκτες και εγκαταστάσεις, είναι λογικό να περιμένει κάτι για αντάλλαγμα. Στον Ολυμπιακό μετρά ένα πράγμα, η νίκη».

* «Οι φίλοι του Ολυμπιακού είναι τρελοί. Στα παιχνίδια εναντίον της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού τα εισιτήρια εξαφανίζονταν αμέσως. Το γήπεδο ήταν γεμάτο με κόκκινες φανέλες, χωρίς φιλοξενούμενους. Αυτό γινόταν για να αποφευχθούν τα επεισόδια. Οι φίλοι του Ολυμπιακού είναι οι περισσότεροι στην Ελλάδα, ακόμα και στο πιο απίθανο μέρος έβρισκες οπαδούς του».

* «Σε ένα ματς εναντίον του ΠΑΟΚ και δέκα λεπτά πριν λήξει η αναμέτρηση οι οπαδοί των αντιπάλων ξήλωσαν κομμάτια από τσιμέντο και τα πετούσαν στο γήπεδο σαν φρίσμπι! Αν σε πετύχαινε ένα από αυτά, σίγουρα θα έπεφτες νεκρός. Υπήρχαν και στιγμές που απειλούσαν τον προπονητή μας, Τροντ Σόλιντ».

* «Είχα καλές σχέσεις με τον Ριβάλντο. Ναι, αυτόν που είχε παίξει σε Μπαρτσελόνα και Μίλαν. Πηγαίναμε κάθε μέρα μαζί για προπόνηση, γιατί μιλούσα ισπανικά και μπορούσα να συνεννοηθώ μαζί του».


Ενδιαφέρουν και αυτά…

* Υπήρχαν φήμες, το διάστημα που βρισκόταν στον Ολυμπιακό, ότι έβγαινε σε… ντισκοτέκ και χόρευε. Φήμες που τις διέψευσε ο Λέμενς.
* Πολλοί στον Ολυμπιακό είχαν εκνευριστεί σε τέτοιο βαθμό με τον Βέλγο γκολκίπερ, που είχαν φτάσει σε σημείο να λένε ότι «ασχολείται μόνο με την κοτσίδα του».
* «Επρόκειτο για αίνιγμα από το Βέλγιο, που δεν θα μπορούσε να το λύσει ούτε ο Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό» έλεγαν χαρακτηριστικά άνθρωποι που τον έζησαν από κοντά στον Ρέντη.
* Κι όμως, ο Λέμενς, που δεν έπαιξε ποτέ στον Ολυμπιακό, είχε δύο συμμετοχές στην Εθνική Βελγίου το 2004.

ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ

1 Πρωτάθλημα Ελλάδας με τον Ολυμπιακό (2005-06)


Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ

ΣΕΖΟΝ ΟΜΑΔΑ ΑΓΩΝΕΣ

1995-99 Μπέβερεν 53
1999-03 Σανταντέρ 82
2003-05 Εσπανιόλ 29
2005-07 Ολυμπιακός 0
2007 Βάαλβαϊκ 10
2007-09 Ντέντερ 14
2009-10 Μπέβερεν 32