Μπαράζ Γ' Εθνικής: Η πιο μεγάλη ώρα για Ιωνικό και Αιολικό!

Οι «κυανόλευκοι» μπαίνουν σήμερα (15:30) στη μάχη των μπαράζ ανόδου της Γ’ Εθνικής στην έδρα του Αιολικού και το «ΦΩΣ» σας μεταφέρει τον παλμό από το «στρατόπεδο» της ομάδας της Νίκαιας. Τι μας είπαν ενόψει του μεγάλου ματς οι δύο προπονητές Δημήτρης Αρναούτης και Απόστολος Στύλος.

Μπαράζ Γ' Εθνικής: Η πιο μεγάλη ώρα για Ιωνικό και Αιολικό!

Όταν η οικογένεια Τσιριγώτη αναλάμβανε τα διοικητικά ηνία του Ιωνικού στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, λίγοι στη Νίκαια πίστευαν ότι στο φινάλε της σεζόν η ομάδα θα βρισκόταν στα πρόθυρα της ανόδου στην παραπάνω κατηγορία. Κι όμως, από τον στόχο της «γρήγορης παραμονής» στις αρχές του α’ γύρου, ο Ιωνικός βρίσκεται πλέον στα μπαράζ ανόδου με αντίπαλο τον Αιολικό, διεκδικώντας επί ίσοις όροις τον προβιβασμό του στη Φούτμπολ Λιγκ της καινούργιας περιόδου!

Για να το πετύχει, βεβαίως, χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια που ξεκίνησε από τον πρόεδρο Γιάννη Τσιριγώτη, ο οποίος εμπιστεύθηκε στο προπονητικό «τιμόνι» τον Δημήτρη Αρναούτη. Ο τελευταίος, όχι απλώς έβαλε τις… πινελιές του στο έμψυχο δυναμικό, αλλά του έκανε γενικό… λίφτινγκ με μια ολόκληρη ενδεκάδα παικτών να αποχωρεί (!), ενώ στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο προστέθηκαν μόλις τέσσερις.

Έτσι, έχοντας ένα από τα μικρότερα ρόστερ της κατηγορίας με μόλις 20 ποδοσφαιριστές συνολικά, οι «κυανόλευκοι» κατάφεραν -με τη διοικητική στήριξη Τσιριγώτη, την καθοδήγηση του Αρναούτη στον πάγκο και την αμέριστη στήριξη του κόσμου- να πετύχουν ένα «θαύμα» (όπως το χαρακτήρισε ο κόουτς της ομάδας), το οποίο πλέον καλούνται να ολοκληρώσουν στα δύο παιχνίδια κόντρα στον Αιολικό σήμερα και στις 12 Μαΐου!

Το «ΦΩΣ» βρέθηκε στο δημοτικό γήπεδο Νεάπολης, συνομίλησε με τον τεχνικό ηγέτη του Ιωνικού, «πήρε» κλίμα από τα αποδυτήρια και σας μεταφέρει τον παλμό από το «στρατόπεδο» της ομάδας της Νίκαιας λίγο πριν από την πρώτη μάχη με τον Αιολικό στη Μυτιλήνη.

Αρναούτης: «Tρίπτυχο διοίκηση - παίκτες - κόσμος!»

Χρόνια στο… κουρμπέτι των μπαράζ ανόδου είναι ο Δημήτρης Αρναούτης, καθώς αυτή θα είναι η τέταρτη φορά στην καριέρα του που θα οδηγήσει μία ομάδα στην ψυχοφθόρο διαδικασία, με έπαθλο τον προβιβασμό στην παραπάνω κατηγορία!

Ο έμπειρος τεχνικός, με θητεία μεταξύ άλλων σε Κερατσίνι, Αχαρναϊκό, ΠΑΟ Ρούφ, Εθνικό Πειραιά και Βύζαντα Μεγάρων, ήταν αναμφίβολα ο πρωτομάστορας της μέχρι τώρα πορείας των «κυανόλευκων», δημιουργώντας ένα σύνολο στο οποίο πιστεύει ακράδαντα και δεν διστάζει να το τονίζει σε κάθε ευκαιρία.

Πάμε να δούμε τι μας είπε ο κόουτς του Ιωνικού ενόψει του πρώτου αγώνα με τον Αιολικό στη Μυτιλήνη.

- Ποιος ήταν ο στόχος του Ιωνικού όταν ξεκινούσε το πρωτάθλημα; Ήταν εξαρχής η άνοδος;

Όχι. Ο στόχος της ομάδας όταν εμείς όταν ήρθαμε εδώ μετά τη 2η αγωνιστική, ήταν να σωθεί η ομάδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Τα τελευταία τρία χρόνια ο Ιωνικός έχει ταλαιπωρηθεί, έχει βρεθεί να παίζει τη σωτηρία του τις τελευταίες αγωνιστικές. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο για όλους στην ομάδα, τους παίκτες, το προπονητικό τιμ, τους φιλάθλους.

Κάναμε, λοιπόν, ορισμένες προσθαφαιρέσεις, μείναμε αρχικά με 19 ποδοσφαιριστές και στη συνέχεια γίναμε 20. Δεν μπορείς να βλέπεις τόσο μακροπρόθεσμα κατά τη διάρκεια της σεζόν, γιατί δεν ήταν και στο χέρι μας. Έπρεπε εμείς να κερδίζουμε και ταυτόχρονα να χάνουν οι άλλοι. Να όμως, που αυτό έγινε πραγματικότητα και κάναμε αυτή την πορεία.

- Γιατί χαρακτηρίσατε «θαύμα» την πορεία της ομάδας ως εδώ;

Όταν λέμε «θαύμα», δεν εννοούμε ότι δεν το πιστεύαμε, αν δεν το πιστεύαμε δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ. Απλά το χαρακτήρισα έτσι επειδή ήταν πάρα πολύ δύσκολο και κυρίως γιατί δεν ήταν απόλυτα δικό μας θέμα. Είχαμε από πάνω μας δύο ομάδες με διψήφιες διαφορές βαθμών και ήμασταν υποχρεωμένοι να τις κυνηγάμε. Βάσει, όμως, της πορείας που είχαμε από την 6η αγωνιστική κι έπειτα και σε όλο τον β’ γύρο, δικαίως βρισκόμαστε εδώ. Και το οφείλουμε στο τρίπτυχο διοίκηση - παίκτες - κόσμος!

Μόνο συγχαρητήρια μπορείς να δώσεις σε αυτά τα παιδιά, αλλά και στη διοίκηση Τσιριγώτη που μάς παρέχει τα πάντα. Όλοι στην ομάδα είχαν εξοφληθεί ένα μήνα πριν τελειώσει το πρωτάθλημα! Και πέρα από τις πληρωμές, έγιναν και άλλες ενέργειες, φτιάχτηκαν τα αποδυτήρια, ενώ η ομάδα απέκτησε και γυμναστήριο, που είναι απαραίτητο. Καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά επιδρούν θετικά στην ψυχολογία όλων, παικτών και τεχνικού τιμ. Όλα αυτά, λοιπόν, συνετέλεσαν ώστε η ομάδα να είναι καλά ψυχολογικά κι αυτό φυσικά έχει συνέπειες και στο αγωνιστικό κομμάτι.

- Παίζει ρόλο το γεγονός ότι ο Ιωνικός δίνει το πρώτο ματς μακριά από την έδρα του;

Νομίζω ότι αυτό το θέμα με το ποιος θα είναι πρώτα γηπεδούχος και ποιος όχι, είναι ένας μύθος. Ας πάρουμε για παράδειγμα την ομάδα μου τον Ιωνικό. Εμείς παίζουμε πρώτα εκτός έδρας. Αν πάρουμε αποτέλεσμα, θα λέμε ότι ήταν καλύτερα που παίξαμε πρώτα εκτός. Αν δεν πάρουμε, θα λέμε το αντίθετο. Θεωρώ ότι ο καθένας πρέπει να πιστεύει στην ομάδα του, είτε αυτή αγωνιστεί πρώτα εντός είτε εκτός έδρας. Και για να φτάσεις να διεκδικείς άνοδο, θα πρέπει νομοτελειακά να είσαι καλός και μακριά από την έδρα σου.

- Ο κόσμος έχει στηρίξει τη φετινή προσπάθεια;

Ο κόσμος μας είναι ο 12ος παίκτης της ομάδας. Είναι κλισέ, αλλά στην περίπτωσή μας ισχύει απόλυτα. Και δεν μας στήριξε απλά φέτος. Το πιο σημαντικό για μας ήταν ότι στάθηκε δίπλα μας στο ξεκίνημα, όταν η ομάδα έβρισκε ακόμα τα πατήματά της, στα δύσκολα! Όλα τα λεφτά για εμάς ήταν η αντιμετώπιση του κόσμου όταν π.χ. χάσαμε από την Παλαιοχώρα ή όταν φέραμε ισοπαλία με τον Γιούχτα.

Ο κόσμος αναγνώρισε την προσπάθεια. Αλλά κι εμείς πιστεύω ότι τους ανταμείψαμε με την προσπάθεια και τα αποτελέσματα που φέραμε στη συνέχεια, μέσω των οποίων η ομάδα βρέθηκε να διεκδικεί ένα από τα εισιτήρια της ανόδου. Προσπαθούμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τους κάνουμε χαρούμενους. Νομίζω ότι το μικρότερο δώρο που μπορούμε να τους κάνουμε είναι να ανέβουμε κατηγορία.

- Κι ένα σχόλιο για την… περίφημη αναδιάρθρωση.

Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η δική μου ομάδα είναι μέσα σε αυτές που παίζουν στα μπαράζ. Θεωρώ ότι το μέτρο της αναδιάρθρωσης είναι σωστό, όμως έπρεπε οι ομάδες να είναι ενημερωμένες από την αρχή, πριν ξεκινήσει καν το πρωτάθλημα. Δεν γίνεται, δηλαδή, μεσούσης της περιόδου να μην ξέρουν οι ομάδες αν θα ανέβουν και αν ναι, σε ποια κατηγορία θα ανέβουν!

Είναι σωστή η όλη σκέψη, αλλά είναι ό,τι χειρότερο να εφαρμόζεται στα μέσα του πρωταθλήματος. Δεν μπορεί μια ομάδα να κάνει έναν προγραμματισμό, κάποιοι άνθρωποι να βάζουν χρήματα, και ξαφνικά να τους λες ότι του χρόνου θα παίζουν σε άλλη κατηγορία από αυτή που υπολόγιζαν.

Το απίστευτο σερί στον β’ γύρο

Πώς, όμως, ο Ιωνικός έφτασε από το -12 και το -11 από ΟΦ Ιεράπετρας και Εθνικό αντίστοιχα, να ξεπεράσει τον τελευταίο με +3 και να φτάσει στο -3 από την κρητική ομάδα στο φινάλε της κανονικής περιόδου; Για να συμβεί αυτό, οι Νικαιώτες πραγματοποίησαν ένα εκπληκτικό αήττητο σερί που ξεκίνησε από την 7η αγωνιστική και συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της σεζόν, ενώ παράλληλα η ομάδα του Δημήτρη Αρναούτη συγκέντρωσε μακράν τους περισσότερους βαθμούς από κάθε άλλη στα 13 παιχνίδια του β’ γύρου!

Η τελευταία ήττα του Ιωνικού στο φετινό πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής σημειώθηκε την 6η αγωνιστική. Ήταν το εντός έδρας 0-1 κόντρα στην Παλαιοχώρα, σε ένα παιχνίδι που σημειωτέον η ομάδα καταχειροκροτήθηκε από τους φιλάθλους μετά το σφύριγμα της λήξης. «Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ, ήταν ανατριχιαστικό» μάς είπαν οι άνθρωποι του Ιωνικού για το συγκεκριμένο γεγονός, το οποίο επιβεβαιώνει τα λεγόμενά τους περί αμέριστης στήριξης από τον κόσμο, κυρίως στα δύσκολα!

Έκτοτε οι «κυανόλευκοι» δεν γνώρισαν ποτέ ξανά την ήττα, «χτίζοντας» ένα αήττητο σερί 18 αγώνων (11 νίκες και 7 ισοπαλίες) μέχρι το φινάλε της σεζόν! Ειδικά στα 13 ματς του β’ γύρου, από τη 14η μέχρι και την 26η αγωνιστική, ο Ιωνικός συγκέντρωσε 28 βαθμούς, μακράν τους περισσότερους από τις άλλες 12 ομάδες του 5ου ομίλου. Ενδεικτικά, ο πρωταθλητής ΟΦ Ιεράπετρας στο ίδιο διάστημα συγκέντρωσε 22 βαθμούς και ο Εθνικός μόλις 17!

Απόστολος Στύλος: «Δεν είμαστε το φαβορί!»

Η πορεία του Αιολικού στον 7ο όμιλο της Γ’ Εθνικής θυμίζει πολύ αυτή του Ιωνικού στον 5ο, αφού και οι νησιώτες είχαν βρεθεί να κυνηγούν για αρκετό καιρό τον Ηλυσιακό και να κάνουν την… προσπέραση προς το τέλος του πρωταθλήματος. Έστω κι έτσι, όμως, η ομάδα της Μυτιλήνης τερμάτισε στην πολυπόθητη 2η θέση και σήμερα στις 15.30 υποδέχεται τον Ιωνικό στον φημισμένο «Ταρλά» με… φόντο την άνοδο! Το «ΦΩΣ» επικοινώνησε με τον τεχνικό ηγέτη του Αιολικού, Απόστολο Στύλο, ο οποίος μιλώντας στον ανταποκριτή μας Νίκο Μπουτάκη δεν δίστασε να χρίσει φαβορί του ζευγαριού τον Ιωνικό:

«Πρόκειται για ένα πολύ ιδιόμορφο παιχνίδι, από το οποίο κρίνονται οι κόποι μιας χρονιάς και για τις δύο ομάδες. Όλα θα κριθούν σε αυτά σε 180 λεπτά. Πρόκειται για δύο ιστορικές ομάδες, οι οποίες είχαν βρεθεί ξανά αντίπαλες τη δεκαετία του ’80! Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας στο πρώτο 90λεπτο στη Μυτιλήνη για να ικανοποιήσουμε τον κόσμο που θα έρθει στο γήπεδο για να μας βοηθήσει».

Και συνέχισε ο κόουτς της νησιώτικης ομάδας: «Εμείς δεν είμαστε το φαβορί, αλλά ο Αιολικός έχει αποδείξει ότι μέσα στον αγωνιστικό χώρο παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο και γι’ αυτό άλλωστε φτάσαμε να τερματίσουμε δεύτεροι στον 7ο όμιλο και να παίξουμε μπαράζ. Προετοιμαστήκαμε κατάλληλα για το παιχνίδι αυτό και θέλουμε τον κόσμο κοντά μας για να μπορέσουμε να φτάσουμε στη νίκη. Τίποτα δεν κρίνεται από το πρώτο ματς, αφού έχουμε και τον επαναληπτικό στη Νίκαια».

Ο προπονητής του Αιολικού δεν παρέλειψε να καλωσορίσει την ομάδα του Ιωνικού, με την οποία όπως τόνισε, θα είναι αντιμέτωπος μόνο για 90 λεπτά: «Καλωσορίζουμε το σωματείο του Ιωνικού, του ευχόμαστε κάθε επιτυχία και εμείς θα είμαστε αντίπαλοι μόνο στα 90 λεπτά. Η φιλοξενία θα είναι άριστη, όπως σε όλα τα παιχνίδια που έδωσε φέτος ο Αιολικός στη Μυτιλήνη και δεν έγινε ποτέ το παραμικρό».